Yang Wajib Membayar Zakat Fitrah

Apabila berangkat sekadar wulan Bulan rahmat, setiap dari kita karuan akan meraikannya dengan penuh kesyukuran. Kerana ia merupakan rembulan yang ditunggu-tunggu oleh seluruh Umat Islam.

Menunaikan puasa ialah antara rukun Islam yang wajib dilakukan makanya semua umat Islam sreg wulan Bulan berkat. Sahaja, intern sedar atau bukan, cak semau satu lagi damai Islam yang wajib dilaksanakan pada bulan Bulan puasa, iaitu menunaikan zakat.

Zakat ini dikenali misal zakat fitrah mesti ke atas Mukmin nan cukup syarat bagi membayarnya sreg ramadan. Tujuan ia disyariatkan merupakan lakukan membersih dan menyucikan jiwa orang nan berpuasa tinimbang perkara nan sia-sia.

Selain itu, sira juga digunakan buat memberi ki gua garba kepada golongan nan kurang berkemampuan serta mencukupkan keperluan Syawal mereka.

Zakat mula difardhukan pada tahun kedua hijriah, iaitu pada masa yang sama difardhukan kewajipan puasa Bulan mulia. Ini adalah berdasarkan firman Allah yang berbunyi:

وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَارْكَعُوا مَعَ الرَّاكِعِينَ

“Dan dirikanlah kamu akan sembahyang serta keluarkanlah zakat, dan rukuklah kamu berserta orang-hamba allah nan rukuk.” (QS Al-Baqarah: 43)

Kembali, Rasulullah SAW berujar, daripada Anak lelaki Umar nan bermaksud: “Sesungguhnya Rasulullah SAW sudah lalu memfardhukan zakat fitrah plong wulan Ramadan dengan kadar satu gantang daripada tamar atau satu gantang daripada sorgum ke atas setiap yang merdeka dan hamba, pria dan kuntum di gudi orang-individu Islam.”

Antara syarat terbiasa ke atas setiap Muslim untuk mengupah zakat fitrah ialah Islam, merdeka, mempunyai harta nan bertambah daripada keperluan perbelanjaan untuk dirinya dan mereka di bawah tanggungannya serta teristiadat dibayar ialah apabila terbenam matahari pada akhir Bulan mulia.

Bolehkah Zakat Dibayar Oleh Wakil?

Setiap insan yang bergelar Muslim wajib menunaikan zakat fitrah, tak kira kanak-kanak, dewasa atau manusia tua renta. Contohnya, momongan nan lahir sebelum surya ambruk pada habis bulan Ramadan dan hidup sesudah terbenam matahari juga terbiasa dibayar zakat untuknya oleh kedua cucu adam tuanya. Keterangan-manifesto tidak yang lebih jelas akan halnya pihak yang teradat membayar zakat adalah seperti berikut:

Daripada Bani Umar bahawa Nabi SAW memfardhukan zakat fitrah dalam rembulan Ramadan ke atas setiap hamba allah Mukmin (enggak kira hamba atau merdeka, lanang atau perempuan, kecil atau samudra) yang dikeluarkan sebanyak segantang kurma alias makanan ruji. (HR Bukhari dan Muslim)

عَنْ عِكْرِمَةَ عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ فَرَضَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- زَكَاةَ الْفِطْرِ طُهْرَةً لِلصَّائِمِ مِنَ اللَّغْوِ وَالرَّفَثِ وَطُعْمَةً لِلْمَسَاكِينِ
مَنْ أَدَّاهَا قَبْلَ الصَّلاَةِ فَهِىَ زَكَاةٌ مَقْبُولَةٌ وَمَنْ أَدَّاهَا بَعْدَ الصَّلاَةِ فَهِىَ صَدَقَةٌ مِنَ الصَّدَقَاتِ

Maksud: “Dari Ikrimah pecah Ibnu Abbas RA, sira mengatakan: “Rasulullah SAW mensyariatkan zakat fitri seumpama penyuci manusia nan berpuasa dari kelakuan nan menanggalkan pahala puasa serta dari ulah dan perkataan yang buruk, juga sebagai kas dapur untuk sosok miskin. Barangsiapa yang menunaikannya sebelum solat, maka zakatnya diterima. Barangsiapa yang menunaikannya setelah solat maka statusnya sahaja sedekah normal.” (HR Serbuk Daud)

Ini sebab kita diwajibkan membayar zakat fitrah


Zakat fitrah adalah teristiadat dibayar ke atas golongan yang sudah lalu dinyatakan oleh Rasulullah SAW melalui hadisnya, iaitu n domestik gudi mukminat yang merdeka. Oleh itu, Pater Nawawi telah mengulas bahawa dua syarat wajib untuk pembayar zakat iaitu seperti yang berikut:

1) Beragama Islam

Ibnu Qudamah mengatakan bahawa zakat fitri tidak wajib ke atas hamba allah kafir sama ada merdeka atau masih budak (Al-Mughni, 5:469).

Zakat merupakan suatu tulangtulangan ibadah dan penyucian lambung terhadap Allah SWT. Beliau bertujuan bagi kontributif saudara Islam kita nan tak dengan berkongsi rezeki yang ada serta menggalakkan diri untuk
bersedekah
walaupun pasca- Ramadan berlalu.

2) Mampu

Mampu di sini mengirimkan harapan seseorang itu mempunyai harta nan mencukupi untuk diri dan tanggungannya. Menurut pendapat mazhab Maliki, Syafi’e dan Hambali, mewah disifatkan dengan memiliki nafkah yang mencukupi cak bagi diri dan tanggungannya pada lilin batik waktu raya sehingga keesokan harinya.

Hal ini dapat dilihat melintasi sebuah perkataan nabi yang telah dinyatakan, yang berujud:

“Wahai Rasulullah, apa ukuran sesuatu yang mencukupinya (sehingga tidak boleh meminta)? Sri paduka menjawab: “Engkau memiliki sesuatu yang mengenyangkan (dirinya dan keluarganya) selama sehari dan semalam.” (HR Duli Daud)

Bani Qudamah pula telah mengulas dengan lebih jauh mengenai seseorang yang punya harta, saja masih mempunyai hutang. Kamu mengatakan bahawa, seseorang itu mesti melunasi hutangnya sampai-sampai dahulu (jika diminta atau telah tamat tempoh perjanjian) kerana anda ialah hak terhadap manusia yang wajib dilunaskan.

Namun, takdirnya hutangnya masih mempunyai tempoh atau belum dituntut, maka wajib ke atasnya membuat pembayaran zakat terlebih dahulu.

Seseorang Muslim yang ingin membayarkan zakat (wakil) bakal saudaranya yang lain sebagai halnya ibu bapa atau ke atas adik-beradiknya adalah dibolehkan. Namun, seseorang itu terbiasa n kepunyaan kemampuan buat membayar zakat ke atas dirinya justru adv amat.

Peristiwa ini kerana, harta peribadi bukanlah syarat bagi bayaran zakat fitri. Oleh itu, seandainya sendiri abang ingin membayar zakat kepada adiknya, maka dibolehkan untuk menggunakan harta sendiri ke atas upahan tersebut.

Walau bagaimanapun, Muslim tersebut perlu diberitahu berkenaan hal itu terlebih habis bagi mengelakkan pengulangan dalam pembayaran zakat sekali gus cak bagi membolehkan dia berniat. Situasi ini kerana, karsa adalah syarat sah pembayaran zakat.

Serupa itu juga dengan pemimpin yang menciptakan menjadikan pembayaran zakat ke atas pekerjanya sama ada dengan perbangkangan gaji ataupun tidak. Tidak teristiadat ke atas majikan bagi berbuat demikian, namun jika seumpama melajukan urusan, maka dari itu yakni makin baik. Tetapi, wajib ke atas majikan untuk membentuk pemasukan zakat ke atas pekerjanya kalau nafkah pekerjanya itu ditanggung makanya majikannya.

Umpama acuan, orang gaji yang beralamat di rumah majikannya dan segala keperluan diri sebagai halnya makan dan pakai ditanggung oleh majikan.

Hal ini berdasarkan alas kata-kata disebut oleh Imam Malik menerobos Al-Muwatha’, (2/334), iaitu:

“Tidak ada kewajipan bagi seseorang untuk membayarkan zakat fitrah lakukan budak milik budaknya (hamba kepada hambanya), pembantunya dan budak isterinya (hamba kepada isterinya) kecuali makhluk yang membantu dirinya dan harus dia menafkahkan, maka status zakatnya yakni wajib.” (Pandangan ini menurut konteks zaman ketika hamba masih dibenarkan dalam Selam)

Waktu Membayar Zakat

Zakat Fitrah tidak boleh ditunaikan pada bila-bila perian, ia mempunyai waktunya sendiri. Dapat baca keterangan di sumber akar:

1) Waktu Harus

Berpunca dari sediakala wulan Bulan ampunan sehingga habis bulan Ramadan

2) Waktu Wajib

Selepas terbenam matahari pada akhir bulan Bulan mulia

3) Musim Afdal

Selepas solat Subuh plong hari akhir Bulan rahmat sehingga sebelum mengamalkan sembahyang potong kulup Aidil Fitri

4) Waktu Makruh

Selepas beribadat khitan Aidil Fitri sehingga sebelum terbenam rawi

5) Waktu Liar

Sesudah terbenam mentari pada hari raya AidilFitri.

Masa ini, zakat pun boleh dilakukan dengan mudah sama ada membayarnya di kaunter zakat secara terus atau tidak. Berdasarkan Sentral Retribusi Zakat, Muslimin boleh membayar zakat di kaunter zakat bergerak dan laman web zakat sendiri.

Kaunter zakat berputar ini dijangka akan berada di tempat-tempat tertentu nan mudah bagi didapati dan telah dijadualkan. Sebagai hipotetis, di mana-mana LRT, masjid ataupun bandarsah.

Manakala, suruhan zakat secara atas talian juga bisa dilakukan melalui laman web Suruhan Zakat sekiranya dijangkakan tidak sempat bakal membayarnya di mana-mana buku zakat atau kaunter terdekat.

Hukum Menghindari Zakat

Imam Nawawi RA menerobos kitabnya menukilkan pendapat bahawa: “Sesiapa nan mengingkari kewajipan berzakat pada waktu ini yaitu kafir berdasarkan ijma. Pengetahuan mengenai kewajipan berzakat telah tersebar luas di kalangan khalayak Islam sehingga telah diketahui makanya rakyat dan penguasa, termasuk orang alim dan jahil. Oleh itu, tiada alasan untuk sesiapa pun membuat terjemahan seorang kerjakan mengingkarinya. Begitulah juga hukumannya buat turunan yang mengubah sesuatu perkara agama yang mutakadim disepakati oleh jamhur’, seperti solat panca waktu, puasa di bulan Ramadan, mandi junub, pengharaman zina, perkahwinan dan hukum-syariat nan lain.” (Lektur Mukminat, 1/205)

Zakat adalah sebuah permintaan yang teristiadat dilaksanakan oleh setiap Orang islam nan cukup syarat. Tiada alasan untuknya menolak hukum dan bayaran Halikuljabbar. Jikalau seseorang itu kelesa mengeluarkan zakat kerana kamu menolak suruhan tersebut, maka sebahagian para jamhur’ menjatuhkan ateis terhadap perbuatannya.

Ia adalah polah nan separas jika dia enggan menunaikan solat kerana kedua-duanya merupakan ibadah wajib. Ini yaitu berdasarkan pendapat Pendeta Nawawi yang sudah lalu dinyatakan di atas.

Bagaimana pula dengan mereka yang kedekut untuk mengeluarkan zakat? Bersisa sayangkan hartanya sehingga mencupaikan kewajipan tersebut boleh menimbulkan kemurkaan Sang pencipta.

Para penguasa zakat atau ‘amil boleh melaksanakan tugasnya dengan mencoket zakat tersebut secara periang. Zakat sebenarnya bisa dilakukan secara periang ke atas Muslim yang enggan mengeluarkannya tanpa menafikan kewajipannya.

Pemerintah Islam juga berwajib melaksanakan tugasnya untuk memastikan bahawa kewajipan mutakadim dilakukan maka itu setiap Mukminat.

وَلَا يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ يَبْخَلُونَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّـهُ مِن فَضْلِهِ هُوَ خَيْرًا لَّهُم ۖ بَلْ هُوَ شَرٌّ لَّهُمْ ۖ سَيُطَوَّقُونَ مَا بَخِلُوا بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۗ وَلِلَّـهِ مِيرَاثُ
السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۗ وَاللَّـهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

Halikuljabbar bersuara: “Dan jangan sekali-kali orang-orang yang bakhil dengan gana yang telah dikurniakan Halikuljabbar kepada mereka bermula kemurahanNya, menyangka bahawa peristiwa bakhilnya itu baik bagi mereka. Sedangkan ia yakni buruk cak bagi mereka. Mereka akan dikalungkan (diseksa) dengan apa yang mereka bakhilkan itu pada hari yaumul akhir lusa. Dan bagi Allah jualah hak milik segala warisan (isi) langit dan bumi. Dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui dengan betul-betul akan barang apa nan beliau buat. (mukjizat) yang nyata dan dengan (korban) nan katakan, maka membunuh mereka, jikalau anda orang-orang yang benar (dalam segala yang kamu dakwakan itu?” (QS Ali-Imran: 180)

Bagaimana jika seseorang muslim itu terlupa membayar zakat? Adakah dikira berdosa dan segala apa pula nan terbiasa dilakukannya?

Berdasarkan perihal ini, jumhur ulama’ telah berpendapat bahawa wajib ke atas seseorang muslim itu lakukan mengqada’ bayarannya walaupun sesudah tamatnya masa untuk mengupah zakat fitrah.

Di sisi Islam, ia bukan lagi dianggap zakat fitrah, cuma umpama sedekah. Walau bagaimanapun, di sisi Tuhan, kita sudah lalu dianggap seumpama membayar hutang kepada Almalik.

Qada’ ini tak terbiasa ditunggu sehingga Bulan rahmat lebih lanjut, sekadar boleh dilakukan pada bila-bila masa di mana-mana pusat zakat.

Jika tersedar akan kealpaannya, sekadar bukan bersegera mengqada’nya, maka haram hukumnya kerana bayaran zakat adalah teradat ke atas orang islam. Perlu difahami bahawa meskipun telah berlalu waktu yang diwajibkan bakal menggaji zakat, tetapi kewajipan untuk menunaikannya masih kekal dan tidak gugur.

Hikmah Zakat

Banyak sebenarnya fadilat zakat ke atas umat Islam. Antaranya ialah anda dapat kontributif ekonomi umat Islam, kerana apabila dilunasnya zakat, maka kamu akan dibayar terhadap golongan yang cacat berkemampuan.

Malar-malar, pembayaran zakat juga menggalakkan kita untuk mengamalkan amalan sedekah dan membantu sesama muslim.

Ibn Abbas mengatakan: Rasulullah SAW sudah mewajibkan zakat fitrah (dengan tujuan) untuk membersihkan individu yang berpantang daripada bacot yang tiada manfaatnya dan kata-kata nan cemar, serta cak bagi memberi makanan kepada orang miskin. (HR Abu Daud)

Rujukan: Mufti Kewedanan

Source: https://yayasanezprihatin.org/kenapa-saya-wajib-membayar-zakat-fitrah/

Posted by: gamadelic.com