Wanita Haid Bolehkah Ziarah Kubur

Setiap kali lebaran yang akan menjelang tiba, salah satu amalan yang harus kita lakukan iaitu menziarahi tanah perkuburan sanak saudara kita nan telah meninggal dunia. Saja bagi golongan wanita, kadangkala terserah sedikit kegusaran terutamanya detik bulan syawal, ditimpa keuzuran alias bertambah dikenali umpama menclok haid. Terdapat pihak yang menyatakan wanita medium haid bukan dapat menziarahi petak perkuburan…..sejauhmana kebenarannya????

Tiada perbezaan hukum antara wanita haidh dan wanita tidak haidh dalam permasalahan ziarah kubur.

Sesetengah ulama mengawasi: harus ziarah kubur, baik lanang alias wanita. Maka sira merangkumi wanita haidh dan wanita suci. Kerana umum hadis:

“Aku dahulu melarang kamu menziarahi kubur. Maka ziarahlah ia”. HR Muslim (no: 977).

Dan kerana ada hadis bahawa Aisyah r.a. pernah menziarahi kubur saudaranya Abdul Rahman. Apabila ditanya, jawabnya: Suntuk Utusan tuhan melarangnya, kemudian memerintahnya.
HR Baihaqi (no: 6999), Al-Juri dlm Mustadrak (no: 1392).

Sesetengah jamhur lagi merentang kepada larangan wanita menziarahi kubur, kerana perbuatan nabi nabi muhammad “Almalik menulahi wanita2 yang banyak menziarahi kubur”.
HR Tirmizi (no: 1056) katanya: Hasan Sahih.

Bagi mereka yang mendatangi pendapat ini lagi tak membezakan antara wanita haidh dan wanita ikhlas


Wanita yang sedang mewah dalam keadaan haid tak dilarang lakukan menziarahi kubur.

Tiada nas Al-Quran dan sabda yang melarang wanita haid menyingkir ke kubur kerana ia bukanlah medan suci lakukan beribadah.

Bagaimanapun boleh jadi momen berziarah golongan wanita tak dapat membaca ayat Al-Quran kecuali berzikir hanya. Selain itu golongan wanita seharusnya mesti menjaga tertib dan budi pekerti detik berada ditanah perkuburan.


Moral ketika diperkuburan:

  • Jangan sering berziarah
  • Tanpa tabaruj…iaitu x memakai wangian. Kerana wanita yang keluar dengan mempekerjakan
    wangian dianggap tabaruj, lagi-lagi ketika melawat kubur
  • Mengerjakan moral wanita muslimah, begitu juga menutup kemaluan dengan betul.
  • Tidak mengeluarkan prolog-pengenalan Nan salah begitu juga meratap, menjerit-jerit dan melakukan perkara syirik seperti meminta-minta kepada si mati.
  • Cekut indoktrinasi bikin mengingat masa akhirat.

  • Tidak melakukan amalan bida’ah seperti mana menziarah pada hari-masa tertentu seperti mematok sreg hari jumaat sahaja, berkirim salam kepada nabi melalui si mati.

Bintang sartan disini jelas lah tiada larangan Untuk kaum wanita sedang haid untuk melawat kubur. Jadikan anjangsana kita itu sebagai satu medium bikin menginsafkan dan memberi pengajaran kepada kita yang masih hidup….amin..

Ratib ziarah kubur:

“semoga keselamatan tercurah bagi kalian wahai penduduk tempat suku bangsa mukminin. Kami dan kalian serta segala apa yang dijanjikan besok merupakan khalayak yang ditangguhkan. Dan kami insayaallah akan meyusul kalian. Ya ALLAH ampunkanlah penghuni kubur ”

Source: https://kasehkaudanaku.blogspot.com/2012/08/hukum-wanita-dalam-haid-ziarah-tanah.html

Posted by: gamadelic.com