Tiupan Kedua Sangkakala Akan Mematikan

1. Apakah Itu Sangkakala? :

Diceritakan di privat suatu Hadith bahawa Muhammad Rasulullah SAW bersabda setelah Yang mahakuasa SWT selesai menciptakan langit dan manjapada, maka kemudian Allah SWT mencipta sangkakala. Sangkakala itu kemudian diberikan kepada malaikat Israfil a.s. Kemudian Israfil a.s. pun memangkalkan sangkakala tadi ke mulutnya sambil matanya menatap terus ke ‘Arasy (tidak berkejap), menunggu-nunggu bila beliau diperintahkan untuk meniup.

Huru-Hara Kiamat: Tiupan Sangkakala Pertama & Kedua, Kematian Iblis & Malaikat Dan Tiupan Sangkakala Ketiga

Saat Baginda ditanya oleh para Sahabat r.a. – apakah itu sangkakala? Maka jawab Baginda – “Cula”. Kemudian Baginda ditanya lagi bagaimana tanduk itu? Jawab Prabu – “Lautan. Demi Allah yang mengutus aku dengan kebenaran, sesungguhnya raksasa lingkarannya adalah seluas langit dan bumi. Sangkakala itu akan ditiup tiga kelihatannya. Yang permulaan tiupan mengejutkan. Kedua tiupan mematikan. Yang ketiga tiupan menggarangkan untuk menghadap Tuhan segenap alam”.

Dahsyatnya Huru-Hara Hari Kiamat. Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Maha Kudus Yang mahakuasa. Dan jikalau kita meluluk kepada hasil rakitan saintis NASA mutakadim membuktikan kebenaran congor Muhammad Rasulullah SAW tadi. Bahawa dikatakan bentuk alam seberinda ini bukannya berbentuk bukan tetap atau mendatar maupun lekuk alias sfera seperti mana teori semula dahulu.

Sekadar hasil reka cipta itu mengatakan bahawa kerangka sejagat ini sebenarnya adalah berbentuk seperti sungu lembu hutan atau tanduk badak. Runcing di dasar dan semakin mengembang ke bahagian hujung. Apalagi rang sumbu badak jagat itu sangat bertepatan dengan teori ahli sains yang mengatakan bahawa standard sepenuh sepatutnya ada sentiasa berkembang.

2. Tiupan Sangakakala Nan Pertama (Nafkhatul Faza’ – Tiupan Yang Mengejutkan) :

Puas bahagian yang lalu (Bahagian IV) saya cak semau menukilkan bahawa sreg momen telah hampir datangnya Kiamat – maka yang lalu di atas muka bumi hanyalah keramaian manusia yang silam kafir, jahat dan derhaka. Kerumunan cucu adam plong ketika itu tidak pun mengenal kemujaraban hatta internal perkataan mereka. Sehingga mereka digelar dengan gelaran Lukaq ibn Lukaq (Tidak Guna anak kepada Tak Guna). Dan ke atas merekalah kegenturan Kiamat itu akan berlaku.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Pada ketika kederhakaan dan kemaksiatan bermaharajalela – maka Allah SWT menyuruh Israfil a.s. meniup sangkakala yang pertama. Dan ketika saat ditiup sangkakala maka terkejutlah sepenuh penduduk bumi dan langit (kecuali mereka nan dikehendaki Allah SWT). Kemudian Allah SWT menyuruh Israfil a.s. memperpanjang tiupannya minus henti.

Manusia nan mula-mula mendengar kekaguman tiupan yang pertama itu ialah seorang lelaki yang semenjana melepa (menyalut dinding bata dgn senyawa lumpur atau simen) kolamnya untuk dibuat tadahan minuman kepada haiwan ternakannya.

Kata Muhammad Rasulullah SAW dalam satu Hadith – sesungguhnya saat tiupan pertama ditiupkan – plong ketika itu dua insan lelaki baru saja merentangkan kain antara keduanya, tetapi belum sempat menjalankan jualan mereka bahkan tidak sempat pula bikin melipat semula kain yang dibentang tadi. Pada ketika itu pun koteng baru namun pulang dengan perahan susunya, tetapi dia belum tahu meminumnya. Puas ketika itu kembali sendiri baru saja mengangkat makanannya ke bacot, hanya dia belum sempat memakannya.

Sreg ketika tiupan pertama itu – manusia akan melihat gunung-ganang bergoncang kemudian menjadi debu. Bumi akan bergoyang begitu juga dilanda gempa manjapada. Para pemukim bumi (sosok, jin, haiwan) akan terhoyong-hayang sama dengan berpunya di n domestik kapal yang dilanda ribut di besar. Mereka seperti mana lampu busur-bohlam siling yang terumbang-ambing ditiup angin kencang.

Bumi akan bergoncang dengan goncangan nan paling dahsyat. Plong detik itu wanita-wanita yang sedang menyusukan anaknya akan meninggalkan anaknya itu. Wanita-wanita nan mengandung akan keguguran. Rambut momongan-anak kecil akan beruban. Manusia akan bertempiaran lari sambil berteriak kerana sangat terkejut dan takut. Saja manusia-turunan derhaka itu akan dihalang maka dari itu para malaikat. Muka-muka hamba allah derhaka itu akan dihentam oleh para malaikat tadi.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Begitulah tiupan sangkakala pertama itu akan berlaku. Bahawa ia akan datang secara tiba-tiba dan tiba-menginjak. Membuatkan individu, jin dan haiwan terpinga-pinga. Kerana keluarbiasaan hal nan sedang mereka saksikan itu belum perkariban mereka alami atau belum jalinan mereka temui n domestik rakaman sejarah dunia sebelum itu.

Apakah kita mengasa bahawa tsunami Acheh (pada 2004) yang membantai 280 000 orang itu sudah dahsyat? Apakah kita menyangka taufan Bhola di Bangladesh (pada 1970) yang mengorbankan 500 000 orang itu mutakadim dahsyat? Apakah kita menyangka gempa marcapada Shan Xi (pada 1556) yang membunuh 830 000 orang itu sudah dahsyat? Apakah kita beranggapan banjir besar di negara China (puas 1931) nan mengorbankan sekitar 3 700 000 (3.7 miliun) ke 4 000 000 (4 juta) cucu adam itu sudah lalu layak dahsyat? Apakah kita beranggapan kemarau terburuk di atas wajah bumi yang berlaku di China (pada 1876-1879) yang mengorbankan sekitar 9 000 000 (9 juta) ke 13 000 000 (13 miliun) sosok itu sudah pas dahsyat? Apakah kita menduga bencana akibat Perang Dunia Permulaan yang mengorbankan 15 373 100 (15.4 juta) orang itu sudah memadai dahsyat? Apakah kita mengira bencana akibat Perang Manjapada Kedua nan mengorbankan 73 000 000 (73 juta) orang itu sudah lalu dahsyat dan mengerikan?

Tidak! Justru tidak! Sesungguhnya tiupan sangkakala itu lebih dahsyat dan mengerikan! Kedahsyatan tiupan sangkakala itu tak boleh kita bayangkan. Dan tak boleh kita gambarkan sewaktu-waktu. Gunung-ganang akan peroi. Lautan akan menjadi wap erotis dan mengelontor. Bumi akan sempak dan merekah. Seolah-olah tsunami, banjir, taufan, gempa bumi dan ledakan giri berapi berlaku secara spontan dengan kancing kekuatan nan beratus juta kali lebih dahsyat.

Basyar yang semangat pada ketika itu seolah-olah mabuk kerana kedahsyatan goncangan yang mengejutkan itu. Pada ketika manusia masih dalam keadaan seperti mana itu – manusia (termuat jin dan haiwan) akan melihat marcapada seketika sempak menjadi dua. Keduanya akan beringsut dari satu sebelah ke arah nan lain. Para penduduk marcapada akan berasa lewat menderita dan sengsara. Sesungguhnya Yang mahakuasa SWT jualah yang lebih Mengetahui bagaimana sengsaranya para penduduk marcapada lega momen itu.

Kemudian para warga marcapada akan mendongak ke langit. Mereka akan dapati awan-peledak yang sebelum itu kelihatan seperti kapas – akan bertukar menjadi tembaga. Udara-awan itu akan runtuh tergelebar menimpa mereka. Kemudian mereka akan mengaram langit – ternyata langit kembali telah berubah menjadi seperti hancuran logam. Sesudah itu langit itu akan terbelah. Mereka lagi akan melihat satelit-bintang beredar dan tanda jasa-bintang akan berhamburan tidak karuan sisi. Dan kesudahannya mereka akan dapati bahawa matahari dan rembulan tidak sekali lagi menyingkirkan dan memantulkan sebarang cahaya.

Demikianlah azab sengsara nan akan dialami segenap penghuni bumi selama periode yang dikehendaki oleh Almalik SWT. Sehinggalah apabila sampai suatu tempoh – maka Allah SWT akan menyuruh Israfil a.s. bakal meniup sangkakala yang kedua.

3. Tiupan Sangkakala Yang Kedua (Nafkhatus Sha’iq – Tiupan Yang Mematikan) :

Dalam Surah al-Zalzalah; ayat 1 sampai 5 – Allah SWT berbicara : “Apabila mayapada digoncangkan dengan goncangan yang dahsyat. Dan bumi sudah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung) olehnya. Dan manusia bertanya – “Apa yang terjadi pada bumi ini?” Plong hari itu bumi menyampaikan beritanya. Kerana sesungguhnya Tuhanmu telah mewajibkan (yang demikian itu) padanya”.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Kemudian dalam Surah al-Qaria’ah; ayat 1 sampai 5 – Allah SWT berfirman : “Perian Kiamat. Dan tahukah ia apakah hari Akhir zaman itu? Plong periode itu makhluk sebagaimana kupu-kupu yang berterbangan. Dan gunung-ganang begitu juga bulu yang dihambur-hamburkan”.

Firman Almalik SWT lagi dalam Surah al-Hajj; ayat 1 dan 2 : “Wahai orang, bertakwalah kamu kepada Tuhanmu. Sebenarnya goncangan musim Kiamat itu adalah satu kejadian nan terlampau besar (dan dahsyat). (Ingatlah) pada periode (saat) kamu melihat goncangan itu, maka semua wanita nan menyusu enggak peduli pun dengan anak nan disusunya, dan gugurlah segala tembolok wanita yang hamil, dan kamu tatap manusia kerumahtanggaan keadaan mabuk, padahal mereka senyatanya tidak mabuk, akan tetapi azab Allah (SWT) itu sangatlah dahsyat”.

Kemudian Allah SWT berfirman lagi dalam Surah al-Waqi’ah; ayat 1 hingga 7 : “Apabila terjadi hari Hari pembalasan. Berlakunya Kiamat itu tidak boleh didustai (disangkal). (Kejadian Kiamat itu) merendahkan (satu golongan) dan mengeraskan (golongan nan lain). Apabila bumi digoncangkan sedahsyat-dahsyatnya. Dan gunung-ganang dihancur luluhkan sehancur-hancurnya. Maka jadilah ia duli yang berterbangan. Dan kamu menjadi tiga golongan”.

Demikianlah antara ayat Almalik SWT daripada sekian banyak ayat-ayat Allah SWT yang menggambarkan tentang situasi Kiamat (yang tidak mampu untuk saya muatkan kesemuanya di intern penulisan yang agak terbatas ini).

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Cuma ketahuilah! Bahawa janji Kiamat itu merupakan benar. Dan lain boleh didustai oleh sesiapa pun. Dan andaikata ada yang berasa ragu-ragu, maka ketika Yaumul itu terjadi maka yakinlah mereka bahawa mereka sepanjang ini sudah menzalimi diri mereka koteng.

Detik manusia berlari berteriakan menanam diri. Ketika gunung-ganang menjadi abuk. Ketika lautan menggelegak menjadi wap panas. Ketika udara-awan jatuh bertimpa-timpa. Ketika marcapada sudah menjadi dua bahagian. Ketika bintang siarah-planet dan medalion-bintang silih berserakan. Ketika mentari dan rembulan menjadi hancur. Ketika langit terbelah. Maka pada ketika itulah Yang mahakuasa SWT akan merenjeng lidah kepada Israfil a.s. supaya meniup sangkakala yang kedua. Iaitu sangkakala nan mematikan.

Tiupan sangkakala nan kedua ini bertambah mengerikan. Firman Allah SWT dalam Surah Sad; ayat ke-15 : “Tidak ada yang mereka tunggu-tunggu melainkan satu jerit sahaja, minus suka-suka saat berselang padanya”.

Dan setelah ditiup sangkakala yang kedua ini – maka akan matilah sekalian makhluk terbit kalangan malaikat, manusia, jin dan haiwan. Tidak ada berbaki serta bersisa sesiapa pun kecuali sesiapa yang dikehendaki Yang mahakuasa SWT.

4. Kematian Iblis Laknatullah :

Detik huru-hara Kiamat nan berlaku tak henti-henti, maka Allah SWT akan memerintahkan Malaikat Maut lakukan menyendal nyawa Ifrit. Almalik SWT akan mengirimkan bersama Malaikat Maut para pembantu dengan jumlah nan suntuk gegap-gempita. Kemudian Allah SWT akan memakaikan pakaian kepada Malaikat Maut dengan pakaian kemurkaan dan kemarahan. Dan Allah SWT akan mewajibkan kepada Malaikat Maut kendati mencabut nyawa Ifrit dengan sekeras-keras kesakitan dan kepedihan bersamaan dengan kesakitan sakaratul maut seluruh penduduk bumi (manusia dan jin) bahkan berlipat kali ganda daripada itu.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Maka turunlah Malaikat Maut dan para pembantunya nan gegap-gempita. Wajahnya terlampau bengis. Bahkan enggak pernah sebelum itu Malaikat Maut turun kerumahtanggaan keadaan seperti itu. Setiap orang malaikat yang mengikutnya akan membawakan bersama mereka kalung-kalung metal dari Neraka. Dan pada masa nan sama, Allah SWT akan memerintahkan malaikat Malik a.s. supaya mendedahkan pintu Neraka dengan seluas-luasnya.

Momen Malaikat Maut mendapatkan Ifrit, maka Malaikat Maut akan berteriak. Sangat Iblis sekali lagi jatuh pengsan kerana ketakutan yang amat suntuk. Sehabis Iblis sedar, Malaikat Maut berkata – “Berhentilah wahai Ifrit! Sekarang aku akan merasakan kepada engkau azab seksa dan kemasygulan maut sebanyak mana hitungan manusia nan telah engkau sesatkan. Berapa tingkatan sukma yang engkau nikmati? Berapa ramai yang sudah kamu sesatkan? Dan berapa ramai padanan yang telah engkau kumpulkan di privat Neraka? Telah tiba saat ketentuan yang dijanjikan Tuhan kepada kamu. Maka ke manakah kamu hendak lari?”

Pasca- mendengar yang demikian, berlarilah Iblis ke timur. Namun ketika dia tiba di sana, Malaikat Maut sudah pun menunggunya. Kemudian Iblis berlari lagi. Semata-mata Malaikat Maut pasti akan mendahuluinya. Begitulah keadaannya Demit. Selayaknya pada ketika itu dia menjadi tinggal takut dan menyesal dengan sebesar-besar penyesalan.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Lalu Iblis menghindari ke kuburan Rasul Tuhan Adam a.s. – bapa segala apa manusia. Hantu penunggu agak gelap di sisi makam Yang dipertuan sambil berkata – “Kerana anda aku menjadi tersingkir dan terlaknat! Andainya dia tidak diciptakan, tentulah aku tidak begini balasannya. Aduhai celakanya! Alangkah baiknya jika aku sendiri bukan diciptakan!”

Setelah itu, Iblis akan mendapatkan Malaikat Maut. Dulu dia bertanya – “Dengan minuman apakah aku akan dihidangkan? Dan dengan seksaan apakah aku akan ditimpakan?”

Jawab Malaikat Maut – “Dengan minuman berusul Neraka Ladzha. Dan seksaan yang serupa dengan ahli Neraka bahkan sering kali ganda azabnya”.

Mendengar jawapan itu – maka berteriaklah Hantu puaka. Dia menjemur dirinya ke atas tanah. Kemudian dia berlari ke timur. Dari timur ke barat. Sehinggalah dia hingga ke gelanggang mula-mula ketika kamu dicampakkan ke bumi tinggal. Sesampainya di situ, Ifrit akan dihalang maka itu para asisten Malikat Maut. Dan Iblis akan dihentam dan dipukul dengan rantai-rantai besi dari Neraka.

Raungan Demit sangat dahsyat. Sedang malaikat yang membantu Malaikat Maut akan terus-menerus menghentam Iblis. Aniaya dan kepedihan itu sangat mengerikan. Iblis akan diseksa privat satu tempoh. Sakaratul maut Iblis adalah yang paling berpuaka dan menyeksakan. Sehinggalah sampai satu tempoh – maka Malikat Maut pun akan merentap roh Ifrit dengan rentapan yang paling dahsyat.

5. Kematian Para Malaikat Utama :

Setelah bumi dan langit bertabur hancur. Setelah semua para malaikat, manusia, jin dan haiwan kesemuanya telah mati (kecuali nan diizinkan Almalik SWT bikin hidup). Maka datanglah Malaikat Maut cenderung Tuhan SWT. Anda berbicara – “Ya Illah. Penduduk langit dan bumi kesemuanya mutakadim mati, kecuali yang Sira kehendaki”.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Allah SWT bertanya (dan sesungguhnya Dia lebih Memaklumi) : “Siapakah yang masih arwah?”. Maka Malaikat Maut menjawab – “Yang masih hidup adalah Dia, Yang Maha Spirit dan lain akan mati. Dan para malaikat pembawa ‘Arasy, Jibrail, Mikail, Israfil dan aku sendiri”. Allah SWT berfirman : “Maka matikanlah Israfil”. Kemudian Malaikat Maut lagi menyendal sukma Israfil a.s.

Kemudian Malaikat Maut datang condong Halikuljabbar SWT – “Ya Tuhanku. Israfil sudah mati”. Sang pencipta SWT bertanya (dan sepatutnya ada Dia bertambah Mengetahui) : “Siapakah yang masih kehidupan?”. Maka Malaikat Maut menjawab – “Yang masih hidup adalah Beliau, Yang Maha Hidup dan tidak akan nyenyat. Para malaikat pemandu ‘Arasy, Jibrail, Mikail dan aku koteng”. Allah SWT berujar : “Maka matikanlah Jibrail dan Mikail”. Ketika mendengar arahan Allah SWT itu, maka ‘Arasy akan berujar (dengan izin Halikuljabbar SWT) – “Ya Rabbana. Benarkah Jibrail dan Mikail akan mati?” Halikuljabbar SWT menjawab : “Diam kamu! Sepantasnya Aku telah menetapkan kematian ke atas sesiapa pun yang mewah di asal ‘Arasy-Ku”. Maka Malaikat Maut kembali mencabut nyawa Jibrail a.s. dan Mikail a.s.

Kemudian Malaikat Maut datang lagi memusat Allah SWT – “Ya Tuhanku. Jibrail dan Mikail sudah mati”. Allah SWT bertanya (dan sepatutnya ada Sira lebih Mengetahui) : “Siapakah yang masih hidup?”. Maka Malaikat Maut menjawab – “Nan masih nyawa adalah Engkau, Yang Maha Nasib dan tak akan hening. Para malaikat pemandu ‘Arasy dan aku sendiri”. Tuhan SWT bertutur : “Matilah para malaikat pengusung ‘Arasy-Ku”. Maka Malaikat Maut pun membedol nyawa para malaikat pemandu ‘Arasy (yang berjumlah empat orang).

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Kemudian Allah SWT akan memerintahkan ‘Arasy cak agar mengambil dan menyandang sangkakala yang berada pada tangan Israfil a.s. (yang sudah mati).

Kemudian setelah selesai tugasnya, maka Malaikat Maut menclok pun mendekati Allah SWT – “Ya Tuhanku. Malaikat pengarak ‘Arasy-Mu mutakadim mati”. Sang pencipta SWT bertanya (dan sesungguhnya Dia bertambah Mengetahui) : “Siapakah yang masih hidup?”. Maka Malaikat Maut menjawab – “Yang masih hidup adalah Engkau, Yang Maha Semangat dan tak akan mati. Dan aku seorang”. Almalik SWT berfirman : “Ia adalah riuk seorang orang-Ku juga. Aku menciptakan sira kerjakan segala yang kamu lihat (mati). Silam, matilah kamu”.

Kemudian Malaikat Maut kembali menjauhi ke satu tempat yang berpunya di antara Syurga dan Neraka. Di sanalah rohnya balasannya ditaqdirkan Allah SWT akan berpisah dari jasadnya. Malaikat Maut bercakap – “Sesungguhnya sakaratul maut itu dahulu menyakitkan. Andai aku tahu, nescaya aku akan mencabut sukma setiap mu’min itu dengan lemah-halus sekali”. Dan jadinya Malaikat Maut kembali mati sekali lagi.

Kesemua malaikat di atas (Jibrail a.s., Mikail a.s., Israfil a.s. dan malaikat pembawa ‘Arasy) – saat ketika mereka didatangi Malaikat Maut – maka tahulah mereka bahawa berlalu mereka sudah pula sampai. Mereka tertunduk dan sujud kepada Allah SWT privat kejadian menangis (walhal mereka tidak ada dosa sedikit pun). Kesemua mereka (Jibrail a.s., Mikail a.s., Israfil a.s., malaikat pembawa ‘Arasy tercatat Malaikat Maut koteng saat nasib mereka dicabut) berdoa – “Ya Allah. Ya Tuhanku. Ringankanlah sakaratul maut bagiku”.

6. Tidak Cak semau Yang Tinggal Melainkan Almalik SWT :

Setelah mutakadim bukan terserah lagi nan hidup – maka yang tinggal hanyalah Allah SWT Yang Maha Esa, Yang Maha Mengalahkan, yang menjadi wadah gelimbir sekalian makhluk, yang tidak bersalin dan tidak diperanakkan serta tidak ada sesuatu pun yang sekelas dengan-Nya. Yang Maha Semula dan juga Yang Maha Akhir.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Kemudian Allah SWT akan menggulung langit dan dunia seperti mengumpar kepingan-kepingan kertas. Sesudah itu Allah akan menghamparkannya semula. Kemudian menggulungkannya pula sebanyak tiga kelihatannya. Lantas Sang pencipta SWT bercakap : “Akulah Nan Maha Berkuasa. Akulah Yang Maha Berwenang. Akulah Nan Maha Berhak”.

Kemudian Almalik SWT berseru sebanyak tiga kali : “Milik siapakah kerajaan pada periode ini?” Maha Kalis Yang mahakuasa. Sudah karuan tidak akan terserah jawapan dari satu khalayak pun. Lantas Allah SWT berfirman kepada Diri-Nya sendiri : “Pada hari ini kekaisaran ini milik Allah Nan Maha Esa dan Maha Mengalahkan”.

7. Langit Dan Dunia Diganti Dengan Nan Baharu :

Sesudah mortalitas semua turunan. Dan setelah hancurnya langit dan manjapada. Maka Yang mahakuasa SWT akan menggantikan langit dan bumi dengan yang baharu. Tambahan pula bentuknya pun berbeza. Bumi bukan pula dijadikan berbentuk sfera seperti saat ini. Tetapi pada momen itu Allah SWT akan menghamparkan manjapada dan meratakannya – seperti hamparan permaidani. Ketika itu tidak ada lagi nan dinamakan bukit dan argo. Tak ada lagi nan dinamakan drum alias gaung. Tak suka-suka lagi nan dinamakan laut atau sungai. Kesemuanya rata. Tambahan pula tidak akan kita temui satu lagi lekukan yang rendah atau yang tinggi. Bumi pada momen itu akan berwarna keperak-perakan.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Sehabis selesai marcapada dan langit diratakan – maka Allah SWT akan membentak sambil makhluk dengan sekali bentakan. Maka setiap jasad yang telah hancur – kecuali tulang sulbi (tulang ekor yang terletak plong hujung tulang belakang) akan dihimpunkan sreg bumi nan diratakan tadi. Kesemua benak sulbi orang (nan masih internal hal senyap) akan berada pada hamparan bumi nan telah diratakan tadi. Walaupun tinggal jasad makhluk itu dulunya bakir di dalam perut mayapada. Alias di dalam besar. Atau di dalam perut haiwan. Kesemuanya akan dihimpunkan Tuhan SWT sreg hamparan bumi tadi.

Kemudian Halikuljabbar SWT akan mengedrop air dari bawah ‘Arasy. Air pecah bawah ‘Arasy itu akan terkumpul plong meres langit yang diratakan. Setelah itu Allah SWT akan memerintahkan langit supaya memangkalkan air itu sebagaimana keadaan hujan. Maka hujan kembali akan ambruk pecah langit sejauh 40 masa. Sehinggakan air nan drop itu akan bertakung sedalam kira-kira 12 lengan bawah.

Dan setelah itu Allah SWT akan membidikkan setiap tulang sulbi tadi biar tumbuh. Sepertimana tumbuhnya momongan benih menjadi kunci-pokok. Lantas kesemua fisik basyar akan kembali tadinya sepertimana keadaan asal mereka.

8. Tiupan Sangkakala Yang Ketiga (Nafkhatul Baa’its – Tiupan Kebangkitan) :

Dalam satu Hadith diriwayatkan bahawa jarak antara Nafkhatus Sha’iq (Tiupan Mematikan) dengan Nafkhatul Baa’its (Tiupan Kebangkitan) adalah dalam selang masa 40. Cuma Muhammad Rasulullah SAW tidak menyatakan apakah jarak musim 40 itu. Boleh jadi jaraknya 40 hari. Barangkali jaraknya 40 bulan. Kelihatannya jaraknya 40 waktu. Dan Paduka tuan pun tidak menyatakan apakah ancangan jarak masa 40 itu dihitung dengan jarak musim dunia atau jarak masa alam Akhirat.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Maka bisa jadi dia dihitung dengan jarak masa manjapada. Dan boleh bintang sartan engkau dihitung dengan jarak masa alam Akhirat. Takdirnya diukur dengan perkiraan dunia – maka jaraknya yakni seperti nan kita lalui. Seandainya diukur dengan prediksi bendera Akhirat – maka barangkali jarak perian itu adalah sejauh 40 ribu tahun dunia (sehari di Akhirat bersamaan seribu tahun perkiraan dunia). Siapa jarak perian itu yakni selama 1.2 juta hari dunia (40 rembulan di Akhirat didarab dengan seribu perian manjapada). Dan boleh jadi jarak masa itu merupakan sepanjang 14.4 juta tahun dunia (40 musim di Akhirat didarab dengan sewu hari marcapada).

Kepada Tuhan SWT sahajalah kita serahkan segala pengetahuan itu. Kerana sesungguhnya Allah SWT lebih mengetahui.

Mengantul mulanya kepada keadaan mayapada yang telah diciptakan semula keadaannya kepada bentuk yang baharu. Dan setelah semua jasad makhluk (tumbuh) lagi seperti semula, maka Sang pencipta SWT akan bersuara : “Hiduplah Jibrail dan Mikail”. Maka kedua malaikat itu pun akan kembali arwah.

Kemudian Allah SWT akan menodongkan cak agar Jibrail a.s. dan Mikail a.s. menghimpun dan mengambil kesemua roh-atma makhluk. Maka roh-roh sekalian makhluk pun akan didatangkan. Roh-roh turunan yang beriman akan kelihatan sangat kerlap cahayanya. Sementara roh-kehidupan orang ateis kelihatan hitam legam dan gelap.

Kesemua roh tadi akan digenggam oleh Allah SWT dan dilemparkan ke dalam sangkakala. Selepas itu Allah SWT akan menghidupkan Israfil a.s. Lantas Almalik SWT akan mengarahkan Israfil a.s. meniupkan tiupan sangkakala ketiga – tiupan kebangkitan. Lantas Sang pencipta SWT bersuara : “Demi Kemuliaan-Ku dan Kemuliaan-Ku, kembalilah setiap roh ke dalam jasadnya saban”.

Maka keluarlah roh-roh tadi dari hujung sangkakala bak sekumpulan lebah. Roh-semangat tadi akan menyempurnakan urat kayu antara langit dan bumi. Seterusnya kesemua roh itu akan masuk ke intern petak berorientasi kepada jasad masing-masing. Setiap jiwa akan masuk menerobos sinus hangit dan akan meresap ke seluruh bahagian awak. Ibarat cairan racun yang meresap ke dalam tubuh orang yang disengat haiwan beracun.

Ini Peristiwa Yang Berlaku Menjelang Hari Kiamat.

Setelah itu dunia lagi berbelah-belah. Dan kesemua sosok – sama ada berpunca lingkaran anak adam dan malaikat dan jin dan haiwan – kesemuanya akan bangun dan bersimbah. Dan makhluk permulaan nan akan dikeluarkan maka dari itu Allah SWT berpunca dalam bumi adalah Kaisar Muhammad Rasulullah SAW (sepatutnya ada Allah SWT mengagungkan Tuanku).

Puas ketika dibangkitkan semula, orang-bani adam kafir akan berkata – “Wahai celakanya! Siapakah yang menggalakkan kami berbunga tempat tidur kami?” Maka cucu adam beriman yang berada di sebelah orang kufur tadi akan menjawab – “Inilah masa yang dijanjikan makanya Yang Maha Pemurah, dan benarlah Utusan tuhan-Rasul-Nya”. (dipetik bersumber ayat 52; Surah Yaasin).

Pada ketika kita dibangkitkan – kesemua bani adam akan mewah dalam keadaan bugil telanjang dan enggak berpakaian. Tak berkhitan (bersunat dalam bahasa Jawi). Dan tak beralas kaki (berkasut).

Kesemua makhluk akan terpinga-pinga. Ada yang kegelisahan. Ada yang menangis. Terserah nan berteriak. Manusia akan menangis sehingga kering air matanya. Kemudian mereka menangis pula sehingga keluar darah dari kedua matanya. Sementara peluh-peluh turunan akan mengalir sehingga ke tampang dagu atau perkataan cucu adam. Kecuali khalayak-bani adam mu’min. Sepantasnya mereka diselamatkan ketimbang hukuman sengsara tersebut.

Lega saat itu kelihatan dunia sangat padat dengan manusia, jin dan haiwan. Temporer para malaikat akan berhimpun puas tingkatan-jenjang langit. Pada ketika itu kita akan dapati ulas nan ada hanyalah tempat di mana kita berpijak sahaja. Tidak mampu untuk ke kanan alias ke kiri, ke depan atau ke belakang.

Seterusnya kesemua makhluk akan mula bergerak memfokus ke tempat perhimpunan yang demap kita sebut umpama Padang Mahsyar.

M A K A saya hentikan dahulu penulisan saya sehingga di sini tetapi. Dan InSyaaAllah pada penulisan kelak – saya akan tuliskan pula berkenaan dengan kengerian pada hari seluruh makhluk dihimpunkan di Padang Mahsyar – InSyaaAllah.

Sekian dahulu. Wallahua’lam.

Penyadur: Malik Fareeq Ghazie al-Qudsi

Source: https://blogmazeer.blogspot.com/2017/11/huru-hara-kiamat-tiupan-sangkakala.html

Posted by: gamadelic.com