Surat Al Baqarah Yang Terakhir

Fadilat Dua Ayat Terakhir


BERKAITAN dengan surah al-Baqarah, saya perasan antara tahmid yang dimuatkandalam al-Ma’thuratyakni dua ayat terakhir surah tersebut. Bolehkah ustaz terangkan fadilatnya?

Dengar Hadist berkaitan kop

DISINI
https://archive.org/details/hadits_202001/id_002_Hadits_Pilihan.mp3Dua ayat yang terakhir surah al-Baqarah ialah ayat 285 dan 286. Memang terdapat beberapa perbuatan nabi nabi muhammad yang menjelaskan fadilatnya antaranya sabda Yamtuan s.a.w. yang bermaksud: “Sesiapa yang membaca dua penggal ayat terakhir surah al-Baqarah pada waktu malam, itu sudah mencukupi baginya.”

 (Riwayat al-Bukhari)

Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani n domestikFath al-Barimenjelaskan bahawa terdapat sapta makna bikin maksud “mencukupi” n domestik hadis tersebut. Justeru kedua-dua ayat ini tidak utang ketimbang dimuatkan internal kekeluargaan tahlil oleh para cerdik pandai sebagaimana Hasan al-Banna dalamal-Ma’thuratnya. Manakala masyarakat kita di Malaysia turut menjadikannya bak zikir harian selepas solat. Alhamdulillah.

Berikut yaitu dua perbuatan nabi nabi muhammad yang menggambarkan kehebatan dua ayat tersebut:

Rasulullah bercakap yang bermaksud: “Aku sudah lalu diberi beberapa ayat penutup surah al-Baqarah tinimbang mal di bawah Arasy nan belum pernah diberikan kepada seorang Rasul pun sebelumku.”

(Riwayat Ahmad)

Abdullah kacang Mas‘ud menceritakan: “(Dalam peristiwa Israk dan Mikraj) Rasulullah dibawa hingga sebatas diSidrahal-Muntahayang berada di langit ketujuh. Di situlah sebarang perkara yang dibawa naik bermula bumi ditahan. Seperti mana sebarang perkara yang dibawa turun berasal atasnya… dan Rasulullah diberikan tiga perkara; solat lima periode, ayat-ayat penghabisan surah al-Baqarah dan keampunan bagi umatnya yang tak menyekutukan Allah dengan sesuatu sekali lagi.”

(Riwayat Muslim)

Asbab al-Nuzul Ayat


Adakah kedua-dua ayat ini mempunyaiasbabal-nuzul(peristiwa dan faktor penurunan ayat) sebagai halnya ayat-ayat enggak?

Ya. Imam al-Suyuti berkata bahawa momen turunnya ayat 284 surah al-Baqarah nan berniat: “Dan jika kamu melahirkan apa yang suka-suka intern hati kamu ataupun engkau menyembunyikannya, nescaya Almalik akan mewujudkan perhitungan dengan beliau tentang perbuatan anda itu”, para sahabat merasa terpaksa dan keberatan. Mereka kemudian berkiblat Rasulullah dan mengadu: “Kami tidak mewah mengikut ayat ini.” Nabi bersabda: “Apakah kamu akan berkata: ‘Kami mendengar akan namun kami ingkar’, seperti yang diucapkan makanya dua golongan ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) nan sebelum beliau?” Ucapkanlah: “Kami mendengar dan kami tegar, serta ampunilah kami wahai Tuhan kami kerana kepada Engkaulah medan kembali.” Setelah diajarkan dan para sahabat sudah terbiasa dengannya, maka turunlah ayat 285. Kemudian pasca- mereka laksanakan perintah ayat 285 tersebut pula, maka turunlah ayat 286.

 (Riwayat Muslim)


fadilat-2-ayat-terakhir-2

Source: https://archive.org/details/baqarah285286

Posted by: gamadelic.com