Sujud Syukur Dilakukan Pada Waktu

Ketimbang Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Sujud terima kasih bermula segi syarak ialah satu sujud (sujud cak dapat karunia) yang dilakukan maka itu seseorang ketika mendapat sedap atau terhindar berusul gangguan.

Abdurrahman polong ‘Auf menceritakan bahawa suatu ketika beliau melihat Rasul SAW mengadap kakbah iaitu bersujud dengan sujud nan panjang sehingga kata Abdurrahman kedelai ‘Auf : “Aku menyangka bahawa Allah mutakadim merabut nyawa baginda ketika itu. Adv amat aku menuju yang dipertuan dan duduk disisi baginda. Maka baginda mengangkat kepalanya dan berkata: Siapa ini? Abdurrahman, jawabku.. Baginda bertanya lagi: Apa kamu buat di sini? Aku menjawab: Wahai utusan Allah tuan mutakadim bersujud dengan suatu sujud yang mengkhuatirkan aku kalau-kalau Allah mutakadim membedol nyawa tuan di dalam sujud tersebut, maka baginda mengomong: Sesungguhnya Jibril ‘alaihissalam tadi datang kepadaku dan menggembirakan aku, katanya……

Syarat sungkem syukur

[sunting
|
sunting sendang]

Menurut mazhab Syafi’e dan Hanbali disyaratkan sepertimana hendak melakukan solat iaitu thaharah, tahir ketimbang hadas kecil ataupun ki akbar, mengadap kiblat dan menutup genitalia.

Sungkem Syukur bererti sujud kerana menyabdakan syukur pada Yang mahakuasa serta bersyukur kepadaNya kerana diberikan kemajuan, kemenangan dan menerima sesuatu perkara yang mengembirakan seperti selamat dari rayuan dan mara bahaya, maka ekoran itu patutlah bakal Mukminat itu sujud sekali tetapi misal menandakan kesyukurannya itu kepada Yang mahakuasa Taala.

Sabda berkaitan Sujud Terima kasih nan bermaksud:

“Tinimbang Abi Bakrah R.A. Bahawasanya Nabi
S.A.W
merupakan apabila merentang akan dia oleh sesuatu yang menyukakannya lantas ia jebluk sungkem (sujud syukur) kerana Tuhan”.

Kifayat sujud terima kasih

[sunting
|
sunting sumur]

Cara pelaksanaanya adalah sebagai berikut:

1) Mengadap kakbah

2) Bertakbir kemudian sujud sekali dengan membaca doa sepertimana tahlil sungkem di dalam solat.

3) Bertakbir sekali lagi untuk kumat daripada sujud, kemudian salam tanpa membaca doa tasyahud. (untuk salam boleh dilakukan sekali)

Syariat sungkem syukur di dalam solat

[sunting
|
sunting sumber]

Menurut mazhab Syafi’e dan Hanbali bahawa sujud syukur tidak dibenarkan dilakukan di dalam solat kerana ianya termasuk kerumahtanggaan katogeri sungkem di asing solat. Apabila terjamah maka solatnya dianggap batal kecuali dalam keadaan jahil ataupun lupa.

Hukum sujud syukur pada hari yang dilarang berbuat solat

[sunting
|
sunting mata air]

Makruh hukumnya melakukan sungkem Syukur pada perian-waktu yang dilarang berbuat solat potong kulup seperti mana sehabis solat Dini hari atau setelah solat Asar. Meskipun sreg saat itu berlaku sebab-sebab yang membolehkan mengerjakan solat khitan. Begitu juga tak dibenarkan mengamalkan sujud syukur detik mendengar khutbah Jumaat.

Rukun sujud terima kasih

[sunting
|
sunting sumber]

1) Bermaksud bagi sujud syukur

2) Membaca takbiratul ihram ketika hendak sungkem

3) Satu kali sujud

4) Membagi salam sesudah sujud

Pelukan luar

[sunting
|
sunting sumber]

  • http://www.muftiselangor.gov.my/E-Book/KoleksiArtikelIstinbat/Sungkem%20Syukur.htmSource: https://ms.wikipedia.org/wiki/Solat_Sunat_Syukur

Posted by: gamadelic.com