Ringkasan Sejarah Turunnya Al Quran

Allah SWT telah menurunkan Al-Quran ibarat satu mukjizat yang membuktikan kerasulan Utusan tuhan Muhammad
S.A.W, dan kewujudan Allah SWT dengan segala sifat-resan kesempurnaanNya. Membaca Al-Quran serta menghayati dan mengamalkannya adalah satu ibadah. Ia merupakan suatu kitab panduan hayat manusia dan rujukan utama umat Selam di samping sunnah Rasulullah. Al-Quran dinukilkan secara mutawatir (berperingkat atas sebab penurunannya), dan mashaf yang lazim ditemui masa ini dikenali sebagai mashaf Uthmani. Rencana ini menyodorkan satu kajian akan halnya
asal-usul dan sejarah Al-Alquran, berpokok segi cara ajaran diturunkan, peringkatnya, tempat turunnya, masanya, awalnya dan kesannya. Disertakan pula maklumat tentang penimbunan dan pembukuan Al-Quran.

Pengertian Nuzul Al-Quran

Daripada segi bahasa, mulut ‘Nuzul’ bererti menetap di satu panggung maupun turun dari tempat yang tinggi. Kata perbuatannya ‘nazala’ (نزل) membawa maksud ‘dia sudah anjlok’ ataupun ‘dia menjadi tetamu’. Sebenarnya penggunaan istilah Nuzul al-Quran ini secara majaz maupun (simbolik) doang nan bermaksud pemberitahuan al-Quran. Tujuannya kerjakan menunjukkan ketinggian al-Quran.

Secara teknikalnya Nuzul al-Quran bererti penurunan al-Quran berusul langit kepada Nabi Allah yang keladak. Ucapan Nuzul dalam pelbagai wajah separas Ada pembukaan segel, kata perbuatan atau lainnya digunakan privat al-Alquran sebanyak makin cacat 290 kali. Laksana contoh, “Dia yang telah…..menurunkan hujan.” (al-Baqarah:22), “Dialah….yang menaruh Taurat Dan Injil.” (Ali Imran:3) Dan banyak lagi ayat-ayat lain.


Cara Al-Quran (wahyu) diturunkan

‘Aishah isteri Rasulullah SAW, meriwayatkan sebelum Nabi Muhammad diangkat menjadi Rasul, kamu bermimpi perkara yang benar detik engkau

menyendiri di Korok Hira’ beribadah kepada Halikuljabbar SWT lakukan selama
   

asa-asa tiga hari. Di gua berkenaanlah syah menerima ajaran yang pertama.[1]

Harith bin Hisham, koteng sahabat Rasulullah s.a.w. asosiasi bertanya kepada Baginda bagaimana wahyu diturunkan kepadanya. Rasulullah menjawab

:
   

”Kadang-kadang ajaran datang kepada-ku dengan gema (desingan) loceng dan ini amat rumit cak bagi-ku, dan sementara bunyi itu hilang aku mengingati apa yang disampaikan kepada-ku. Kadang ia datang intern bentuk jelmaan malaikat kepada-ku merupai lelaki, bercakap dengan-ku dan aku menerima segala saja yang disampaikannya kepada-ku.”

Rasulullah pula pernah mendapat ramalan langsung daripada Allah, seperti momen memufakati perintah solat.

Peringkat penurunan Al-Alquran

Para ulama menyatakan penurunan al-Quran berlaku privat dua susuk iaitu secara sekaligus, dan berperingkat. Walau bagaimanapun mereka berselisih pendapat tentang berapa kali berlakunya penurunan al-Quran secara serempak. Terdapat tiga pandangan tentang keadaan ini, iaitu :

 • Penurunan al-Quran berusul Almalik SWT ke al-Lauh al-Mahfuz;
 • Mungkin kedua, mulai sejak al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-‘Jalal di langit manjapada; dan
 • Kali ketiga, penurunan kepada Jibril a.s. privat tempoh 20 malam.

Al-Suyuti internal kitabnya ‘al-Itqan if Ulum al-Alquran’ bersendikan tiga riwayat makanya Ibn ‘Abbas, Hakim Dan al-Nasa’i, saja membahagikan kepada dua peringkat doang iaitu bermula al-Lauh Mahfuz ke Stanza al-‘Izzah Dan bersumber Kuplet al-‘Izzah kepada Rasulullah s.a.w. Menerobos Jibril a.s.

 • 1. Berpangkal Halikuljabbar SWT ke al-Lauh al-Mahfuz.

Penerjunan ini dolan serempak dengan tujuan bakal membuktikan keluhuran dan supremsi Tuhan SWT. Para Malaikat menyaksikan bahawa segala perkara yang ditentukan oleh Allah SWT di Luh Mahfuz ini benar-bermoral berlaku. Pendapat ini disandarkan kepada ayat 21 Dan 22 surah al-Buruj yang berbunyi,

بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مجيد فِي لَوْحٍ مَحْفُوظ . “(Selayaknya apa yang engkau sampaikan kepada mereka bukanlah tembang maupun sihir), lebih-lebih ialah Al-Quran yang teratas kemuliaannya; (Pula yang terpelihara dengan sebaik-baiknya) plong Luh Hafalan.” (al-Buruj:21-22)

 • 2. Berbunga al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-’Izzah di langit bumi.

Penurunan kali kedua secara sekaligus mulai sejak al-Lauh al-Mahfuz ke Stanza al-’Kebesaran di langit bumi dipercayai berlaku berpandukan kepada tiga (3) ayat al-Quran sebagaimana nan diriwayatkan maka itu Ibn ‘Abbas; Allah SWT berfirman,

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ “(Masa yang diwajibkan engkau berpuasa itu ialah) wulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi wangsit bagi sekalian anak adam Dan menjadi kabar-keterangan yang menjelaskan ramalan Dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Makanya itu, sesiapa dari antara kamu nan menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah dia bertarak rembulan itu Dan sesiapa yang remai alias dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, kemudian wajiblah dia menanggang perut) sebanyak Hari yang ditinggalkan itu puas hari-Periode yang bukan. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Halikuljabbar menghendaki kamu beroleh kemudahan dan Ia tidak menghendaki ia menanggung kesukaran dan lagi supaya engkau cukupkan bilangan puasa (sebulan Bulan ampunan) dan cak agar anda membesarkan Halikuljabbar kerana mendapat petunjuk-Nya dan supaya kamu berlega hati.” (al-Baqarah:185) Firman Halikuljabbar SWT,

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ “Sesungguhnya Kami telah mengedrop Al-Quran itu sreg malam yang berkat; (Kami melakukan demikian) kerana sesungguhnya Kami sentiasa menjatah peringatan dan amaran (jangan hamba-hamba Kami ditimpa azab).” (ad-Dukhan:3) Firman Sang pencipta SWT,

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ “Senyatanya Kami sudah mengedrop (Al-Quran) ini lega Malam Lailatul-Qadar.” (al-Qadr:1) Ibn ‘Abbas juga menyatakan mengikut segala apa nan diriwayatkan oleh Said b. Jubayr: “Al-Quran diturunkan sekaligus pada malam yang penuh mendapat.” Ikrimah pula menarikhkan ‘Abdullah polong ‘Abbas berkata: “Al-Quran diasingkan ketimbang al-Dhikr ‘الذكر’ dan ditempatkan di Bait al-‘Mahamulia di langit dunia.

Ibn Marduwayh dan al-Baihaqi mencatatkan perbualan antara ‘Atiyyah bin al-Aswad dan ‘Abdullah bin ‘Abbas nan mana ‘Atiyyah agak keliru tentang penurunan ayat-ayat ini, “Pada bulan Ramadhan al-Quran diturunkan”, dan “Selayaknya Kami sudah lalu menurunkan (Al-Quran) ini plong Lilin batik Lailatul-Qadar”, beliau juga diturunkan plong bulan Syawwal, Dhu al-Qaedah, Dhu al-Hijjah, al-Muharram, Safar dan Rabi’ al-Awwal.” Kemudian Ibn ‘Abbas menjelaskan: “Al-Quran diturunkan pada malam Lailatul-Qadar sambil kemudiannya kerjakan diwahyukan kepada Rasulullah s.a.w. secara beransur-ansur sepanjang beberapa bulan dan periode.”

 • 3. Dari Bait al-’Izzah kepada Rasulullah S.A.W. (dalam masa 20 malam).

Penurunan di peringkat ini telah berlaku secara beransur-ansur. Al-Alquran mula diturunkan kepada Rasulullah s.a.w. sejak baginda dilantik menjadi Rasulullah S.A.W, dan selesai apabila sinuhun hampir wafat, iaitu kerumahtanggaan tempoh dua puluh tiga musim. Tiga belas tahun di Makkah dan sepuluh tahun di Madinah al-Munawwarah. Mengikut pendapat ini, Jibril A.S.(Angel Gabriel) diberi Lilin lebah Lailatul-Qadar setiap hari, bersumber mula turun wahyu setakat ke kesudahannya sepanjang tempoh kenabian, sebahagian daripada al-Alquran disimpan di Bait al-‘Ketinggian yang mencukupi baginya untuk disampaikan kepada Rasulullah s.a.w. dalam perian 20 malam. Rukyah ini dipegang lestari makanya al-Mawardi.

Kritikan terhadap pandangan atau pendapat di atas

Akan halnya pendapat pertama mengenai al-Quran diturunkan sekaligus berasal Allah SWT ke al-Lauh Mahfuz tidak disokong oleh bukti yang jelas dan kukuh. Ayat dalam surah al-Buruj nan digunakan ibarat hujah tidak menunjukkan secara tercatat alias tersirat tentang penurunan sekaligus. Para jamhur hanya membuat tafsiran puas ayat ini. Tujuan ayat ini menceritakan tentang al-Quran dipelihara daripada sebarang pengotoran. Ayat ini ditujukan kepada musuh-rival Islam nan cuba menggunung, mengurang atau meniadakan ayat al-Quran enggak akan dapat berbuat demikian kerana ia akan tetap tulen dan selamat. Interpretasi ini disokong maka itu para mufassir sama dengan Tabari, Baghawi, Razi dan Ibn Kathir. Pendapat kedua tentang penurunan sekaligus ke Bait al-‘Jalal berpandukan kepada ayat 2, surah al-Baqarah dan ayat 1, surah al-Qadr tidak menyatakan secara jelas akan halnya al-Quran diturunkan langsung pada malam nan penuh berkat tersebut. Warta al-Quran ini merujuk kepada periode anda diturunkan dan tak mengenai bagaimana alias pendirian ia diturunkan. Cerdik pandai tabiin yang tenar ‘Amir al-Sha’abi mengatakan: “Sudah karuan penurunan al-Quran berlaku pada Malam Lailatul-Qadr puas bulan Ramadhan, dan terus runtuh kerumahtanggaan masa 23 tahun. Enggak ada Nuzul lain melainkan yang diturunkan kepada Rasulullah SAW.”

Jumhur bersetuju yang ayat 1-5 daripada surah al-‘Alaq diturunkan di akhir Ramadhan 13 perian sebelum Hijrah. Ketiga-tiga ayat nan dijadikan hujah di atas, tak dinafikan, merujuk kepada ayat 1-15 surah al-‘Alaq. Cuma para ulama mentafsirkan ayat 185 surah al-Baqarah sebagai ‘keseluruhan al-Alquran’. Para ulama, fuqaha, pakar hadith dan ahli tafsir semuanya berkompromi perkataan al-Quran merujuk kepada sebuah al-Quran alias sebahagian daripadanya. Tambahan pula ia dinyatakan dalam surah al-A’raf, ayat 204, Allah SWT berbicara,

وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ “Dan apabila Al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan dia serta diamlah (dengan sebulat-bulat perasaan untuk mendengarnya), meski kamu beroleh rahmat.”

Mengenai riwayat Ibn ‘Abbas, sira merupakan pandangan beliau dan tidak ada dikaitkan dengan sebarang bacot Rasulullah s.a.w. sebagai suatu sumber menyokong pendapatnya. Satu persoalan keluih mengapa perkara sepenting ini hanya disebut oleh Ibn ‘Abbas sementara itu di pematang sahabat yang diiktiraf laksana pandai al-Quran sebagaimana ‘Abdullah Mas’ud, Ubayy bin Ka’ab, Zaid bin Thabit dan Mu’az kedelai Jabal tidak membincangkan perkara Nuzul al-Quran yang diturun spontan ke Kuplet al-‘Ketinggian(langit dunia). Al-Zarqani berpendapat lain wajar bakal memasalahkan atau tidak mempercayai Ibn ‘Abbas kerana beliau dikenali sebagai cucu adam yang tidak ada kaitan dengan cerita-cerita israiliyat serta pendiriannya andai ‘sahabat’, makanya itu dia tergolong di bawah ‘Hukm al-Marfu’ iaitu perkara yang cak semau hubungan dengan Rasulullah SAW.

Sebahagian ulama berpendapat penerjunan al-Quran hanya sekali doang iaitu daripada Allah SWT terus kepada Rasulullah melalui Rohulkudus(Gabriel) secara berperingkat dan bukannya tiga bisa jadi dari Yang mahakuasa SWT ke al-Lauh al-Mahfuz, ke Bait al-‘Kebesaran(langit dunia) dan kepada Rasulullah. Penulisan ini tidak akan berkujut dalam perbahasan ulama tentang jumlah penghamburan dan sekali lagi mengenai riwayat Ibn ‘Abbas bersandarkan kepada Rasulullah alias tidak. Penyalin hanya menyodorkan adanya perbezaan pendapat di gudi ulama adapun besaran Nuzul.

Hikmah Al-Alquran diturunkan beransur-ansur

Al-Alquran diturunkan perlahan-lahan sedikit supaya mudah dihafal, difahami dan dilaksanakan. Ia sebagai satu anugerah dan kurniaan yang tinggal berkesan kepada hamba-hambaNya. Seandainya al-Quran diturunkan berbarengan, sudah tentu ia akan menyusahi dan memberatkan, baik daripada segi hafalan, kognisi dan pelaksanaannya dalam kehidupan. Al-Khudhari mengatakan tempoh al-Quran diturunkan yakni 22 tahun 2 bulan dan 22 hari, terbit daripada 17hb. Ramadhan tahun 41 kelahiran Rasulullah s.a.w. hinggalah 9hb. Zulhijjah, perian ke 10 Evakuasi. Intern tempoh tersebut al-Quran dihafal oleh Rasulullah dan para sahabat serta dicatat makanya panitia panitera al-Quran kemudian dikumpulkan lega zaman Sayidina Abu Bakr r.a. dan disempurnakan pada waktu Sayidina ‘Uthman r.a. Antara hikmat terdahulu Halikuljabbar SWT merencanakan penjatuhan al-Quran kepada baginda Rasulullah SAW ini secara beransur-ansur adalah seperti berikut :

 • 1. Bakal menetapkan semangat Rasulullah s.a.w. dan memerdukan hatinya. Ini kerana dengan turunnya Jibril a.s. membawa wahyu secara berulang-ulang tinimbang Allah SWT kepada Rasul-Nya boleh menguatkan hayat Rasulullah s.a.w. Sultan boleh merasakan bantuan serta inayat Ilahi tersebut. Tanggungjawab sebagai Utusan tuhan yakni berat dan Rasulullah laksana seorang manusia yang sudah lalu pasti akan menghadapi pelbagai cabaran getir dalam menampilkan risalah lain sahaja menghadapi tekanan, sekatan, cercaan, maki hamun malah ancaman semangat daripada kaumnya sendiri Quraisy dan juga berasal kalangan Yahudi dan turunan hipokrit. Tentulah beliau memerlukan belaian wahyu sebagai penenang kepada semua itu.
 • 2. Kerjakan menggembleng masyarakat waktu itu secara beransur-ansur. Ini akan memudahkan mereka buat mengerti al-Quran dan menghafaznya serta bisa bersedekah dengannya berlandaskan peristiwa-peristiwa yang berlaku di landasan mereka. Oleh itu mereka dapat mengikis akidah amalan dan kebiasaan nan bertentangan dengan Islam secara beransur-ansur. Oleh itu runcit ianya bisa dihapuskan.
 • 3. Bakal menyesuaikan dengan hal nan baharu bermain iaitu apabila timbul sesuatu keburukan di lingkaran mereka, turunlah al-Quran menentukan syariat nan sesuai untuk memintasi masalah tersebut. Contohnya, ayat mengenai persoalan roh dan seumpamanya.
 • 4. Untuk menunjukkan bahawa perigi al-Quran itu Pelir Allah SWT saja. Ia lain ciptaan Nabi Muhammad s.a.w. ataupun individu lain.

Ayat pertama dan terakhir diturunkan

Ketinggian kursi al-Alquran dan keluhuran visiun-ajarannya akan boleh merobah spirit manusia, menghubungkan langit dengan bumi, dan marcapada dengan akhirat. Manifesto adapun ki kenangan perundangan Islam tinimbang sumber penting iaitu al-Quran akan menggambarkan kepada kita mengenai pemeringkatan hukum dan penyesuaiannya dengan kejadian tempat hukum itu diturunkan yang memerlukan per¬bahasan mengenai apa yang pertama dan terakhir diturunkan.

Yang purwa diturunkan

Terdapat empat pendapat mengenai apakah yang purwa diturunkan mengenai al-Quran :-

 • i) Jumhur (Pendapat nan paling rajih atau sahih) berkompromi iaitu yang permulaan diturunkan ialah panca ayat pertama ketimbang Surah Al-‘Alaq berdasarkan riwayat ‘Aisyah nan dicatatkan maka itu Pendeta Bukhari, Muslim dan al-Juri dalam kitab-kitab hadith mereka. Aisyah r.a. menyatakan: “Sesungguhnya pertama wahyu menclok kepada Rasulullah s.a.w. melalui impi yang benar di waktu tidur. Damba itu jelas dan terang perumpamaan terangnya pagi hari. Kemudian sira gemar menyendiri dan pergi ke gaung Hira’ untuk beribadah beberapa malam dengan membawa bekal. Sesudah kehabisan bekal, sira lagi kepada isterinya Khadijah r.a., maka Khadijah pula membekalinya seperti mana pelepas terdahulu sehinggalah beliau didatangi dengan satu legalitas (ramalan) di korok Hira’ tersebut, apabila seorang malaikat (Roh kudus a.s.) hinggap kepadanya dan mengatakan: “Bacalah!” Rasulullah membualkan, maka aku pun menjawab: “Aku tidak tahu membaca.” Malaikat tersebut kemudian memeluk-ku sehingga aku merasa sesak nafas, kemudian aku dilepaskannya sederum berkata lagi: “Bacalah!” Maka aku pun menjawab: “Aku tidak tahu mengaji.” Lampau beliau memeluk-ku sampai aku rasa terlalu nafas dan dilepaskannya sambil berkata: “Bacalah!” Aku menjawab: “Aku tidak adv pernah mengaji.” Maka beliau memeluk-ku buat ketiga kalinya seraya merenjeng lidah: “Bacalah dengan menyebut merek Tuhanmu yang menciptakan. Menciptakan manusia berusul separuh darah. Bacalah! Dan Tuhanmu yang Maha Pemurah! Yang mengajar dengan perantaraan ceceh dan mengajarkan manusia barang apa nan tidak diketahuinya”. Sesudah berlaku keadaan itu kembalilah Rasulullah s.a.w. kepada isterinya Khadijah (membawa ayat-ayat ini) dengan jasmani menggigil………sehinggalah akhir hadith.” (al-Hadith).

Pastor-pater nan tidak seperti al-Hakim dalam al-Mustadrak, al-Baihaqi dalam al-Dala’il dan al-Tabrani dalam al-Kabir mengesahkan ayat tersebut yakni yang pertama diturunkan.

 • ii) Pendapat enggak mengatakan Surah Al-Muddathir yang pertama boleh jadi diturunkan bersendikan hadith nan diriwayatkan oleh Jabir kedelai ‘Abdullah koteng sahabat. Daripada Duli Salamah bin Abdul Rahman, engkau berkata: “Aku telah menanya kepada Jabir kedelai ‘Abdullah: Nan manakah di antara al-Quran mula-mula diturunkan? Jabir menjawab,” يَا أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُ “. Aku berujar, “Maupun اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ “. Dia Berkelepai bercakap,”Aku katakan kepada-mu barang apa yang dikatakan Rasulullah s.a.w. kepada kami: “Sesungguhnya aku berdiam diri di terowongan Hira’. Maka detik habis waktu diam-ku, aku turun lalu aku susuri lembah. Aku lihat ke depan, ke birit, ke kanan dan ke kiri. Lalu aku lihat ke langit, tiba-menginjak aku meluluk Jibril nan amat berpenjaga. Maka aku pulang ke Khadijah. Khadijah memerintahkan mereka untuk menyelimuti aku. Mereka pun menyelimuti aku.

Dulu Allah menurunkan: ْ يَا أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُ قُمْ فَأَنْذِر“Wahai bani adam yang berselimut; bangkitlah, lalu berilah peringatan”.

Mengenai Perbuatan nabi nabi muhammad Berkelepai ini, dapatlah disimpulkan iaitu pertanyaan tersebut yaitu tentang surah yang diturunkan secara penuh. Jabir menguraikan yang surah Muddathir diturunkan secara penuh sebelum surah Iqra’ radu diturunkan, karena yang jatuh pertama sekali daripada surah Iqra’ itu hanyalah permulaannya sahaja. Ini diperkuatkan maka itu hadith Debu Salamah daripada Terkulai-kulai nan terwalak dalam Sahih Bukhari dan Muslim. Terkulai-kulai berkata: “Aku mendengar Rasulullah s.a.w. ketika bersabda mengenai putusnya ajaran, beliau menyebut dalam percakapannya itu, “Sewaktu aku berjalan, aku terdengar suara berbunga langit. Kemudian aku sanggang kepala-ku, start-menginjak aku ternampak malaikat nan memusat aku di gorong-gorong Hira’ duduk di atas kursi antara langit dan mayapada, lalu aku pulang dan aku katakan: Selimutkanlah aku! Mereka pun menudungi aku. Adv amat Allah menurunkan ayat, يَا أَيُّهَا الْمُدَّثِّرُ .

Perkataan nabi ini melukiskan peristiwa ini terkemudian ketimbang peristiwa di gua Hira’, atau al-Muddathir adalah surah yang pertama diturunkan selepas terputusnya ramalan. Boleh disimpulkan ayat pertama untuk kenabian yakni Iqra’ dan surah mula-mula lakukan risalah ialah surah al-Muddathir.

 • iii) Andaian ketiga ialah bersendikan suatu kenyataan nan diperakukan kepada Ali bin Abi Talib, disebut oleh Abi Ishaq daripada Abi Maisarah. Riwayat nan direkodkan oleh al-Wahidi menjuluki: Apabila Rasulullah muncul (bermula gorong-gorong Hira’) dan mendengar suatu suara menjerit, “Duhai Muhammad”, Rasulullah terus pulang ke rumah. Waraqah bin Naufal menasihatkan Rasulullah mendengar kepada suara tersebut. Oleh itu apabila Rasulullah kemudiannya mendengar suara tersebut, beliau menyahut; Suara itu berucap, “Katakanlah, Aku bersaksi sesungguhnya tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Muhammad pesuruh Allah dan bacalah:

الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ‘……..” (al-Fatihah: 1-7)

 • iv) Sebahagian cerdik pandai tabiin seperti al-Dhahhak bin Muzahim berpendapat ayat pertama yaitu Bismillah. Dia menyebut ‘Abdullah polong ‘Abbas pernah berkata: Perkara permulaan yang diturunkan oleh malaikat Jibril a.s. kepada Rasulullah s.a.w. dengan anda mengatakan, “Wahai Muhammad, aku bernaung dengan Allah Nan Maha Mendengar, Maha Mencerna tinimbang Syaitan yang dilaknat, dan katakanlah: Bismillahir Rahmanir Kas dapur (Dengan Etiket Allah Nan Maha Pemurah dan Maha Pengasih.)

Al-Qadhi Abu Bakar al-Baqillani mengistilahkan hadith ini umpama munqati’ n domestik kitabnya, Al-Intisar. Menurut al-Zarkasyi di dalam kitabnya al-Burhan, sebahagian besar ulama menunggalkan hadith riwayat ‘Aisyah dan Jabir dengan menyimpulkan Jabir mendengar Nabi membicarakan situasi permulaan tajali dan dia mendengar bahagian akhirnya menengah bahagian pertamanya beliau tidak mendengar. Bintang sartan Jabir menyahajakan surah yang didengarnya yaitu nan pertama diturunkan, pada situasi bukan. Ibn Hibban dalam sahihnya menyatakan tidak terserah pertarungan antara kedua hadith tersebut kerana momen turun kepada Rasulullah Iqra’, beliau pulang ke apartemen tinggal berselimut; kemudian turunlah Surah Al-Muddathir.

Surah-surah tak nan sediakala diturunkan termasuklah al-Masad (111), al-Takwir (81), al-Ala (87), al-Lail (92) dan al-Fajr. Para cerdik pandai juga membincangkan ayat-ayat yang mula-mula diturunkan bersendikan permasalahan ataupun persoalan tertentu. Di antaranya sira menyertakan i) Mula-mula kali mengenai rezeki-ayat 145 Surah al-An’am, ayat 145 Surah al-Nahl, ayat 173 Surah al-Baqarah dan ayat 3 Surah al-Ma’idah; ii) Pertama kali mengenai minuman- ayat 219 mengenai khamar privat Surah al-Baqarah, ayat 43 Surah al-Nisa’ dan ayat 90-91 Surah al-Ma’idah; dan iii) Pertama kelihatannya mengenai perang iaitu ayat 39 Surah al-Hajj.

Yang ragil diturunkan

Pelbagai pendapat mengenai nan terakhir diturunkan sekadar semua pendapat ini tidak mengandungi sesuatu yang dapat disandarkan kepada Rasulullah s.a.w., malah saban yakni ijtihad atau hipotesis. Al-Qadhi Abu Bakar mengatakan mungkin mereka memberitahu barang apa yang terakhir mungkin didengar maka itu mereka daripada Rasulullah s.a.w. ketika kamu dempet wafat. Antara pendapattersebut ialah:-

 • i. Pendapat Ibn ‘Abbas-banyak riwayat yang dikaitkan dengan Ibn ‘Abbas:
 • a. ‘Amir al-Sha’bi meriwayatkan bahawa ‘Abdullah bin ‘Abbas ikatan berkata: “Ayat bontot diturunkan kepada Rasulullah s.a.w. adalah ayat mengenai pangku.” Firman Allah,

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ

“Wahai manusia-orang yang beriktikad, bertakwalah kepada Almalik dan tinggalkanlah sisa riba – yang belum dipungut -.” (al-Baqarah:278).

 • b. Ikrimah meriwayatkan bahawa Ibn ‘Abbas menyebut: Ayat al-Quran keladak diturunkan yakni,

وَاتَّقُوا يَوْمًا تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَا كَسَبَتْ وَهُمْ لا يُظْلَمُونَ

“Dan peliharalah diri-mu daripada ikab yang terjadi sreg satu hari dia semua dikembalikan kepada Allah.” (al-Baqarah: 281)

 • c. ‘Abdullah b. ‘Utbah r.a. katanya, ‘Abdullah bin ‘Abbas berkata kepada saya: “Adakah anda luang ayat yang terakhir sekali turun? Jawab-ku “adv pernah” iaitu ِذَا جَاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ (Apabila hinggap pertolongan Allah dan kejayaan) (al-Nasr: 1). Berfirman Ibnu ‘Abbas: “Ia benar.”
 • d. Said bin Jubayr mengatakan khalayak-manusia Kufah bertelingkah akan halnya ayat,

وَمَنْ يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا

“Dan sesiapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka jadinya ialah Neraka Jahanam, kekal dia di dalamnya dan Allah marah kepadanya dan melaknatnya serta menyediakan baginya azab seksa yang ki akbar.” (Al-Nisa’:93). Saya menemui Ibn ‘Abbas dan bertanyakan ayat ini dan beliau berujar: “Ayat ini adalah ayat keladak diturunkan dan setelah itu enggak ada ayat yang menasakhkan ayat ini.”

 • ii. Pendapat al-Bara bin ‘Azib

Berikut ialah dua kenyataan nan diriwayatkan oleh beliau:-

 • a. Abu Ishaq al-Sabi’ee meriwayatkan bahawa al-Bara mengatakan: “Surah abstrak ragil diturunkan yakni surah Baraah.Bukhari vol 3 Kitab al-Maghazi hadith 4364.
 • b. Abu Ishaq al-Sabi’ee meriwayatkan bahawa al-Bara mengatakan: ”Ayat terakhir diturunkan adalah,

يَسْتَفْتُونَكَ قُلِ اللَّهُ يُفْتِيكُمْ فِي الْكَلالَة

“Mereka (manusia-individu Selam umat-mu) lamar fatwa kepada-mu (Aduhai Muhammad akan halnya masalah Kalalah). Katakanlah: Allah menjatah fatwa kepada kamu di dalam perkara Kalalah itu………(al-Nisa’:176)

 • iii. Pendapat Ubay bin Ka’ab

Yusuf b. Mihran meriwayatkan daripada ‘Abdullah polong ‘Abbas nan Ubay bin Ka’ab mengatakan potongan ayat al-Quran buncit diturunkan ialah,

لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُمْ بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَحِيمٌ

“Sesungguhnya telah datang kepada engkau seorang Utusan tuhan semenjak golongan anda sendiri (iaitu Rasul Muhammad s.a.w) yang menjadi sangat runyam kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh sira, yang sangat tamak (inginkan) kebaikan bagi kamu dan dia juga menumpahkan perasaan belas serta hidayah sayangnya kepada hamba allah-orang yang beriktikad.” (al-Taubah:12

 • iv. Pendapat ‘Abdullah bin Amru bin al-‘As

Abu Abdul Rahman al-Halabi mendengar ‘Abdullah b. Amru sebagai berkata: Surah bungsu diturunkan adalah Surah al-Ma’idah.

 • v. Pendapat ‘Aishah

Jubayr bin Nufayl berfirman, “Aku pergi menangkap basah ‘Aishah, yang bertanya kepadaku: Adakah kamu membaca Surah al-Ma’idah? Aku kata: Ya. Dia bertutur: Inilah Surah terakhir nan diturunkan……”

 • vi. Pendapat Ummu Salamah

Mujahid b. Jabr mengatakan yang Umm Salamah berujar: “Ayat terakhir diturunkan adalah ayat,

فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّي لا أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِنْكُمْ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى بَعْضُكُمْ مِنْ بَعْضٍ فَالَّذِينَ هَاجَرُوا وَأُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ وَأُوذُوا فِي سَبِيلِي وَقَاتَلُوا وَقُتِلُوا لأكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلأدْخِلَنَّهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الأنْهَارُ ثَوَابًا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَاللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ

“Maka Almalik mereka perkenan doa mereka (dengan firmanNya): Sememangnya Aku tidak akan sia-siakan dedikasi orang-basyar nan menderma berasal landasan kamu, sejajar ada lanang atau gadis……..” (al-Nisa:195)

 • vii. Pendapat ‘Umar al-Khattab

Serdak Sa’id al-Khudry menarikhkan tinimbang ‘Umar al-Khatab yang memberitahu ayat terakhir diturunkan ialah pengharaman riba’ (al-Baqarah:275) dan Rasulullah s.a.w. wafat beberapa masa sesudah itu dan perkara riba’ tersebut tidak tertinggal tanpa penjelasan.

 • viii. Pendapat Mu’awiyah kacang Abi Sufiyan

‘Amr Qais al-Kufi meriwayatkan Mu’awiyah mengatakan ayat berikut ibarat ayat bontot diturunkan,

قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ يُوحَى إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَمَنْ كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلا صَالِحًا وَلا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا

“Katakanlah (wahai Muhammad): Selayaknya aku hanyalah sendiri hamba allah sebagai halnya anda, diwahyukan kepada-ku bahawa Tuhan kamu hanyalah Yang mahakuasa Yang Satu; Oleh itu, sesiapa nan percaya dan bertarget akan perjumpaan dengan Tuhannya, hendaklah beliau mengerjakan kebajikan nan soleh dan janganlah kamu mempersekutukan sesiapapun intern ibadatnya kepada Tuhannya.” (al-Kahfi:110)

Sekiranya kita menganalisis pendapat-pendapat di atas, kita akan menghadapi kesukaran buat menentukan ayat anak bungsu diturunkan kepada Rasulullah disebabkan perbezaan pendapat tersebut. Walau bagaimanapun kita boleh membentuk rumusan berdasarkan logik;

 • i. Ayat 275 hingga 281 surah al-Baqarah nampaknya diturunkan bersama kerana ayat ini membicarakan persoalan riba’ dan hukum berkaitannya. ‘Umar dan ‘Abdullah Ibn ‘Abbas mengatakan ayat riba merupakan ayat terakhir diturunkan dapat dikatakan tepat memandangkan Rasulullah wafat 9 periode selepas ayat ini diturunkan seperti mana nan diriwayatkan oleh Sa’id bin Jubayr dan Ibn Jurayj adapun ayat 281, surah al-Baqarah.
 • ii. Pandangan Ibn ‘Abbas mengenai ayat 93 surah al-Nisa’ yaitu tentang ayat terakhir berhubung pembantaian seorang Mukmin, bukannya ayat terakhir al-Quran. Manakala pendapatnya akan halnya surah al-Nasr tidak menjadi masalah. Surah al-Nasr kemungkinan merupakan surah pendek nan terakhir diturunkan, sementara surah al-Baraah yaitu surah pangkat yang terakhir diturunkan. Ini tidak bercanggah dengan pandangan ‘Aishah dan Ibn ‘Amr yang mengatakan surah al-Ma’idah merupakan surah mumbung terakhir diturunkan. Mereka bermaksud surah terakhir mengenai perkara resmi dan palsu.
 • iii. Pandangan al-Bara tentang ayat 176 surah al-Nisa’ sebagai ayat pengunci anjlok ialah ayat pengunci mengenai faraid. Barang apa yang diriwayatkan oleh Ubay bin Ka’ab tentang ayat 128 hingga 129 surah al-Taubah adalah sebahagian daripada surah tersebut nan diturunkan secara keseluruhan laksana surah tataran yang terakhir diturunkan. Riwayat Umm Salamah pula bukannya mengenai ayat buncit tetapi kian kepada jawapan kepada soalan sira kepada Rasulullah mengenai kedudukan wanita n domestik Islam. Rukyat Mu’awiyah pula jelas merujuk kepada yang terakhir diturunkan di Mekah melibatkan surah al-Kahfi termasuk ayat terakhirnya.

Kesimpulannya, Surah al-Taubah sebagai surah panjang terakhir turun; Surah al-Nasr surah pendek terakhir terban; dan ayat 275 hingga 281 Surah al-Baqarah ialah ayat terakhir diturunkan.


Sejarah pengumpulan dan pendataan al-Qur’an

Al-Qur’an diturunkan kepada Utusan tuhan Muhammad s.a.w. melalui bilang cara iaitu:

 • Jibril memasukkan ke dalam hati Baginda dalam keadaan Baginda tidak mematamatai segala apa-barang apa, hanya Baginda berasa bahawa wahyu itu bernas n domestik hatinya.
 • Malaikat memperlihatkan dirinya sebagai koteng lelaki dengan menitahkan ayat kepada Baginda sehingga Baginda sungguh-sungguh dapat menghafaz ayat yang diturunkan itu.
 • Ilham datang kepadanya berserta bunyi loceng. Ini adalah prinsip yang paling elusif dihadapi oleh Yang dipertuan sehingga keadaan sinuhun tinggal panas sungguhpun ketika itu cuaca lampau sejuk.
 • Jibril memperlihatkan dirinya nan sebenar sepertimana yang dialami makanya Baginda serentak turunnya ayat surah al-Muzammil.

Rekaman penurunan al-Quran pula terbahagi kepada tiga peringkat iaitu:

 • Allah meletakkan al-Alquran ke Luh Mahfuz secara sekali gus bukannya secara beransur-ansur. Firman Tuhan internal surah al-Buruj ayat 21 – 22 yang bermaksud: “Lebih-lebih apa yang didustakan mereka itu ialah al-Quran yang mulia, nan tersimpan kerumahtanggaan Luh Mahfuz.”
 • Berasal Luh Mahfuz ke Baitul Izzah di langit dunia juga diturunkan sekali gus. Firman Allah SWT internal surah ad-Dukhan ayat 3 maksudnya:

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan al-Quran di malam yang penuh keberkatan.”

Firman-Nya lagi dalam surah al-Qadar ayat 1 yang bermaksud:

“Sesungguhnya Kami menempatkan al-Alquran plong lilin batik al-Qadr.”

Firman-Nya lagi dalam surah al-Baqarah ayat 185 maksudnya:

“Bulan Bulan pahala yang diturunkan padanya al-Quran.”

 • Turun dari langit mayapada kepada Rasul saw melintasi perpautan Jibril semenjak tanggal 17 Bulan puasa .

Firman Halikuljabbar dalam surah as-Syura ayat 192-195 maksudnya:

“Dan sepatutnya ada al-Quran itu benar-bersusila diturunkan oleh Tuhan semesta liwa, dibawa roboh oleh Ar-Ruhul Amin (Rohulkudus) ke dalam hatimu (Muhammad saw) supaya kamu menjadi salah sendiri di antara orang yang memberi peringatan dengan bahasa Arab yang jelas.”

Setiap ayat yang dibawa makanya Roh kudus dihafaz oleh Nabi SAW kemudian baru dibacakan kepada sahabat. Nabi saw menghafaznya betul-betul bimbang takdirnya keteter perkataan tertentu atau huruf tertentu.

Aji mengulangi pustaka ketika Qiamullail(bangun lilin batik) dan solat. Setiap tahun sekali Nabi SAW ditasmi (mendengar dan mengedit) bacaannya oleh Rohulkudus(Angel Gabriel) intern bulan Ramadan secara bertadarus.

Pada akhir sukma Sri paduka, Rohulkudus mentasminya sebanyak dua kali.

Sahabat berusaha dan bersungguh-sungguh memahfuzkan dan mempelajari serta memahaminya dengan menjauhi kenikmatan tidur dan rehat. Sebagaimana Rasulullah saw, sahabat masuk memanfaatkan masa malam mereka cak bagi menstabilkan mahfuz mereka.

Di antara huffaz(penghafaz/ penghafal Al-Quran) tersohor daripada sahabat iaitu empat orang Khulafa Ar-Rasyidin (Abu Bakar al-Siddiq, Umar al-Khattab, Uthman al-Affan dan Ali kedelai Abi Talib), Talhah, Ibnu Mas’ud, Huzaifah, Abu Hurairah, Ibnu Omar, Anak lelaki Abbas, (Ai’syah dan Hafsah){isteri Rasullullah).

Teragendakan daripada orang-orang Ansar(penduduk asal Kota Madinah) seperti Ubai bin Ka’ab, Muaz bin Jabal, Zaid bin Thabit, Duli Darda’ dan Anas bin Malik.

Pada masa setimbang, Nabi SAW melantik beberapa sahabat sebagai penyalin wahyu.

Mereka menulisnya sebagai salah suatu teori pengajian pengkajian berkesan sebentar-sebentar nubuat turun bak tambahan dalam mahfuz supaya enggak hilang semacam itu belaka.

Di antara penulis itu ialah empat Khulafa’ Ar-Rasyidin, Muawiyah kacang Tepung Sufian, Khalid bin al-Walid, Ubai kacang Kaab dan Zaid polong Thabit.

Penulisan pada waktu itu hanya dibuat diatas selerang tiang,batuan,kulit haiwan dan kain-karet sahaja berikutan daluang belum diketemukan.

Pada hari itu iaitu sekaligus Rasulullah SAW masih hidup, ayat al-Alquran tidak dihimpunkan dalam satu mashaf(teks teladan nan berbuku).

Ini disebabkan kepada sejumlah faktor iaitu:

 • Bukan suka-suka faktor yang membolehkan buat dikumpul satu mashaf ketimbang kemudahan penulisan, sedangkan sinkron itu cak semau ramai huffaz(penghafal Al-Quran) dan qurra’(pembaca Al-Quran).
 • Terserah di antara ayat yang diturunkan itu nasikh dan mansukh(hukum atau ayat yang berpaling disebabkan perkara tertentu).
 • Ayat al-Quran tidak diturunkan sekali gus, saja beransur-ansur.
 • Setiap ayat nan turun adalah atas suatu-satu faktor, sebab dan peristiwa.

Lega zaman Saidina Abu Bakar menjadi khalifah gaduh huffaz lengang kerumahtanggaan pertentangan Yamamah iaitu hampir 70 individu.

Adv amat Saidina Umar mengedepankan kepada Saidina Abu Bakar meski dihimpunkan helaian ayat-ayat Al-Quran nan ditulis berasingan sebelumnya kerana bimbang akan kehilangannya dengan sebab kematian huffaz dan qurra’.

Plong mulanya sira skeptis kerana Nabi SAW tidak pernah melakukannya dan merembas seandainya main-main perubahan ayat atau perubahan ayat al-Quran.

Selepas dibincang dengan teliti, atas alasan maslahah dan menyedari bahawa kamu adalah satu wasilah nan minimal agung untuk melancarkan menghafaznya serta mengelakkan tinimbang hilang dan luput, maka Saidina Duli Bakar turut-menurut buat dikumpulkan ayat al-Alquran itu.

Maka dipanggil sejumlah huffaz dan perekam ajaran zaman Nabi saw yang masih hidup antaranya Zaid bin Thabit bagi meneruskan usaha penulisan al-Quran.

Al-Alquran kemudian ditulis maka itu Zaid hasil penumpukan daripada kepingan yang terserah dan balasannya diikat rapi, tersusun boncengan ayatnya seperti mana yang ditetapkan maka dari itu Rasulallah SAW.

Mashaf ini diserahkan kemudiannya kepada Saidina Abu Bakar. Selepas kewafatannya, diserahkan pula kepada Saidina Umar al-Khattab.

Sesudah engkau wafat, mashaf itu dipindahkan ke rumah Hafsah, isteri Rasulullah SAW nan kembali anak Saidina Umar sehingga ke detik penimbunan dan penyusunan Al-Quran sreg zaman Khalifah Uthman.

Apabila berperan pertentangan dari sudut bacaan ayat Al-Quran (disebabkan kemunculan ilmu Qiraat yang sudah lalu diizinkan Nabi Muhammad sebelumnya), ia risikonya memaksa kepada tindakan Khalifah Uthman kerjakan membukukan Al-Quran. Maka dibentuk suatu jawatankuasa penyelaras intern gerakan membukukannya.

Pada peringkat awal,jawatan kuasa pengimbang Al-Alquran itu telah membukukan sebanyak 6 buah naskah Al-Alquran iaitu untuk dipegang oleh Khalifah Uthman bin Affan seorang,skrip dihantar ke Ii kabupaten Basrah,naskah kepada kota Kufah dan ii kabupaten Syam serta sebuah tulisan tangan ke kota Madinah Al-Munawwarah dan sebuah lagi ke kota Makkah Al-Mukarramah.Manakala,kemudiannya diciptakan 2 buah naskah khas yang disalin terus dari naskhah Khalifah Saidina Uthman kacang Affan untuk pegangan Sheikh Umar Dany dan Sheikh Duli Daud Sulaiman bin Najah.Dua salinan baharu itu sahaja digunakan tatkala timbulnya perselisihan berkenaan teks manuskrip sebenar Kitab salih Al-Quran, serta membetuli akan keraguan dalam mashaf Al-Alquran enam buah seperti nan dinyatakan diatas, akibat ketimbul dari perbezaan sebutan dan periwayatan rohaniwan-imam Qiraat.

Mashaf Uthmani yang murni yang dipegang maka dari itu Khalifah Uthman sendiri serta 2 buah kitab yang disalin darinya sememangnya ditulis dan disalin mengikut ejaan dan sebutan Arab Quraisy yang tepat mengikut teks Utusan tuhan Muhammad selaku seorang yang berbangsa Arab Quraisy.Ini dapat dibuktikan dengan penulisan dan pembarisan ayat-ayat Al-Quran mashaf Uthmani itu sendiri nan diriwayatkan makanya Hafs bin Sulaiman ibn Mughairah Al-Asadi Al-Kufi menurut bacaan Asim bin Abi Najud Al-Kufi At-Taabie daripada Abi AbdilRahman Abdillah bin Habibi Sulami ketimbang Uthman bin Affan, Ali polong Abi Thalib, Zaid polong Sabith dan Ubai bin Kaab dan kesudahannya ketimbang Muhammad bin Abdullah(Nabi SAW).

Manakala cara membarisnya pula adalah diambil daripada apa nan telah diakui kesahihannya oleh para Cerdik pandai sebagai halnya yang dibandingkan n domestik Kitab “At-Tarazu Ala Dhabtil Kharazi” karangan Imam At-Tanassi dengan mengambil pertanda Al-Khalil bin Ahmad dan Para penganut tinimbang galengan(Masyariqah) Masyarakat Al-Quran,gantian daripada tanda-label yang disepakati makanya orang Andalusia(di Spanyol) dan orang-orang Maghribi.

Balasannya terhasillah apa yang dinamakan Mashaf Uthmani hasil penggemblengan tenaga oleh Zaid bin Thabit laksana ketua, Abdullah bin Zubair, Said polong Ash dan Abdul Rahman bin Harith bin Hisyam.

Akhirnya mashaf Uthmani itu berpencaran ke seluruh dunia yang menjadi panduan umat Islam yang paling utama hingga hari ini.

Nota:
Walaupun Al-Alquran yang telah distandardkan mengikut resam mashaf Uthmani sekarang, hanya masih suka-suka lagi saki dulang kitab-kitab Salih Al-Alquran mengikut resam yang berlainan seperti Al-Quran Muhammad (Quranul Majid), Mashaf Madinah dan lain-bukan. Hal ini disebabkan Al-Alquran tersebut diselaraskan dengan bacaan sesuatu pekerjaan pendeta Qiraat (Imam-imam Syatibi) nan khusus ,tak mengikut piawai pustaka Arab Quraisy yang dipersetujui bersama. Namun serupa itu ayat-ayat Al-Quran internal teks resam yang lain berpangkal mashaf Uthmani tidak mengubah akan ayat-ayat dan maksud Al-Quran itu, cuma bisa jadi berlainan dari segi tanda saf akibat dari sebutan yang diriwayatkan maka itu pastor-imam Qiraat yang berlainan.

Memo


 1. ^


  Safi-ur-Rahman al-Mubarkpuri (1995). “In the Shade of the Message and Prophethood”.
  Ar-Raheeq Al-Makhtum
  (kulit keras)
  (dalam bahasa Inggeris). Riyadh: Maktaba Dar-us-Salam. m/s. 68–72.


Rujukan

 • Abuyusoef Hashim Othman Al-Maranji. Penerjunan Al-Quran (Nuzul Al-Quran) 19 September 2007.
 • M. M. Azami (2003).
  The History of the Qur’anic Text from Revelation to Compilation: A Comparative Study with the Old and New Testaments. UK Islamic Academy.

Pautan luar

 • (Inggeris)
  Bagaimana kita tahu Al-Quran tidak berubah? Laman lostislamichistory.comSource: https://ms.wikipedia.org/wiki/Sejarah_al-Quran

Posted by: gamadelic.com