Revolusi Industri Bermula Dari Negara

Dunia masa ini memerlukan semua benda bagi berinteraksi dengan pantas. Data dan informasi bergerak bersumber satu tempat ke satu tempat kurang daripada sesaat. Jikalau sebelum ini data hanya berpindah-randah melintasi komputer jinjing dan telefon mudah alih, masa ini data juga dapat bepergian dari satu mesin ke satu mesin. Istilah ini dipanggil M2M (Mahine to Machine). Inilah yang dihuraikan makanya Klaus Schwab, pengasas Forum Ekonomi Bumi atau
World Economic Forum
dalam bukunya,
The Fourth Industrial Revolution.
M2M hanyalah sebahagian ketimbang Perputaran Industri 4.0. Peredaran Industri 4.0 merangkumi spektrum yang lebih luas nan akan kita bincangkan. Dalam artikel ini kita akan merungkai apakah itu Sirkulasi Pabrik 4.0.

Apakah itu revolusi industri 4.0
Klaus Schwab, Pengasas World Economic Forum

Maksud Rotasi Pabrik 4.0

Secara tuntasnya, Revolusi Industri Keempat yaitu automasi berterusan dalam sektor pembuatan dan perindustrian tradisional, menggunakan teknologi pintar nan moden.

Revolusi Pabrik yang sebelumnya

Sirkuit Industri Pertama bermula dalam tempoh 1820 hingga 1840 di Great Britain dimana perubahan kerumahtanggaan sektor pembuatan menggunakan tangan kepada pendayagunaan mesin nan dikuasai oleh tenaga wap dan air.

Seterusnya, Revolusi Industri Kedua pula bermula pada 1870 hingga 1914 menyertakan penggunaan tenaga elektrik intern pembuatan skala besar.

Sirkulasi Pabrik Ketiga yang juga dikenali bak Revolusi Digital, berlaku pada lewat abad ke-20. Internal revolusi kali ini, elektronik dan teknologi proklamasi digunakan untuk membantu sektor pengeluaran. Ini disebabkan rakitan litar bersepadu (IC) yang membolehkan komputer bersaiz kecil dapat dihasilkan.

Revolusi Industri 4.0
Revolusi Pabrik nan bermula 300 masa

IR 4.0 mengoptimumkan penggunaan komputer jinjing n domestik IR 3.0

Internal Revolusi Industri Ketiga, komputer masih belum makmur cak bagi disambungkan sesama sendiri. Alas kata Internet membolehkan komputer jinjing mampu berkomunikasi antara satu sama bukan. Saja, teknologi komunikasi semasa Revolusi Pabrik Ketiga enggak sepantas dan sebaik sekarang. Serentak Revolusi Industri Keempat diperkenalkan, teknologi komunikasi dan rangkaian Internet telah menjadi jauh makin baik. Ini kembali dibantu dengan kemajuan teknologi tanpa wayar iaitu 3G, 4G, Wi-Fi, Bluetooth dan yang paling kecil baharu yakni 5G.

Apakah maksud revolusi Indsutri 4.0
Revolusi Industri 4.0 yang mengoptimumkan pengusahaan komputer jinjing dan IT

Kenapa Revolusi Industri 4.0 terdepan?

Mesin harini dilengkapi dengan pelbagai pemeriksaan untuk membaca keadaan mesin dan usaha yang dijalankan mesin tersebut. Mesin sebelum ini semata-mata bekerja secara spesifik dan tiada bermain pertukaran data. Kemajuan teknologi komunikasi membantu mesin berkomunikasi degan mesin yang lain. Apabila mesin dapat berkomunikasi dengan mesin yang lain, mereka bisa berkongsi maklumat dan menciptakan menjadikan keputusan menggunakan data yang diterima. Ini dipanggil misal sistem siber-fizikal, iaitu sistem antara maklumat di privat siber iaitu pusparagam data-data penting dan fizikal mesin.

Kewujudan
Artificial Intelligence,
membolehkan data yang diperolehi bisa digunakan untuk membuat keputusan penting tanpa perlu ramu tangan hamba allah lalu membuatkan mesin hari ini lebih pintar. Hasil tinimbang sistem yang kian weduk, kincir akan menjadi lebih efisien dan pembaziran boleh dikurangkan.

Apakah Itu revolusi Industri Keempat
Manusia mesin yang digunakan dalam Revolusi Pabrik 4.0 yang berkomunikasi antara mereka.

Cabaran dan Risiko

Aliran Industri Keempat bukan sesuatu realiti yang mudah. Terdapat cabaran-cabaran nan wajib diatasi untuk menjadikan perkara ini satu realiti.

Perubahan

Perubahan bukan suatu perkara yang mudah. Lakukan berubah, ia meratah masa dan kos nan tangga. Pegiat dalam organisasi tersebut terlazim berubah dari segi skill dan attitude. Organisasi kali enggan berubah kearah Revolusi Industri 4.0. Ini kerana mereka perlu memperlainkan perbisnisan yang agak tinggi dalam infrastruktur teknologi baru yang mana tahu menelan belanja jutaan ringgit. Mereka juga wajib berbelanja untuk membagi latihan kepada pekerja mereka buat mempersiapkan pekerja dengan teknologi hijau. Semua perkara diatas bergantung kepada CEO ataupun atasan sesbuah syarikat.

Kerajaan

Dari perskpektif kerajaan, persebaran teknologi bermakna teradat juga ada diseminasi dalam perundagan nan melibatkan syarikat dan teknologi. Kerajaan mungkin gagal bagi menata teknologi baru seperti teknologi pengecaman wajah. Imperium harus berfikir bagaimana caranya bakal melindungi privasi rakyat pada hari yang sama, masih menyokong inovasi dan pembagunan teknologi.

Ekonomi

Berpangkal segi ekonomi, revolusi ini akan memberi kesan terhadap ekonomi sesbuah negara. Memang tidak dapat dinafikan, Revolusi Industri 4.0 akan meningkatkan ketaksamaan dalam ekonomi rakyat. Ini kerana, Distribusi Pabrik Keempat menguntungkan golongan kaya tinimbang golongan miskin. Gologan produktif bisa mengurangkan pembaziran dalam organisasi mereka.

Peluang Pekerjaan

Perkara yang minimum dibimbangkan rakyat ialah peluang pekerjaan mereka dalam era Revolusi Industri 4.0 ini. Dengan adanya teknologi manusia mesin, pekerjaan pengendali di dalam rahat akan berkurangan. Seandainya hari ini kita dapat tatap banyak orang bekerja dalam servis penghantaran alat pencernaan. Mungkin pada masa akan hinggap, pegiat ini akan diganti dengan kenderaan robot autonomi. Kejadian ini privat fasa percubaan di negara Maju seperti Amerika Syarikat dan Sebahagian negara Eropah.

Dalam kejadian ini, peluang pekerjaan bukanlah berkurangan. Hanya, akan berlakunya anjakan dalam sektor pekerjaan. Dalam erti kata lain, permintaan pekerja berkemahiran tinggi akan meningkat manakala permintaan untuk pegangan berkemahiran kurang akan berkurang. Hal ini akan menjatah kesan yang ki getir kepada praktisi berkemahiran rendah. Walaubagaimanapun, dalam setiap arus industri yang terdahulu, perkara ini tidak asing lagi. Ianya memberi kesan pada awal revolusi dan akan pulih sesudah bermain dalam kematangan pihak kerjaan, swasta dan publik. Dari tesmak pandang yang positif, masyarakat dalam sesebuah negara akan berganjak daripada awam yang berkemahiran invalid kepada publik berkemahiran tinggi. Impitan yang berlaku dalam sistem jalan hidup membuatkan publik perlu dalam barang apa jua sekalipun menjadi sendiri pekerja yang mahir.

Pekerja berkemahiran tinggi
Revolusi Industri Keempat yang memerlukan Pegiat berkemahiran tinggi

Ancang ke arah Revolusi Industri Keempat

Pelbagai pihak mesti mempersiapkan diri mereka bagi menghadapi cabaran Diseminasi Industri Keempat. Tanpa ancang yang kemas, transisi yang lancar rumit dicapai, seterusnya akan berlaku kesan negatif terhadap sesebuah negara.

Pemimpin internal sesebuah organisasi perlu berfikir tetang kebaikan yang akan diperoleh dengan diseminasi ini seperti mana pengurangan pembaziran, kesangkilan syarikat dan pembangunan modal insan. Les perlu diberi kepada pekerja supaya mereka bersedia dengan sistem dan situasi nan baharu.

Masyarakat lagi perlu membuka minda untuk berubah. Kalau minda masyarakat masih di takuk yang lama, yang takut buat berubah kerana takut hilang pekerjaan disebabkan rotasi industri yang baharu, msyarakat tidak akan modern. Kata kunci yang terdepan ialah perubahan dalam taburan jalan hidup daripada bekermahiran kurang kepada berkemahiran tinggi. Masyarakat perlu mempersiapkan diri mereka dan momongan-anak mereka dengan pendidikan dan skill berkemahiran hierarki.

Rujukan

www.forbes.com

www.techradar.com

www.pwc.com

www.bernardmarr.com

www.weforum.com

www.circuitdigest.com

Adapun Penulis

Source: https://pakcikengineer.com/industri/apakah-itu-revolusi-industri-4-0/

Posted by: gamadelic.com