Niat Sholat Witir Satu Rakaat

Solat potong kulup witir yakni sesuatu nan sangat dituntut. Di dalam madzhab Shafi’e hukum melakukan solat witir adalah sunat mu’akad iaitu adv amat dituntut melakukannya.

Di dalam madzhab Hanafi, syariat melakukannya adalah mesti. Solat ini adalah solat nan dilakukan setelah habis melakukan semua ibadah surat kabar kita.

“Witir”
secara literal membawa maksud “ganjil” kerana bilangan rakaat yang dilakukan adalah ganjil dan tidak genap. Bagaimanakah cara solat ini dilakukan dan apakah keutamaan melakukannya?

Dalil Melakukan Solat Witir


Di dalam sebuah hadith riwayat Abu Dawud, Rasulullah menceritakan pensyariatan witir dilakukan:

Daripada Tepung Ayyub al-Ansari katanya Rasulullah bersabda: “Solat witir itu adalah permohonan ke atas setiap orang Muslim, maka sesiapa yang hendak melakukan witir dengan panca rakaat maka bolehlah beliau melakukannya, dan sesiapa yang hendak melakukan witir dengan tiga rakaat maka boleh anda mengerjakannya, dan sesiapa yang hendak melakukan witir dengan suatu rakaat maka bolehlah dia mengerjakannya.”

Kelebihan Melakukannya


Solat potong kulup ini adalah solat yang istimewa kerana ianya tidak perpautan ditinggalkan Utusan tuhan. Abu Hurairah mengatakan bahawa ianya amal yang diwasiatkan kepadanya maka dari itu nabi:أَوْصَانِي خَلِيلِي بِثَلاَثٍ لاَ أَدَعُهُنَّ حَتَّى أَمُوتَ صَوْمِ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ، وَصَلاَةِ الضُّحَى، وَنَوْمٍ عَلَى وِتْرٍ‏


Maksudnya:
Daripada Tepung Hurairah katanya: “Kekasihku berwasiat dengan tiga perkara, aku bukan meninggalkannya sehingga aku sirep. (Iaitu:) puasa 3 hari setiap rembulan, berbuat solat dhuha, dan melakukan witir sebelum tidur.
-Hadih Riwayat Bukhari

Lafaz Niat Solat WitirKarsa Solat Witir Bacaan Rumi:
Usolli sunnatal witri lillahi taala

Maksudnya: “Sahaja aku solat sunat witir kerana Allah taala”

Jika melafazkan niat ini sahaja sudah cukup. Tapi jika ingin menaik “dua rakaat”, sebutlah rak’ataini sebelum menyebut “lillahi ta’ala”, dan jika ingin membukit “suatu rakaat” sebutlah “rak’atan” sebelum menyebut “lillahi ta’ala”

Cara Solat Witir Dan Bilangan Rakaat


Pendirian solat khitan ini adalah seimbang seperti solat sunat yang lain. Boleh mengidas segala apa-apa surah bagi dibaca selepas membaca Fatihah.

Predestinasi rakaat nan paling sedikit yaitu satu rakaat. Boleh melakukan tiga rakaat , dan inilah sekurang-kurang keutuhan. Boleh dilanjutkan sekali lagi kepada lima rakaat, tujuh, sembilan dan sebelas rakaat. Witir 11 rakaat adalah pendapat yang mahsyur di n domestik madzhab Syafie.

Prinsip Salam


Jika solat witir 3 rakaat:

  1. Boleh dilakukan dengan 2 rakaat dan salam kemudian disambung dengan 1 rakaat kemudian mengerjakan salam. (dua siapa salam)
  2. Boleh kembali dilakukan dengan 3 rakaat terus disambungkan, dengan sekali salam lega rakaat ketiga. Bacaan tahiyat intiha pada rakaat ketiga namun. (satu kali salam)

Lebih terdepan cara dua siapa salam kerana kodrat tasyahudnya kian banyak kali dibaca, lagi selawat dan doa sebelum salam dilebihkan.

Jika solat itu ganjaran rakaatnya lima ,tujuh, sembilan dan sebelas:

  1. Melakukan solat dua rakaat-dua rakaat sehinggalah ke tiga rakaat keladak. Plong tiga rakaat yang pengunci boleh dipilih suatu salam atau dua salam seperti diterangkan di atas.

Waktu Witir


Waktu yang sesuai yakni seperti berikut:

  1. Selepas solat Isya, sepadan ada sebelum solat rawatib ba’diah isya ataupun sesudah solat rawatib ba’diah Isya.
  2. Lain stereotip witir sebelum dilakukan solat Isya.
  3. Seharusnya dilakukan pada akhir solat lilin batik.
  4. Dapat dilakukan sebelum maupun sesudah sadar tidur.
  5. Perlu dilakukan sebelum timbrung waktu Subuh.

Witir Pada Solat Tarawih

Solat sunat ini secara berjemaah hanyalah dituntut puas bulan Ramadhan, selepas berbuat solat tarawih secara berjemaah juga.

Mengerjakan qunut selepas rukuk pada rakaat terakhir solat tarawih di bulan Ramadhan juga yakni suatu amalan nan sunat.

Menurut madzhab Shafie ianya digalakkan bermula secabik yang akhir Ramadhan. Madzhab Maliki menyarankan membaca qunut pada keseluruhan Ramadhan.


Panduan solat sunat yang lain

Solat Potong kulup Dhuha Solat Geladir
Solat Taubat Solat Witir
Solat Sunat Wuduk Solat Tahajjud
Solat Rosario Solat Sunat Ihram
Solat Aidiladha Solat Sunat Tahiyatul Masjid
Solat Sunat Gerhana Matahari dan Bulan Solat Minta Roboh Hujan
Solat Sunat Tawaf Solat Sunat Nikah
Solat Sunat Perantau Solat Kunarpa
Solat Istikharah Solat Khitan Rawatib
Solat Isyraq Solat Aidilfitri

Source: https://akumuslim.asia/solat-witir-niat-cara-kelebihanwaktu-melakukannya/

Posted by: gamadelic.com