Niat Sholat Ba Da Maghrib

Assalammualaikum Wbt. Dalam kata sandang ini, kami kami akan membeningkan tatacara solat sunat awwabin secara sumir dan mudah difahami berserta berbaik dan puji-pujian nan boleh diamalkan oleh kamu.

Bersumber sudut islam
AWWABIN
mengangkut maksud orang sosok nan kembali kepada Halikuljabbar atau manusia yang bertaubat kepada Allah

Solat ini merupakan solat subat muakkad iaitu sangat dituntut untuk orang islam melakukannya.

Tahun Solat dan Total Rakaat


Solat sunat ini dilaksanakan pada hari diantara waktu Maghrib dan Isyak dan secara kebiasaannya dilakukan selepas melaksanakan solat sunat rawatib ba’diyah Maghrib.

Jumlah rakaatnya yakni 6 rakaat ataupun 4 rakaat dan sekurang-kurangnya 2 rakaat.

(Ada juga sesetengah pendapat ulama yang mengatakan solat ini boleh dilakukan sebanyak 20 rakaat dengan 10 salam)

Harapan solat ini merupakan bagi menyemarakkan tahun di antara Maghrib dan Isyak.

[adsense]

TATACARA SOLAT


Sebelum memulakan solat merupakan disunatkan kepada kita bakal memulakan dengan membaca doa seperti berikut;


Marhaban bi mala ikatil lail, marhaban bil malakainil mukatibain, uktuba fi sohifati inni ashadualla ila ha illallah, wa ashhadu anna muhammadan ‘abduhu warasuluh. Wa ashhadu annal jannata haq, wannara haq, wal haudho haq, wash shafa ‘ata haq, wassiroto haq, wal mizana haq, Wa ashhadu annassa ‘ata haq, atiatun la raiba fiha, wa annallaha yab ‘asu man fil Qubur.

Allahumma inni uwadi ‘uka hazihish shahadata liyaumi hajati ilaiha.

Alluhammah faz biha wizri waghfirbiha zanbi wa sakkil biha mizani, wa uhibki biha ahali wa tajaqaz ‘anni ya arhamar rahimin

Ertinya;
“Selamat datang kepada malaikat nan bertugas sreg lilin batik ini. Selamat hinggap kepada dua malaikat pencatat nan mulia. Tulislah privat gubahan kau bahawa aku bersaksi bahawa tiada Almalik nan disembah melainkan Sang pencipta, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu hamba-Nya dan utusan-Nya, aku bersaksi syurga itu benar, neraka itu benar, titit itu benar, aku bersaksi bahawa kiamat itu moralistis dan karuan akan nomplok, bukan syak lagi. Halikuljabbar akan bangkitkan mayat dari kubur. Ya Allah simpanlah disisi Mu penyaksian ini cak bagi hari aku perlukan padanya. Ya Sang pencipta simpanlah dengannya amalan ku, ampunlah dengannya dosaku, beratlah dengannya timbanganku yang baik dan pastikanlah edngan pencapaian cita-citaku dan perkenankanlah untukku Ya Allah tuhan yang maha pemurah.”

Lafaz Kehendak Solat Sunnat Awwabin


Niatnya adalah:

أُصَلِّي سُنَّةَ الأَوَّابِينَ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى

Usolli sunnatal auwabina rak’ataini lillahi taala

Maksudnya:
“Sahaja aku sembahyang khitan Awwabin dua rakaat kerana Almalik Ta‘ala.”


Rakaat Pertama


1. Berdiri menggermang dan mengaji niat

2.Doa dan diikuti dengan bacaan Al-Fatihah;

surah al-fatihah

Bismillahirahmanirahim. Alhamdulillah hirabbil alamin. Arrahmanirrahim. Maliki yaumiddin. Iyya bunga tasbih’ budu iyya kanasta ‘in. Ihdinas sirotol mustaqim. Sirotollazina an’am ta’alaihim ghairil maghdu bi ‘alaihim waladhollin

Ertinya;
“Dengan nama Halikuljabbar Nan Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Segala puji bagi Halikuljabbar, Tuhan semesta bendera. Maha Pemurah, Maha Pengasih. Mempunyai hari pembalasan. Hanya kepada Engkaulah kami sembah, dan doang kepada Beliau kami memohon sambung tangan. Tunjukilah kami kronologi yang harfiah, (iaitu) urut-urutan makhluk –basyar yang sudah lalu Engkau kurniakan sedap kepada mereka, tidak (jalan ) mereka nan dia murka, dan bukan (juga perkembangan) mereka yang sesat.”

3. Membaca surah

Dapat membaca surah Al-Kafirun. Namun dibenarkan untuk mengaji surah lain

surah al-kafirun

Bismillahirahmanirahim. Qul ya ayyuhal kafirun. La a’buduma ta’budun. Wa la antum ‘abidunama a’bud. Wa la ana ‘abidumma ‘abadtum. Wa la antum ‘abidunama a’bud. Lakum dinukum waliyadin.

Ertinya;
“Dengan tera Allah yang Maha Pengasih,Maha Penyayang. Katakanlah (Muhammad),”Wahai individu-orang kufur! Aku tidak akan menyembah apa yang anda sembah,dan kamu enggak penyanjung apa yang aku puja, dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kau sembah, dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penganut apa nan aku puja. Bagi Mu agama Mu,bakal Ku agama Ku.”

4. Teruskan beribadat sehinggalah rakaat purwa radu


Rakaat Kedua


1. Takbir Intiqal(Tahmid ketika pengungsian rakaat)

2. Membaca Fatihah

3. Membaca surah

Bisa baca surah Al-Ikhlas seperti dibawah maupun surah-surah yang lain.

surah al-ikhlas

Ertinya;
“Dengan cap Yang mahakuasa Maha Pemurah, Maha pengasih. Katakanlah(Muhammad), Dia merupakan Sang pencipta Nan Maha Esa. Allah Tempat meminta barang apa sesuatu. (Allah) tidak berputra dan tidak di peranakkan. Dan lain ada sesuatu yang setara dengan-Nya.”

4. Teruskan rakaat kedua sampai tahiyat akhir

5. Salam


Pasca- salam


Selepas habisnya solat dua rakaat ini, maka anda disyorkan solat lagi dua rakaat dan ditambah lagi 2 rakaat dengan 2 salam. Niat serta bacaannya boleh dilakukan dengan surah dan bacaan yang sama.

Ada  sesetengah jamhur berpandangan, puas rakaat pertama sesudah fatihah, bacalah surah Al-Kafirun dan pada rakaat kedua selepas fatihah bacalah surah al-ikhlas atau sreg rakaat pertama baca ayat ke-68-70, surah al-qashah dan pada rakaat kedua bacalah ayat ke-36-38 surah Al-ahzaab.

Boleh pula lega rakaat pertama sesudah mengaji surah Al-Fatihah,bacalah surah Al-Aikhlas heksa- kali,surah al-Falaq sekali dan surah an-Nas sekali,demikian pula rakaat kedua.

Doa Sehabis Solat Sunat Awwabin


Terdapat beberapa amalan doa yang baku menjadi amalan para cerdik pandai,yang di baca selepas membagi salam, antaranya ialah:

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ إِيمَانِي فِي حَيَاتِي ، وَعِنْدَ مَمَاتِي ، وَبَعْدَ مَمَاتِي فَاحْفَظْهُ عَلَيَّ ، إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ. (3 kali)

Allahumma inni astaudi ‘uka imani fi hayati, wa ‘inda mamati, wa ba’da mamati fahfazhu, innaka ‘alakulli syai in qadir
(3kali)

Ertinya:
“Ya Halikuljabbar, sesungguhnya aku memohon permeliharaan-Mu atas keimananku di waktu hidupku, dan ketika matiku, dan sesudah matiku, maka peliharakanlah ia (imanku) atas diriku. Sepatutnya ada Dia Maha Berwenang atas tiap sesuatu.”

اَللَّهُمَّ أَسْتَوْدِعُكَ دِينِي فَاحْفَظْهُ عَلَيَّ فِي حَيَاتِي ، وَعِنْدَ مَمَاتِي ، وَبَعْدَ وَفَاتِي. (3 kali)

Allahumma astaudi u’ka prematur fahfazhu ‘alaiya fi hayati wa ‘inda mamati wa ba’da wafati(3kali)

Ertinya:
“Ya Allah, aku memohon pemeliharaan-Mu atas agamaku, maka peliharakanlah beliau (agamaku) atas diriku di masa hidupku, dan saat matiku dan selepas matiku.”


Fadhilat Solat Awwabin


1. Mendapat gandaan pahala

Sesiapa yang mengamalkan solat ini sebanyak 6 rakaat, maka pahalanya sama seperti 12 tahun.

 Dari Duli Hurairah RA, Utusan tuhan SAW telah bersabda ;

“Sesiapa yang bersembahyang enam rakaat sesudah Maghrib tiada diselang antaranya dengan sesuatu bicara nescaya samalah pahalanya dengan ibadat dua belas tahun.”
(Riwayat Ibnu Majah, Ibn Khuzaimah dan At-Turmuzi.)


2. Sebagai Solat taubat

Solat khitan Awwabin juga bisa menjadi sebagai salah suatu cara bertaubat kepada Allah SWT

Dan Rasulullah S.A.W bersabda;

“Dagangan siapa yang berbuat solat (sunat) di antara Maghrib dan Isyak,maka sesungguhnya solat itu merupakan sebahagian dari solat cucu adam-insan yang bertaubat (Awwabin)’. (H.R Ibnul Mubarak,Hadis Mursal)


3. Dapat menampung kekurangan ibadah solat fardhu

Mereka yang melakukan solat sunat sehabis daripada solat fardhu dikatakan dapat menampung ketidak sempurnaan solat fardhu tersebut. Sebab itu kita diminta untuk sentiasa melakukan darmabakti sunat terutamanya solat potong kulup rawatib buat menggampar kekurangan solat potong kulup fardhu kita.

Diriwayatkan ketimbang Tepung Hurairah r.a katanya,Rasulullah S.A.W berbicara;

“Senyatanya perkara nan mula-mula sekali akan dihisab tinimbang amalan hamba pada hari kiamat yaitu solatnya. Jikalau sempurna solatnya,maka beruntung dan berjayalah dia dan jika solatnya rosak(tidak sempurna), maka menyesal dan rugilah dia. Jika kesuntukan dalam solat fardhunya,maka Yang mahakuasa S.W.Horizon akan memerintah, “Lihatlah adakah hamba-Ku ini mempunyai amalan solat-solat sunat?” Maka kesuntukan solat fardhunya akan di sempurnakan dengan solat sunat. Begitulah lebih lanjut dengan amalan-amalannya yang enggak.”
(H.R.Imam Tirmizi)


Mudah-mudahan panduan solat di atas dapat kontributif kalian..

“Ibadah kerna Allah,mencintai kerana Halikuljabbar,mengasihi hanya nan Satu”

Cara solat sunat yang bukan

Solat Potong kulup Dhuha Solat Hajat
Solat Taubat Solat Witir
Solat Sunat Wuduk Solat Tahajjud
Solat Tasbih Solat Sunat Ihram
Solat Aidiladha Solat Potong kulup Tahiyatul Masjid
Solat Sunat Gerhana Mentari dan Bulan Solat Minta Jatuh Hujan abu
Solat Sunat Tawaf Solat Potong kulup Nikah
Solat Khitan Pelimbang Solat Jenazah
Solat Istikharah Solat Sunat Rawatib
Solat Isyraq Solat Aidilfitri

Rujukan:

  1. Buku Fadhilat Dedikasi – Shaikhul Hadith Hazrat Maulana & Muhammad Zakaria Rahmatullahi’alaih (di samun makanya – Ustaz Muhammad Salman Bin Jonid)
  2. Pokok Himpunan Solat Khitan Keutamaan & Takbir- Ahmad Muhammad
  3. Buku Asas-Asas Fardu Ain – Ustaz Sulaiman Endut
  4. Sosi Jenis Sembahyang Sunat – Hj.Abubakar Ya’kub

Source: https://akumuslim.asia/solat-sunat-awwabin-cara-panduan-lengkap/

Posted by: gamadelic.com