Legenda Bahasa Jawa Tangkuban Perahu

Adahobi, Cerita Rakyat Bahasa Jawa –
Kisah rakyat yakni cerita yang bermula dan berkembang di masyarakat sejak terlampau yang diwariskan melsdsdalui lisan.

Cerita ini berisi aneka ragam kredit-nilai perilaku, sejarah dan budaya nan dimiliki publik Indonesia nan terus berlanjut hingga generasi kini.

Cerita rakyat ini sangat kental dengan budaya masyarat Indonesia, diantaranya seperti mana cerita dari Jawa Perdua, Legenda Paya Panik dan Timun Mas, bersumber Jawa Timur suka-suka Keong Mas dan asal usul Reog Ponorogo, dan dari Sumatera Barat ada cerita rakyat nan minimum populer, yakni kisah Malin Bermanja.

Berikut ini yakni beberapa contoh cerita rakyat bahasa jawa pendek yang melegenda.

Pusparagam Cerita Rakyat Bahasa Jawa Transendental


1. Cerita Rakyat Sangkuriang

legenda tangkuban perahu
bandung.go.id


Legenda Sangkuriang – Tangkuban Perahu

Ing jaman mbiyen, iki cerito seko nona rojo ing Jawa Barat sing jenenge Dayang Sumbi. Dheweke duwe putro pria jenenge Sangkuriang. Bocah iku seneng banget mburu.

Dheweke mburu dikancani Tumang, asu nomine puri. Sangkuriang ora ngerti yen asu iku minangko titisane dewo lan ugo bapake.

Ing sawijining dino, Tumang ora gelem nuruti printahe kanggo mburu kewan. Dadi, segawon utowo asu cak hendak dibuwang neng alas. Naliko bali neng keraton, Sangkuriang nyritakake kedadenan iku marang ibune.

Dayang Sumbi nesu lan keciwo naliko krungu critane kui mau. Ora disengojo dheweke nyabet sirahe Sangkuriang nganggo sendok pari sing dicekel.

Sawise kedadenan iku mau, Gadis Sumbi getun karo awake dhewe. Dheweke mesti ndongo lan sregep topo.

Biyen, poro dewo menehi hadiah. Dheweke kerjakan enom lan duwe kaindahan tanpo wates.

Sakwise pirang-blonda taun ngumboro, Sangkuriang kepengen bali neng negorone. Tekan kono, kerajaan wis ganti kabeh. Ing kana dheweke ketemu karo bocah wadon sing ayu, sing ora liyo yo Dayang Sumbi.

Kagum karo kaindahane, Sangkuriang nglamar dheweke. Amarga perjaka iku tampan, Dayang Sumbi kesengsem banget karo dheweke.

Ing sawijining dino Sangkuriang nyuwun pamit kanggo mburu. Dheweke njaluk tulung marang Amoi Sumbi kanggo ndandani bandhile.

Dayang Sumbi kaget banget naliko ndeleng kancah luka ing sirahe calon garwane iku. Tatu iku kayadene tatune anake sing wis ilang. Sawise suwe saya nggatek ake, praupane nom-noman iku podho banget karo praupane putrone.

Dheweke maleh dadi wedi. Mulo banjur dheweke golek upoyo kanggo nggagalke proses lamaran. Dheweke terus menehi rong syarat. Kaping pisanan, dheweke njaluk wong nom-noman iku mau supoyo mbendung kali Citarum.

Lan sing selanjute seng nomer loro, dheweke njaluk Sangkuriang kepingin nggawe prau gseng edhe kanggo nyabrang kali. Kaloro syarat iku mau kudu dipenuhi sadurunge waktu subuh.

Bengi iku Sangkuriang langasong nindakake tugas mau. Nganggo kekuwatan supranatural, dheweke ngerahake jin utowo makhluk menguap kanggo mbantu dheweke ngrampungake tugas.

Dayang Sumbi meneng meneng nyawang kerjanane Sangkuring. Bareng pagaweane iku meh rampung, Dayang Sumbi terus mrentah pasukane kon gulung kain lajak berma ing sisih wetan kutho.

Naliko ndelengne warna biram ing hindar wetan kutho, Sangkuriang teros mikir ringgit bengi iku wis esuk. Dheweke ugo mandheg kerjanane. Dheweke nesu banget mergo ora iso netepi sarat sing diwehi dening Dayang Sumbi.

Kanthi kekuwatan, dheweke terus nyuwil bendungan sing digawe ingin. Ono banjir parah ing saindenging kutho kui.

Banjur nendhang prau gedhe sing digawe ingin. Prau iku ngambang lan tibo ing ardi sing diarani “Tangkuban Sampan.”

Pengumuman atau wanti-wanti moral terbit cerita Sangkuriang – Tangkuban perahu:

  • Kita tidak boleh berbohong kepada basyar tua.
  • Buruk perut mengagungkan dan menuruti orangtua.
  • Tidak diperdaya amarah sehingga menciptakan menjadikan lepas cais.
  • Kita haru belajar menahan emosi.
  • Janga terperdaya guru nafsu.
  • Kita harus berpikir sebelum bertindak.
  • Juga, kita harus tegar terhadap norma-norma yang telah cak semau.

Legenda Sangkuriang
| Dowanload File PDF

2. Kisahan Rakyat Jawa Tengah – Joko Kendil

cerita rakyat joko kendil
kamikamu.co.id


Cerita Joko Kendil

Biyen, ono wanito tuwa karo putrone. Bocah maskulin elek lan ugo ringkes. Mulo ojo gumun, yen bocah kasebut asring diarani Joko Kendil dening masarakat sacedhake.

Kendil dhewe yaiku jambang sing dienggo masak nasi. Yaiku kamiripan bentuk awak bocah karo kendil sing ndadekake bocah kasebut dijenengi Joko Kendil dening uwong-wong.

Sanajan awake bocah ora sampurno, wanito iku tetep tresna karo anake. Nyatane, kabeh panjalukane bocah iku mesthi ditututi.

Biyen, joko kendil njaluk wanita itu omah-omah karo putri. Krungu iki, wong wadon kepingin terkesiap banget. Banjur ngandika:

“Elingen sopo sampeyan, Joko. Lan eling opo rupane awakmu. ”

“Mboten nopo-nopo, Ibu. Oalah, aku njaluk ibu njaluke lamaran upik, “jarene Joko Kendil.

Kanthi rasa kuwatir, wanito iku netepi kekarepane Joko Kendil.

Ora suwe crito, dheweke ugo ngadhepi rojo. Rojo iki nduwe anak telu. Anake telu iku pemudi ayu. Kanthi mangu-mangu, wanito kasebut nerangake marang rojo.

Dheweke pengin pelecok sawijining putri rojo dijodohake karo Joko Kendil.
Krungu iki, rojo ora nesu.

Nanging, dheweke nyritakake pamrih wanito kasebut marang telu putrine. Ing antarane telu putri, mung pemudi paling enom sing gelem nampa proposal iku mau.

Kalorone ora trimo prasaran kasebut, mergo ngerti sopo sejatine Joko Kendil. Selanjute di adakne pernikahan anata putri enom karo Joko Kendil.

Sawise omah-omah, penghinaan mesthi katon ing garwane sing paling enom seko rojo, utamane seko sedulur lanang loro kasebut. mesthi wae dheweke sedhih.

Cekakipun, rojo nindakake kompetisi sing cepet. Wiwitane, Joko Kendil kepengin melu sayembara kepingin.

Nanging, iki biso ditindakake amarga kebobrokan sing ora biso ditindakake. Sayembara kasebut dirawuhi dening komandan sing wani.

Pangeran kasebut dikagumi kabeh wanito sing ono ing jaman semono, kalebu adhine loro sing ragil.

Kaloro putri sing ragil banjur moyoki adhine. Sedhih putri sing paling enom ora biso ditahan.

Sedhih lan mangkel, dheweke nendhang kuali besi ing ngarepe. Krungu suarane panci berasal, dumadakan sang raja nyedhaki putri sing paling enom.

Wiwitane, putri sing bungsune terperangah naliko dicedhaki dening sinuhun. Sawise sunan ngandhani yen dheweke yaiku Joko Kendil, putrine sing minimum enom pungkasane nglelehake ati.

Pranyata Joko Kendil kena kutukan sing ndadekake rupane ora apik.
Pungkasane, bandingan kasebut urip seneng selawase.

Warta alias pesan tata krama mulai sejak narasi Joko Kendhil:

  • Jangan mengawasi sosok dari penampilan luarnya, karena kita tidak sempat resan aslinya.
  • Kita tidak boleh iri dan iri yang membuat buta lever.
  • Hati-hati dalam berkata sepatutnya tidak melukai hati orang tidak.
  • Kita harus bisa menjadi orang yang meyakinkan, netral dan bijaksana.
  • Harus dapat mengagungkan dan menghargai perbedaan.

Cerita Joko Kendil Internal Bahasa Jawa
| Download File PDF

3. Cerita Rakyat Sumatera Paksina – Telaga Toba

cerita rakyat danau toba
pinterest.com


Asal Mula Danau Toba

Biyen, ono orang tani yatim piatu ing sisih lor Pulo Sumatra. Wilayah kasebut banyune asat banget.

Syahdan, pemuda kasebut urip seko tani lan mancing. Ing sawijining dino dheweke lagi golek iwak oleh apik banget.

Warnane lauk iku asfar emas. Sawise dicekel, iwak iku malih berubah dadi pemudi ayu. Putri minangka wanita sing dikutuk mergo nglanggar pantangan.

Bakal malih dadi jenis orang sing ndemek dhisik. Mergo sing ndemek dheweke iku cak hendak manungsa, dheweke dadi perawan manungso.

Kagum karo kaindahane, petani enom mau njaluk putrine dadi garwane utowo bojone. Tawaran kasebut mau ditompo kanthi syarat yen pemuda kasebut ora bakal meruhi asal usul seko iwak, petambak enom iku cocok karo kahanan kasebut.

Sawise setaun, pasangan pemuda nona iku dikaruniai putro. Dheweke duwe rasam ala ora nate kebak uteke. Dheweke mangan kabeh panganan sing kasedhiyo.

Ing sawijining dino bocah iku mangan kabeh panganan seko wong tuwane.

Wong tuane pria iku nesu mergo ra kebagian pas kesel mari nyambut gawe lan ujar: “bocah keturunan iwak!” Omongan iku mau mbukak rahasia garwane, mula janjine terus gagal.

Garwa lan anake iku mau langsung ilang secoro sekti. Ing lemah sing tilas sikile metu mata air gedhe.

Banyu sing ribu seko musim taruk soyo gedhe. Lan dadi telogo sing jembar. Telogo kasebut saiki diarani Danau Toba

Maklumat atau pesan budi pekerti terbit cerita rakyat sumir, Asal Mula Danau Toba:

  • Harus bisa menjadi orang yang pemaaf.
  • Selalu menjaga amanat dengan tak mengingkari janji.
  • Enggak boleh bercakap bergairah.
  • Penyesalan cangap cak bertengger terlambat. Jadi kita harus berpikir sebelum berkata.
  • Jangan murka jebah.

Mitos Tasik Toba Singkat
| Download File PDF

4. Narasi Rakyat Roro Jonggrang

cerita candi prambanan
solopos.com


Mitos Candi Prambanan

Jaman mbien, Roro Jonggrang minongko Putri Paduka tuan Baka sing dadi Rojo Kekaisaran Prambanan. Ing cedhak Prambanan ono pamrentahan sing ora kalah gedhe, yaiku Kerajaan Pengging.

Kerajaan Pengging sing misuwur mesthi pengin nggedhekake wilayahe dhewe.

Kerajaan Pengging duwe ksatria seng sekti mandra khasiat, jenenge Bondowoso. Dheweke duwe gaman sing diarani bandung mulo dikenal kanthi jeneng Bandung Bondowoso.

Saliyane duwe gaman sing sekti, Bandung Bondowoso ugo duwe Tentara Jin sing nulungi dheweke nyerang kerajaan liyane lan nggayuh kekarepane.

Ing sawijining wektu Rojo Pengging mrentah Bandung Bondowoso supoyo nyerang Kerajaan Prambanan kanggo njupuk kekuwatan lan wilayahe. Dino esuke Bandung Bondowoso lan Bala Tentaranya lungo nyerang Kerajaan Kaisar Keturunan.

Amergo ora ono persiyapan, Syah Zuriat juga kalah lan tiwas nganggo gaman. Kamenangan iku pun Bandung Bondowoso lan tentarane disambut dening Rojo Pengging.

Setelah iku Rojo Pengging masrahake marang Bandung Bondowoso kanggo ngatur Kerajaan Prambanan lan isine.

Ing sawijining wektu Bandung Bondowoso weruh bocah wadon ayu, jenenge Roro Jonggrang. Tanpo diraguhi, Bandung Bondowoso spontan nyeluk Roro Jonggrang lan langsung nglamar.

Roro Jonggrang sejatine sengit karo Bandung Bondowoso amergo dheweke wis mateni bapake, yo kui Paduka Keturunan.

Nanging ing sisih liyane, dheweke ugo wedi nolak proposal kasebut. Dheweke ugo nglamar Bandung Bondowoso supoyo omah-omah, Bandung Bondowoso kudu nggawe 1000 candhi lan 2 sumur sajrone dalam wektu sewengi.

Bandung Bondowoso langsung setuju amergo dheweke duwe tentara jin sing biso nulungi dheweke ngrampungake tugas kanthi cepet.

Miwiti Bandung Bondowoso lan pasukane nggarap kahanan Roro Jonggrang. Bener, sajrone sawetara jam, karya candhi lan sumur meh rampung.

Roro Jonggrong sing ngawasi gaweyan wiwit kuwatir. Dheweke nemokake cara kanggo nggagalake tugas kasebut.

Banjur dheweke ngundang pelayane kanggo nulungi ngobong jerami, muni lesung lan nyebar kembang wangi. Sawise jerami diobong, langit ora suwe katon ahmar, lesung wiwit muni lan aroma kembang wiwit mambu.

Werno langit sing abrit, swarane lesung keprungu, lan gandane kembang, barisan Bandung Bondowoso ninggali gaweyane sing durung rampung.

Bandung Bondowoso melas mata uang bengok-gondong nyeluk pasukane nanging ora ono sing bali.

Banjur dheweke nerusake gaweyan candhi sing durung rampung dhewe, nanging gaweyane durung rampung esuk wis teko. Dheweke mangkel.

Dheweke ngerti manawa Roro Jonggrang sing nyoba nggagalake karyo kasebut mula Bandung Bondowoso ngutuk Roro Jonggrang dadi reca ing candhi (diarani Candi Roro Jonggrang) sing onoi ing Komplek Candi Prambanan.

Warta atau pesan moral dari legenda Roro Jonggrang:

  • Jangan bohong dengan manah sendiri.
  • Jangan hubungan memungkiri janji.
  • Selalu menjaga siaran yang diberikan.
  • Berlaku nonblok kerumahtanggaan melakukan segala hal.
  • Setiap tindakan buruk, suatu hari akan terbongkar.
  • Demap menghormati saringan orang lain.

Cerita Roro Jonggrang Bahasa Jawa
| Download File PDF

5. Dongen Anak Nusantara – Timun Mas

cerita rakyat timun mas
histori.id


Kisahan Timun Mas dan Samudra

Biyen ing sawijining deso ono rondho sing duwe jeneng Embok Srini, dheweke dadi rondho sing pengin ndue bocah lan ngrewangi kerjane.

Ing sawijining dino, dheweke ditekani karo besar sing pengin wehi bocah kanthi sarat peso naliko bocah iku hidup enem wabah, dheweke kudu diserahke menyang raksasa kanggo dipangan.

Mbok Srini lagi sepakat karo persyaratane iku.

Samudra kasebut menehi wiji timun kanggo ditandur lan dirawat. Sawise rong minggu, ing antarane timun sing ditandur mau, ono siji sing paling gedhe lan mengkilap koyo kencana.

Banjur mbok Srini ngethok woh-wohan iku kanthi tliti. Pranyoto isine ono kanak-kanak anyir, terus di jenengi Timun Mas.

Timun Mas saben dino tuwuh dadi bocah wadon sing ayu lan apik. Ing sawijining dino samudra cerek kanggo nglumpukake janji kasebut.

Ayuk Sirni wedi dolar kelangan Timun Mas, dheweke janji yen raksasa cak bagi teko sajrone 2 taun, amergo yen soyo gedhe, luwih becik mangan, osean kasebut sekata.

Embuk Srini luwih nresnani Timun Mas, saben kelingan janjine, atine dadi was-was lan sedhih.

Ing sawijining wengi mbakyu Srini iku ngimpi menowo putrine wis tenang dan tenteram lan dheweke kudu nemoni petopo ing Gunung Gundul. Esuk-esuk mbok Srini langsung lungo.

Ing Gunung Botak iku dheweke ketemu karo petopo sing menehi 4 bungkus cilik, yaiku wiji timun, penyemat, uyah lan terasi minongko penawar pencegah.

Naliko tekan omah, dheweke menehi 4 basung kasebut menyang Timun Mas, lan dheweke marang Timun Mas supoyo ndedonga.

Esuke, osean cerek maneh kanggo nglumpukake janjine. Timun Mas didhawuhi metu seko lawang mburi dening mbok Srini.

Ki akbar posho ngoyak dheweke. Timun Mas ugo kelingan bungkusane, mula winih timun kasebar.

Ajaib, pangan dadi kebon timun sing berpunya. Raksasa mangan. Nanging woh kasebut pancen nambah kekuwatan raksasa kasebut.

Banjur Timun Mas nyemprot jarum, lan kanthi cepet, wit pring thukul dhuwur lan landhep banget. Kanthi sikil getih, raksasa terus ngoyak.

Timun Mas mbukak basung uyah banjur disiram. Sanaliko rimba dadi segoro sing jembar. Kanthi roso linu raksasa biso dirampungake.

Pungkasane, Timun Mas nyemprotake terasi, langsung mbentuk segara lendut sing umop, lan pungkasane osean kasebut mati.

“Matur suwun Gusti, sampeyan wis nglindhungi abdi sampeyan.” Timun Mas matur nuwun.

Akhire Timun Mas kaleh teteh Sirni kepingin urip bahagia lan tentrem.

Amanat atau wanti-wanti kesopansantunan terbit narasi rakyat nusantara, Timun Mas:

  • Kita bagaikan manusia jangan mudah menyerah.
  • Jangan berhenti memohon/berdoa kepada Tuhan.
  • Bukan dapat berbuat buruk kepada manusia bukan.
  • Perbuatan buruk, satu saat akan mendapatkan hukuman selevel.

Cerita Rakyat, Timun Mas
| Download File PDF

6. Dongeng Nusantara Malin Kundang

Legenda malin kundang
helloindonesia.id


Kisah Malin Kundang

Jaman biyen, ono keluargo miskin ing pesisir. Kiai kasebut makaryo karo kapal menggalas supoyo saget nyukupi kebutuhan.

Keluargo kasebut duwe momongan lanang enom, jenenge Malin Kundang. Malin Kundang minangka bocah sing gegares, dheweke nulungi gaweane ibune supoyo saget ngurangi pikulan wong tuwone.

Nganti sawijining dino, bapakne lelayaran. Nanging sawise dino kasebut, ora keprungu maneh kabare.

Wis pirang-pirang taun kepungkur, ibune Malin Kundang saiki rajin makaryo dhewe kanggo ngyonggo awake dhewe lan Malin.

Ing sawijining dino, Malin Kundang nesu. Dheweke duwe tekad pengen nyambut gawe adoh lan mulih kanthi bondho akeh kanggo ibune.

Ing sawijining dino, ono kapal sing lumayan mewah. Koyo biasane, malin sekaligus mlayu marani kapal karo buruh transportasi, amergo malin mau dadi tukang jogo poro pengembara sing cerek nulungi ibune.

Ndeleng malin sing selalu, kapten kapal iku mau dadi kepengin ngejak Malin kerjo. Dheweke duwe karsa ngundang malin supoyo biso berlayar lan nggarap kapal.

Malin ugo rumongso seneng, amergo impiane lelayaran lan migrasi menyang monco negoro bagi kawujud. Dheweke bertepatan mlayu mulih njaluk ijen marang ibune.

Kanthi ati sing abot, ibune ngeculake anak siji-sijine. Aku pengin nahan malin supoyo  ora melu lelayaran, nanging amergo tekad kuwat, ibune ora iso ngalangi anake.

“Ati-ati ing asing negri, bocah. Siro apikan kabeh, tetep andhap asor, lan ojo lali marang Gusti Allah sing kuwoso. ” Pesen ibune Malin.

” Nggih buk… Malin mesthi kelingan pituture jengenan.

Mengko malin bakal mulih mbetho bondho seng akeh. Malin cak bagi dadi wong sugeh, dadi njenengan ora usah kerja maneh. Malin pamit, buk ”. Malin mohon diri nangisi ibune.

Sawise dino iku, saben dino biyunge malin mesthi ngadeg ing pantai karo ndeleng cokrowolo, ngarep-arep malin ndang muleh.

Saben ono kapal mampir, ibune malin mesthi mlayu-mlayu, ngarepake yen anake iku ono ing kapal. Nanging mesthi ono rasa kuciwo, putrone ora ono ing njero kapal.

Wis pirang-pirang endemi kepungkur, ibune malin iseh ngenteni anake bali.

Dheweke mesthi ngadeg ing pinggir pantai, nyawang ing cokrowolo esuk lan sore, kepengin putrone bakal enggal mulih.

Nganti sawijining dino, poro wargo katon sibuk mlaku ing pelabuan.

Ibune Malin Kundang, sing wis tuo lan loro-loroan, takon marang pelecok sawijining wargo. Pranyata ono kapal mewah lan gedhe ditabuh ing pelabuhan.

Sing duwe kapal yoiku cah nom-noman sing ganteng lan sugih, nggowo barang dagangan akeh. Krungu ngono, ibune malin sekaligus mlayu metu menyang pelabuhan.

Lakune katon, ibune malin lemes amergo awake ringkih lan lara.

Sawise tekan pelabuhan, akeh wong sing podho kumpul. Ing prau, ono antiwirawan enom nganggo klambi apik kembali ngulungi dhuwet.

Seneng atine ibu malin, amergo dheweke weruh, dheweke yakin menowo teruna sing tampan iku putrone. Dheweke iso sekaligus ngerti, amergo ono tondho lair sing diduweni malin.

Sanaliko ibune malin munggah ing prau lan ngrangkul malin. Nanging, pelestarian malin ora dikarepake, dheweke mbuwang wanito tuo kasebut.

” Sopo kowe Wani ngrusak klambi seng larang iki? ”. Malin kejepit.

” Malin, iki aku, ibumu. Saiki sampean pancen wis dadi wong sugeh, le. Saiki ibu seneng sampeyan wis mulih ”. Ibune Malin ngendiko.

Malin tersingahak naliko krungu, tanpo disongko, wanito sing nganggo klambi lusuh yoiku ibune sing wis suwi ditinggalake.

“Opo bener wong ngemis iki ibumu, mas? Sampeyan tutur sampeyan bocah yatim piatu, jebule dheweke isih urip dadi pengemis “.

Garwane Malin Bermanja ngomong nganggo nodo sing ora sabar. Amergo isin karo bojone, Malin Kundang dhwe pungkasane nolak.

Lan ujar menowo wong ngemis sing mung ndalang dadi ibune supoyo iso golek dhuwit luwih akeh.

Banjur Malin njaluk kru prau supoyo ibune mau diusir, lan langsung ngangkat jangkar lan lelayaran adoh seko pelabuan kasebut.

Ora diakui anake, ibune Malin rumongo keciwo. Sakit ing atine ora biso diukur.

Pungkasane, dheweke ndedonga marang sing Kuoso. “Ya Allah, sampean iku paling objektif, lan dirungokake saben pandongane abdi sampean”.

“Mata uang sejatine dheweke dudu Malin putroku, mulo banjur slamet lan slamet. Nangeng rupiah pancen Malin iku anakku sing wis suwe lungo, mulo kulo laknat malin dadi wathu ”.

Naliko, langit sing wis padhang dadi peteng. Angine banter, banjur ono angin ribut udan sing nyerang kapal kasebut.

Sinar banter, ombak dadi ngamuk. Ndelok iki, malin getun kabeh tumindake. Nanging njaluk ngapuro saiki wes kasep.

Dumadakan kapal apik iku kepingin disabet karo bledhek sing gedhe lan tembelang dadi mlebu laut. Lan jarene malin kundang malih dadi watu amergo wani karo ibune.

Butir-butir atau pesan kepatutan berusul takhayul nusantara, Malin Kundang:

  • Jangan durhaka.
  • Selalu hormat dan berbakti terhadap orangtua dalam kondisi apapun.
  • Kita harus menyingkir sifat angkuh dan pembohong.
  • Kita harus pelahap berusaha pantang menyerah.
  •  Harus n kepunyaan sikap budi pekerti yang baik.

Malin Kudang, Cerita Rakyat Sumatera Barat
| Download File PDF

7. Legenda Nyi Roro Selatan

cerita rakyat nyi roro kidul
tribunnews.com


Nyi Roro Daksina Penguasa Laut Selatan

Kerajaan Padjajaran dununge ono ing Jawa Barat wiwit taun 1333M nganti 1630M lan ditaklukake karo Kerajaan Islam Mataram seko Jawa Tengah.

Kerajaan gedhe iki dipimpin dening Prabu Siliwangi. Dheweke duwe pangeran lan anak sing ayu seng jenenge Dewi Kadita.

Keindahane Dewi Kadita lan ibune nggawe iri liyane. Kabeh wanito selir nglumpuk ing sawijining wengi nggawe konspirasi nglawan Peri Kadita lan ibune.

Cak gundik mutusake nggunakake sihir ireng kanggo nggawe Bidadari Kadita reget dadi elek lan njijiki.

Prabu Siliwangi nesu banget lan kuciwo naliko ngerti dolar raja lan putrine dadi elek lan njijiki.

Dheweke yakin karo selir euro ratu lan putrine ngalami penyakit sing ora iso ditindakake lan dheweke bagi nggowo spirit elek menyang kastil.

Yang dipertuan Siliwangi dipengaruhi karo bahan pembicaraan istri simpanan-selire banjur dheweke mrentah supoyo rati lan momongan e metu seko istana.

Dewi Kadita, lan ibune mlaku-mlaku kanthi sedhih. Bidadari Kadita ora percoyo yen bapake iku kepingin ngrungokake omongane selir.

Dheweke mangkel karo bapake. Dheweke dadi luwih nesu naliko ibune lan dheweke ora ndue tujuan arep neng ndi.

Kahanan kasebut nggawe ibune Dewi Kadita dadi stres. Ing sawijining dino, ibune sedo. Dewi Kadita kanthi sedhih.

Haur Kadita mlaku kanthi sedhih, nganti tekan pantai daksina (pesisir Samudra Hindia). Dheweke lungguh ing watu banjur turu.

Naliko turu, dheweke duwe sesanti menowo dheweke kudu mlumpat menyang segoro supoyo saget uwal seko ipat-ipat kasebut.

Bareng tangi, tanpo mikir, Dewi Kadita mlumpat menyang segoro. Ora suwe, dheweke bali dadi wanito sengn ayu koyo mbienane.

Nanging dheweke sadhar yen dheweke dudu manungso maneh, nanging dheweke malih dadi wujud gaib.

Wiwit iku, dheweke mrentah kabeh basyar ing tepi laut kidul Pulo Jowo lan dheweke dikenal kanthi jeneng Nyi Roro Selatan.

Amanat atau wanti-wanti budi pekerti dari legenda Nyi Roro Kidul:

  • Selalu berhati-hati kerumahtanggaan berperan, agar tidak menyesal
  • Tak boleh memiara sifat iri dan sirik.
  • Jangan mengamalkan brutal. Situasi tersebut dapat memberimu hukuman suatu hari.
  • Tidak boleh merendahkan takhta wanita.

Asal Usul Nyi  Roro Kidul
| Download File PDF

Itulah kumpulan kisahan rakyat bahasa jawa singkat yang sudah menjadi khayalan anak nan melegenda, karena sewaktu kecil sebelum tidur kita tentu diceritakan akan halnya kisahan-cerita semacam itu.

Sepatutnya bermanfaat dan terimakasih.

Source: https://adahobi.com/cerita-rakyat-bahasa-jawa/