Khulafaur Rasyidin Yang Pertama Adalah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Khulafa al-Rasyidin

الخلافة الراشدة

632–661
Khulafa al-Rasyidin mencapai kemuncak bawah pemerintahan Khalifah Uthman bin Affan (رضي الله عنه), pada 654.

Khulafa al-Rasyidin mencapai kemuncak dasar pemerintahan Khalifah Uthman bin Affan (رضي الله عنه), puas 654.

Ibu negara Madinah (632–656)
Kufah (656–661)
Bahasa yang umum digunakan Arab Klasik (rasmi), Bahasa Aramia/Syriak, Armenia, Baloch, Barbar, Koptik, Georgia, Greek, Parsi Paruh, Kurdis, Udik Latin, Prakrit, Bahasa Semitik, Iran
Agama Selam
Kekaisaran Khilafah
Khalifah

• 632–634

Serbuk Bakar as-Siddiq (رضي الله عنه)
(first)

• 634–644

Umar bin al-Khattab (رضي الله عنه)

• 644–656

Uthman bin Affan (رضي الله عنه)

• 656–661

Ali Abi Talib ( الله عنه )
(pre – last)

• 661

Hasan ibn Ali ibn Abi Talib ( رضي الله عنه )
(last)
Memori

• Didirikan

8 Jun 632

• Dibubarkan

28 Carang 661
Keluasan
655[1] 6,400,000 km2
(2,500,000 bt2)
Populasi

21,400,000
Mata wang Dinar, Dirham
Didahului oleh Diganti oleh
Muhammad
Byzantine
Empayar Sassanid
Exarch Afrika
Arab Pra-Selam
Kekaisaran Ibni Umaiyah

Amir al-Mukminin (أمير المؤمنين), Khalifah (خليفة)

Khulafa al-Rasyidin
(الخلافة الراشدة

al-Khilãfah ar-Rãšidah
) yakni yang purwa daripada lima khalifah utama yang ditubuhkan selepas kewafatan Nabi Muhammad S.A.W. Tampuk kepimpinan dipegang oleh catur khalifah (pengganti) Nabi Muhammad S.A.W selepas kewafatannya lega 632 M atau 11 H. Mereka kemudiannya dikenali internal golongan Sunni sebagai
Rasyidun
iaitu “khalifah-khalifah nan mendapat ramalan” (اَلْخُلَفَاءُ ٱلرَّاشِدُونَ

al-Khulafāʾ ar-Rāšidūn
). Istilah ini tak digunakan oleh golongan Syiah kerana mereka menganggap tiga khalifah permulaan bak bukan stereotip.[2]

Sistem syura, perbincangan para sahabat menjadi keseleo satu tinimbang tonggak kerajaan sebelum melaksanakan keputusan.[3]
[4]
Era pemerintahan Khulafa al-Rasyidin dibahagikan kepada kronologi mendadak dalam tempoh 25 tahun dan lima perian konflik jantung. Tentera Rasyidin sewaktu kemuncak kerajaan mempunyai lebih daripada 100,000 orang. Menjelang tahun 650-an, khilafah mutakadim merangkumi Ancol Kapling Arab, Syam, Transcaucasus di utara, Afrika Utara dari Mesir ke Tunisia hari ini di barat dan distrik plateau Iran ke Asia Paruh dan Asia Selatan di timur.
[5]

Khilafah mula wujud selepas kewafatan Muhammad pada 632 M dan perdebatan tentang penggantinya. Abu Bakar as-Siddiq, sahabat rapat Muhammad bermula tungkai Bani Taim dilantik misal pemimpin pertama dan memulakan penaklukan Persil Arab. Dia memerintah berpunca hari 632 setakat 634. Abu Bakar digantikan oleh penukar lantikannya, Umar bin al-Khattab dari suku Anak laki-laki Adi nan meneruskan perebutan Persia, akibatnya membawa kepada kejatuhan Empayar Sassanid pada waktu 651. Umar sudah ditikam pada 644 M[6]
dan digantikan oleh Uthman polong Affan yang dilantik melintasi perbincangan antara 6 anak adam yang diatur oleh Umar. Pangkal pemerintahan Uthman, kerajaan Islam diluaskan dengan penundukan Armenia, Parsi dan Khurasan.[7]
Uthman mutakadim dibunuh lega 656 M[8]
dan digantikan oleh Ali Abi Talib, yang membawa kepada peristiwa nan dikenali sebagai Umpat Purwa (656-661). Perang ini melibatkan puak Muawiyah, sepupu Uthman dan Gabenor Syam yang menghendaki pleidoi Uthman dan puak yang menyokong Khalifah Ali. Perang sipil ini juga mengangkut kepada kewujudan teologi Syiah, dengan Syiah berpegang bahawa Ali merupakan khalifah pertama nan berhak dan Imam selepas Muhammad.[9]
Terletak sekali lagi pihak ketiga nan menyokong Gabernor Mesir, Amr bin al-As Pasca- kematian Ali, perang itu akhirnya dengan penyerahan jawatan khalifah kepada Muawiyah yang menyandarkan Kerajaan Bani Umayyah.


Khalifah Abu Bakar as-Siddiq (رضي الله عنه)

[sunting
|
sunting sumber]

Kerjakan rencana lanjut, sila lihat Debu Bakar (رضي الله عنه)

Semasa Muhammad semenjana sakit tenat, kaisar mengarahkan supaya Abu Bakar mengimamkan solat orang Selam. Selepas kewafatan Nabi Muhammad, sebuah majlis yang dihadiri maka dari itu golongan Ansar dan Muhajirin ditubuhkan lakukan melantik seorang khalifah bagi mengusung umat Islam. Hasil daripada pertemuan itu, Duli Bakar dilantik dan menjadi khalifah purwa umat Islam.

Perlantikan Abu Bakar mendapat tangkisan tinimbang beberapa orang yang ingin melantik Ali Abi Talib misal khalifah antaranya adalah golongan khawarij. Tentangan itu tamat pasca- Ali Abi Talib membaiahkan Abu Bakar. Antara keberuntungan yang diperoleh Abu Bakar ialah menggampangkan kempen untuk menghapuskan golongan
Riddah
dan nabi terlarang intern siri Perlagaan Islam-Riddah, pengumpulan Al Quran, dan unggul menawan sejumlah negeri hak Empayar Parsi dan Byzantine.

Beliau wafat lega masa 634.


Khalifah Umar al-Khatab (رضي الله عنه)

[sunting
|
sunting sumber]

Bikin rancangan lanjut, sila lihat Umar kedelai al-Khattab (رضي الله عنه)

Semasa rezim singkat Serdak Bakar, Umar merupakan ketua Bubuk Bakar. Abu Bakar mencalonkan Umar umpama penggantinya sebelum kematiannya pada hari 634 M. Dengan itu Umar menjadi khalifah kedua umat Islam.

Semasa pemerintah Umar, empayar Selam berkembang dengan pesat; mengerangkeng Mesopotamia dan sebahagian kawasan Parsi tinimbang Empayar Parsi (berjaya menamatkan Empayar Parsi), dan menawan Mesir, Palestin, Syria, Afrika Lor, dan Armenia tinimbang Byzantine (Rom Timur). Lega tahun 638, selepas pengempungan Baitulmuqaddis nan agak lama, tentera Selam memenangi menakluk kota tersebut.

Umar banyak melakukan pertukaran terhadap sistem rezim Selam, seperti menubuhkan pentadbiran baharu di negeri yang plonco ditakluk, memberi upah kepada tentera dan membuat jadual giliran bertugas, mewujudkan pemimpin pos cak bagi surat menyurat, menyelaras arus kali besar untuk maksud perkebunan dan melantik panglima-panglima perang nan berkebolehan. Kota Basra dan Kufah juga dibina semasa pemerintahannya.

Umar wafat pada tahun 644 sesudah dibunuh oleh koteng hamba Parsi yang bernama Bubuk Lu’lu’ah.


Khalifah Uthman bin Affan (رضي الله عنه)

[sunting
|
sunting mata air]

Untuk rajah lanjut, sila lihat Uthman bin Affan (رضي الله عنه)

Uthman menjadi khalifah selepas Umar Al-Khatab dibunuh pada tahun 644 M. Beliau memerintah selama dua belas tahun iaitu dari periode 644 sehingga tahun 656. Antara penyempuraan yang dibuat ialah menubuhkan angkatan tentera laut yang diketuai maka itu Muawiyah dan membuat sumber akar terbuka n domestik koneksi kebijakan dan urusan komoditas. Beliau pula berjaya menyalin semula ayat al-Alquran n domestik bentuk yang sempurna dan dikenali seumpama Mushaf Uthman.

Semasa pemerintahannya, keseluruhan Iran, sebahagian tinimbang Afrika Paksina, dan Cyprus menjadi sebahagian daripada empayar Selam.

Uthman wafat pada hari 656 akibat dibunuh oleh pemberontak nan lain lega hati dengan pemerintahannya.


Khalifah Ali bin Abu Talib (رضي الله عنه)

[sunting
|
sunting sumber]

Untuk rencana lanjur, sila lihat Ali Abi Talib
(رضي الله عنه)

Pada tahun 656 M, khalifah ketiga Islam iaitu Khalifah Uthman Affan wafat kerana dibunuh oleh penyempal di privat rumahnya sendiri. Segelintir masyarakat kemudiannya menyampaikan meski Ali menjadi khalifah doang Ali mendorong. Namun selepas didesak oleh pengikutnya, dia akibatnya bersetuju menjadi khalifah.

Ketika pemerintahannya telah terjadi dua perang saudara di kalangan umat Islam, iaitu Perang Jamal (“Perang Unta”) antara tentera didikan Ali dengan pengikut Saiditina Aisyah binti Abu Bakar. Dalam perang ini, Zubair ibn Awwam dan Talhah ibn Ubaidillah telah terkorban. Perang Jamal unggul dipadam makanya Khalifah Ali. Selepas tamat Perang Jamal, Khalifah Ali menghantar Saiditina Aisyah juga ke Madinah provisional Perang Siffin sekali lagi membabitkan penentangan Muawiyah yang detik itu berpusat di Damsyik. Dalam tangkisan ini, Ammar ibn Yasir terkorban. Penentangan ini menjuarai ditamatkan apabila empayar Selam dipecahkan kepada dua.

Ali wafat puas periode 661 Masihi akibat dibunuh oleh Abdul Rahman bin Muljam detik beliau dalam pertualangan ke surau untuk menunaikan solat subuh.

Garis masa Khulafa al-Rasyidin

[sunting
|
sunting sumber]

Dimaklumkan bahawa gubahan masa musim-periode pemeritahan khalifah tidak berlaku pada periode purwa hari baru.

Ali Abi Talib Uthman Affan Umar Al-Khatab Abu Bakar

Jalan Khulafa al-Rasyidin

[sunting
|
sunting sumur]

 • 632 M – Kewafatan Muhammad, Abu Bakar dilantik menjadi khalifah. Usamah polong Zaid mengetuai ekspedisi ke Syria. Kempen menentang Anak lelaki Tamim dan Musailamah.
 • 633 M – Pengumpulan Al Alquran bermula.
 • 634 M – Kewafatan Abu Bakar. Umar bin Al-Khattab dilantik menjadi khalifah. Penaklukan Damsyik.
 • 635 M – Arestasi Madain.
 • 636 M – Penaklukan Syria, Mesopotamia, dan Palestin.
 • 637 M – Mesir ditawan.
 • 638 M – Penahanan Baitulmuqaddis maka dari itu tentera Islam.
 • 640 M – Kerajaan Islam Madinah mula mewujudkan duit syiling Islam.
 • 644 M – Umar mati syahid akibat dibunuh. Uthman kedelai Affan menjadi khalifah.
 • 645 M – Kempen di Afrika Utara. Cyprus ditakluk.
 • 646 M – Kempen menentang Byzantine.
 • 647 M – Perang di laut memusat angkatan laut Byzantine. Empayar Parsi ditumpaskan.
 • 648 M – Resistansi menentang pemerintahan Uthman.
 • 656 M – Uthman wafat akibat dibunuh. Ali Abi Talib dilantik menjadi khalifah. Terjadinya Perang Jamal.
 • 657 M – Ali menularkan pusat pemerintahan daripada Madinah ke Kufah. Perang Siffin meletus.
 • 659 M – Ali memasung kembali Hijaz dan Yaman daripada Muawiyah. Muawiyah mengisytiharkan dirinya laksana khalifah Damsyik.
 • 661 M – Ali wafat. Tamatnya pemerintahan Khulafa al-Rasyidin. Muawiyah mengasaskan Kerajaan Ibni Ummaiyyah.

Lihat lagi

[sunting
|
sunting perigi]

 • Daulah Islamiyah
 • Muawiyah
 • Ummaiyyah

Rujukan

[sunting
|
sunting sendang]


 1. ^


  Rein Taagepera (September 1997). “Expansion and Contraction Patterns of Large Polities: Context for Russia”.
  International Studies Quarterly.
  41
  (3): 495. doi:10.1111/0020-8833.00053. JSTOR 2600793. 2. ^


  Sowerwine, James E. (May 2022).
  Caliph and Caliphate: Oxford Bibliographies Online Research Guide
  (dalam bahasa Inggeris). Oxford University Press, USA. m/s. 5. ISBN9780199806003. 3. ^

  Border crossings: toward a comparative political theory By Fred Reinhard Dallmayr

 4. ^

  Tamadun Islam maka itu Mustafa Hj. Daud, pelataran 96.

 5. ^

  Islam & demokrasi oleh Abdul Hadi Awang (Haji.), halaman 164.

 6. ^


  Modern reformist thought in the Muslim world. By Mazheruddin Siddiqi, Laki-laki Publishers & Distributors, p. 147

 7. ^


  Ochsenweld, William; Fisher, Sydney Nettleton (2004).
  The Middle East: A History
  (ed. 6th). New York: McGraw Hill. ISBN978-0-07-244233-5. 8. ^


  Hinds, Martin (October 1972). “The Murder of the Caliph ‘Uthman”.
  International Journal of Middle East Studies.
  3
  (4): 457. 9. ^


  Triana, María (2017-03-31).
  Managing Diversity in Organizations: A Mondial Perspective
  (dalam bahasa Inggeris). Taylor & Francis. m/s. 159. ISBN9781317423683.
Source: https://ms.wikipedia.org/wiki/Khulafa_al-Rasyidin

Posted by: gamadelic.com