Hikmah Membaca Surat Al Waqiah

BAGI
meredakan kurang ketegangan dan kesimpangsiuran orang gegap-gempita dalam menghadapi pandemik Covid-19 yang mana kita diuji dengan pelbagai ujian, pelecok seorang konsumen Twitter menyarankan hendaknya orang gaduh mengamalkan surah Al-Waqiah.

Dalam postingnya, dia menyeru makhluk gaduh bakal membaca manuskrip tersebut setiap malam sebelum tidur kerana bersisa banyak kebaikan dan keistimewaan surah tersebut termasuk rezeki nan akan menclok sonder dijangka.

Tidak dinafikan terdapat pelbagai surah yang memiliki kelebihannya khas di dalam al-Quran dan salah satunya adalah surah Al-Waqiah.

Surah Al-Waqiah merupakan surah yang dikenali sebagai salah satu surah nan mumbung barakah dan punya banyak kelebihan yang besar pada usia seluruh manusia sejagat.

Buat anda nan buruk perut merasa kehilangan wang, sempit makanan, kedudukan ekonomi yang goyah dan banyak lagi masalah tentang wang rial, inilah rahsia nan patut anda tahu.

InsyaAllah dengan melakukan surah Al-Waqiah ini, kehidupan kita menjadi makin baik semenjak sebelumnya.

Mari kita renungi sedikit sebanyak manfaat surah Al-Waqiah dalam vitalitas seharian kita. Antaranya yaitu seperti :

  1. Beroleh pelbagai kesenangan

Kebaikan surah Al-Waqiah ini akan jelas tertentang apabila kamu mengamalkannya sebagai takbir dan rutin surah yang gelojoh dibaca setiap masa.

Dengan magfirah-Nya anda akan beroleh kegembiraan n domestik pelbagai bentuk bakal selama-lamanya.

Apabila anda pelahap kali membaca surah Al-Waqiah bagaikan rutin siang dan malam, tidak tetapi lever akan terasa lengang malah ia tidak kekeluargaan akan merasa kesempitan wang ringgit.

Rezeki dalam pelbagai rajah akan sentiasa melimpah-ruah tanpa anda sedari.

Kebanyakan cucu adam meletakkan kefahaman mereka bahawa rezeki itu saja berbentuk harta dan wang ringgit namun mereka selap kerana harapan kandungan itu luas.

Ramai yang tak menyedari bahawa kesihatan, kekenyangan, kesukaan, pekerjaan juga yaitu rahim dan kepelesiran atau dengan kata tak disebut juga sebagai gurih. Inilah arti surah Al-Waqiah nan melimpahi ki gua garba kamu.

  1. Dijauhkan berpunca kemelaratan

Apabila seorang muslim itu mula mengerjakan surah Al-Waqiah sekurang-kurangnya satu kali setiap lilin lebah, secara tidak serta merta dia akan dijauhkan dari kefakiran selamanya.

Rasulullah pula kombinasi mengomong yang bermaksud barangsiapa yang membaca surah Al-Waqiah pada setiap lilin batik, nescaya kebuluran enggak akan kadang-kadang menimpanya.

Tahukah anda, Rasulullah yang maksum dan merupakan utusan Allah nan mulia itu sendiri mengajarkan puteri-puterinya dan isteri-isterinya meski mendaras surah Al-Waqiah pada setiap lilin lebah jadi apatah lagi kita sebagai seorang sosok formal lagilah sepatutnya buruk perut bakal mengamalkannya intern roh seharian.

  1. Dikurniakan khasanah yang melimpah ruah

Dengan mengamalkan surah Al-Waqiah dengan membacanya sebanyak 14 siapa selepas selesai solat Asar, InsyaAllah akan dikurniakan oleh Allah kekayaan nan bernas-ruah dan datang dalam pelbagai bentuk.

Walaupun begitu, jika seseorang itu mendaras dengan niat steril cuma untuk mendapat beberapa keping wang dan bukan untuk maksud riak dan semata-mata untuk memenuhi perbendaharaan hati iaitu kepuasan rohani dan ukhrawi, maka insyaAllah dengan sendirinya perbendaharaan keduniaan akan menyusul dengan mewah ruah.

  1. Ditunaikan apa hajatnya

Sesetengah orang berpendapat bahawa cak bagi bertambah mujarab, seorang mukmin itu harus mengamalkan surah Al-Waqiah ini sebanyak 41 siapa dalam suatu majlis kendati segala hajatnya akan dimakbulkan khususnya yang berkaitan dengan kas dapur.

Sebahagian ulamak pun berfatwa bahawa sesiapa doang yang membaca surah Al-Waqiah puas setiap hari dan lilin batik dalam satu majlis sebanyak 40 siapa selama 40 hari, sesungguhnya Allah akan mempermudah rezekinya dan menunaikan hajatnya dengan tanpa kesusahan dan bergerak terus dari pelbagai kacamata dengan berkahnya.

  1. Menjadi seorang nan lebih bersyukur

Beriman enggak, takdirnya anda cinta mengamalkan membaca surah Al-Waqiah kerumahtanggaan usia seharian, secara tidak langsung akan memperoleh kekayaan yang luar biasa.

Bikin terus menjadi seseorang nan sentiasa bersyukur, anda harus mempraktikkan surah Al-Waqiah bakal gecul diri berpangkal menjadi sendiri nan takbur apabila telah dikurniakan kekayaan nan tidak terhingga.

Amalkan membacanya sebanyak tiga kali selepas solat Subuh dan tiga kali selepas solat Isyak, InsyaAllah sira akan menjadi orang kaya yang sentiasa bersyukur, lain lokek berkongsi tembolok dengan yang memerlukan dan tidak akan terdetik rasa di hati bahawa majuh memberi serta bersedekah itu bisa mengurangkan harta aset ataupun suatu pembaziran.

  1. Menjauhkan diri bersumber sifat riak dan bongkak

Kemustajaban membaca surah Al-Waqiah pun tak terkecuali dapat menghindarkan diri dari menjadi bongkak dan riak.

Kita akan dilimpahkan rezeki nan pelbagai dan secara enggak berbarengan, kita juga akan dapat menyingkir semenjak kebiasaan riak dan bongkak apabila memiliki sebarang perbendaharaan atau kesenangan bumi.

Apabila tiada rasam riak maupun bongkak nan lahir di kehidupan sanubari seseorang maka mudahlah bikin kamu menolong dan kontributif orang bukan yang memerlukan bantuan.

Mereka sedikit pun minus merasa terbeban dan seseorang itu akan kian berusaha memperbanyakkan lagi amal jariah yang boleh dijadikan bekalan buat hari akhirat kelak.

  1. Menjadikan raut wajah lebih bersemarak-seri

Berwuduk dan solat sering dikaitkan dengan naiknya cahaya wajah. Jangan enggak tahu, membaca dan melakukan surah Al-Waqiah kembali boleh menyumbang kepada naiknya sinar dan aura paras seseorang.

Selain mengamalkan bacaan selepas solat, dia boleh mengambil segelas air dan bacalah surah Al-Fatihah sekali dengan surah Qursi dan kembali surah Al-Waqiah bermula bersumber ayat 35 setakat 38 sebanyak sapta kali. Hembus kepada air tersebut dan meneguk air tersebut.

Relung hati, berniatlah bikin menjaga kemanisan diri dan kebahagiaan keluarga dia, InsyaAllah raut wajah akan tertentang jernih dan bersih pun berseri-seri.

  1. Menjadi mukmin yang zakiah, lebih sufi dan lebih mendekatkan diri kepada Halikuljabbar

Cak bagi menjadi yang lebih baik dan mendekatkan diri kepada Tuhan Swt, surah Al-Waqiah lagi menjadikan asbab cak bagi anda berubah. Ia harus memiliki tekad dan iktikad kerjakan lebih konsisten.

Petua Syeikh Abi’l Abbas, bakal surah Al-Waqiah, lebih lagi suntuk anda mesti menanggang perut sepanjang tujuh waktu dimulai pada hari Jumaat dan bercerai sreg periode Khamis. Mengekspos puasa doang dengan makanan yang tidak bernyawa begitu juga sayur-sayuran atau buah-buahan.

Dalam 7 hari itu, setelah radu solat fardhu, hendaklah membaca Surah Al-Waqiah sebanyak 25 boleh jadi manakala pada hari terakhir berpantang iaitu pada lilin lebah Jumaat, bacalah surah Al-Waqiah ini sebanyak 125 siapa kemudian disusuli dengan selawat sebanyak 1000 kali.

Dengan melaksanakan amalan ini seumpama rutin surat kabar, secara tak langsung sira dapat mendekatkan diri kepada Allah dan seterusnya menjadikan anda muslim yang lebih masif dan bersifat sufi. Anda dapat jadikannya ibarat amalan potong kulup untuk mendekatkan diri kepada Allah Swt.

  1. Permudahkan individu sakit maupun bersalin

Surah Al-Waqiah ini pun sesuai diamalkan dan dibaca di sisi mayat atau sosok yang menengah nazak. Kelebihan surah Al-Waqiah ini adalah untuk memudahkan roh keluar pecah jasadnya dan mengurangkan kesakitan. Ia bisa mengelakkan ketimbang mereka terus nazak dan kian menderita.

Apabila surah ini dibaca kepada mereka yang medium tenat maka akan diringankan siksa kesakitannya.

Boleh juga diamalkan dan dibaca di arah wanita yang hendak bersalin supaya urusan berputra lebih cepat dan dipermudahkan.

Itulah dia kemustajaban surah Al-Waqiah menjemput lambung dan memudahkan urusan.

Jelaslah bahawa surah Al-Waqiah mempunyai pelbagai khasiat dan fadhilat nan ramai tidak tahu.

Jika ada periode, bukalah al-Quran dan hayatilah maksudnya.

Jika anda baca semenjak hati, ingatan sayu tentu timbul selain bisa mendekatkan diri kita dengan Allah SWT. Lagi dekat kita dengan Allah, lagi Yang mahakuasa kasihi kita dan memudahkan urusan kita.

Sumber : karteldakwah.com


Foto: Unsplash

Source: https://sinarislamplus.sinarharian.com.my/panduan/9-kelebihan-membaca-surah-al-waqiah-rezeki-yang-tak-dijangka-adalah-sebahagiannya/

Posted by: gamadelic.com