Hewan Yang Tidak Boleh Dimakan

SOALAN

Saya ingin bertanya berkaitan syariat haiwan berkuku, bertaring dan berparuh. Saya difahamkan binatang yang mengejar bersantap sejenis ini diharamkan kerjakan dimakan begitu juga kucing, harimau dan sebagainya. Cuma ayam dan itik pula n kepunyaan ciri-ciri di atas, cuma dihalalkan. Mohon penjelasan.

JAWAPAN

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan raksasa Nabi Muhammad SAW, tukang keluarga baginda SAW, sahabat paduka SAW serta orang-orang yang menirukan jejak langkah yang dipertuan SAW.

Memakan nafkah yang sah lagi baik adalah satu petisi di dalam agama Islam. firman Halikuljabbar SWT:

وَكُلُوا مِمَّا رَزَقَكُمُ اللَّـهُ حَلَالًا طَيِّبًا

Maksudnya :“Dan makanlah dari rahim yang telah diberikan Allah kepada engkau, iaitu yang lumrah pula baik.”

(Surah al-Maidah : 88)

Demikian sekali lagi firman Allah SWT berikut:

وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَائِثَ

Maksudnya :“Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda nan baik, dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk”

(Surah al-A’raf : 157)

Menurut al-Maraghi (الطَّيِّبَاتِ) ialah rezeki yang dirasakan baik maka dari itu perasaan cucu adam, justru yang berguna sebagai makanan nan berzat dan berkhasiat. Manakala penyorotan untuk mulut (الْخَبَائِثَ) bermaksud melarang daripada gado nafkah nan lever sesiapa pun akan berasa jijik lakukan memakannya. (RujukTafsir al-Maraghi, 5/2420)

Maksudbaik-baikadalah perkara nan disukai dan diingini oleh spirit bani adam yang kalis. Berdasarkan ayat tersebut, terdapat tiga cara untuk menentukan halal maupun haramnya makanan, begitu juga berikut:

Prinsip Pertama:Semua binatang nan dianggap elok makanya orang Arab semasa jiwa senang dan pada zaman Rasulullah SAW merupakan halal.(RujukKitab al-Fiqh al-Manhaji, 1/497 danal-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie, 2/557)

Contoh kepada haiwan yang dinyatakan seperti di atas yakni :

  1. Semua macam ikan yang kehidupan di dalam laut walau apa pun namanya. Ini kerana sato tersebut dianggap elok makanya orang Arab.
  2. Hewan ternakan (الأنعام), iaitu unta, lembu, biri-biri, embek, kuda, seladang,

Prinsip Kedua:Semua binatang buas yang mempunyai taring yang kuat bikin menangkap mangsa adalah gelap.

  1. Fauna tersebut sama dengan cengkok, babi, serigala, beruang, kucing,ibn awi (ابن آوي), iaitu sejenis binatang yang lautan invalid daripada musang dan lebih katai daripada beruk dan kukunya tahapan. Selain itu, gajah, singa, harimau, kera dan seumpamanya haram dimakan. (RujukKitab al-Fiqh al-Manhaji, 1/499)
  2. Burung yang haram dimakan ialah yang mempunyai kakas nan lestari dan boleh melukakan, seperti butuh hering (النسر), semua jenis kalam helang, iaitusaqr (الصقر),baz (الباز),syahin(الشاهين) dan butuh rajawali (العقاب).

Daripada Ibn Abbas R.Anhuma, dia merenjeng lidah:

نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ كُلِّ ذِي نَابٍ مِنَ السِّبَاعِ وَعَنْ كُلِّ ذِي مِخْلَبٍ مِنَ الطَّيْرِ

Maksudnya :“Rasulullah SAW melarang memakan setiap satwa keji yang bertaring dan setiap diversifikasi pelir yang mempunyai kuku bagi mencengkam.”

Riwayat Muslim(1934) danAbu Daud(3803)

Prinsip Ketiga:Semua  sato yang disunatkan punahkan merupakan haram. Contohnya, ular air, kala jengking, dendang, helang, tikus dan semua fauna yang memudharatkan. Binatang tersebut dan seumpamanya merupakan haram dimakan sepadan ada dianggap cakap makanya orang Arab atau tidak. Ini kerana hadith sudah menghukumkannya sunat dibunuh dan kebanyakannya juga menjijikkan basyar Arab. (Menikahi kembaliKitab al-Fiqh al-Manhaji, 1/500)

Daripada Aisyah R.Anha, Rasulullah SAW bersabda:

خَمْسٌ مِنَ الدَّوَابِّ كُلُّهُنَّ فاَسِقٌ، يُقْتَلْنَ فِي الْحَرَمِ: الغُرَابُ، وَالْحِدَأةُ، وَالعَقْرَبُ، وَالفَأْرَةُ، وَالْكَلبُ العَقُورُ

Maksudnya: “Kesemua lima jenis satwa adalah fasik, yang boleh dibunuh wal
a
upun di Tanah Haram, iaitu burung dandang, helang, kala jengking, tikus, dan anjing ganas.

Riwayat al-Bukhari (1732) danMukmin (1198)

Kesimpulan

Melihat kepada persoalan di atas, Allah SWT memerintahkan hambanya untuk mencari dan memakan rezeki nan konvensional serta baik. Justeru, para ulama telah mendatangkan beberapadhawabitnan bisa dijadikan sebagai penanda aras kepada seluruh umat Islam dalam mengaplikasikan perintah Almalik SWT ini kerumahtanggaan arwah seharian. Haiwan seperti ikan dan binatang ternakan yang dianggap baik oleh bangsa Arab adalah dihalalkan kepada umat Selam manakala semua binatang buas yang memiliki saing yang kuat untuk menangkap mangsa adalah haram. Selain itu, semua  sato yang disunatkan bunuh adalah haram untuk dimakan oleh umat Islam.

Maka dari itu itu, misal umat Selam yang tunak terhadap penciptanya, wajarlah kepada kita untuk mengikuti dhawabit nan telah digariskan bagi melajukan privat mengikut perintah Sang pencipta seperti di atas.

Wallahua’lam.

Source: https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/2210-al-kafi-687-haiwan-haiwan-yang-haram-untuk-dimakan-di-dalam-islam

Posted by: gamadelic.com