Gambar Sultan Malik Al Saleh

ARKIB : 24/06/1998

Malik al-Saleh pemerintah Islam awal di Nusantara


Katib di samping makam Syah Malik al-Imani di Kampung Muenasah Beringin (Pasai) di Lhoksaumawe, Aceh. Sultan Pasai ini berlalu sreg tahun 670 Hijrah (1297M).

Dengan panjat kereta milik Drs. Zakaria Ahmad, lulusan Pengarah Muzium Aceh, penjelajahan berasal bandar Aceh ke Lhoksaumawe memakan tahun kira-nyana satu jam. Perjalanan ini duga lambat kerana kami singgah di beberapa wadah se-janjang perjalanan tersebut.

Di pelabuhan Lhoksaumawe saya singgah sebentar di flat Pak Ali Akhbar yang persaudaraan menjadi Pemimpin Muzium dan sekarang menjadi wakil rakyat.

Sehabis minum secawan pertinggal dengan sekelompok belinja di apartemen Pak Ali Akhbar, kami pun bertolak ke sebuah kampung yang menurut Drs. Zakaria Ahmad ialah Kampung Muenasah Beringin, Gedong.

Jauhnya duga-kira 10 kilometer mulai sejak bom Lhoksaumawe. Di situ ada makam Kanjeng sultan Malik al-Saleh iaitu raja pemerintah permulaan beragama Islam di rantau Nusantara ini.

Di tapak kober, saya diperkenalkan dengan ketua kampung tersebut dan beberapa sosok kampung yang sedang menjenguk makam. Di tapak ini juga terdapat makam Ratu Malik al-Dhazir (Thahir), iaitu putera baginda.

Nisan pada kuburan Sultan Malik al-Dhazir bukan sama dengan nisan Sultan Malik al-Alim yang memperalat jirat batu Aceh. Batu kubur peristirahatan terakhir Sultan Malik al-Dhazir menggunakan godaan pejal dan terpahat dengan huruf Arab/melayu yang sangat halus.

Nisan lega kober Sultan Malik al-Saleh terletak catatan tarikh kemangkatan baginda iaitu pada bulan Bulan mulia 670 Hijrah (bersamaan tahun 1297). Manakala Sultan Malik al-Dhazir pun mangkat sreg hari 1326 Masihi.

Paduka Malik al-Saleh yakni nama samudra dan agung dalam Sejarah Nusantara, apatah lagi anda dihubungkan dengan kedatangan Islam ke Nusantara.

Sejarah menyebutnya Paduka Malik al-Alim ialah kanjeng sultan pemerintah nan pertama di Nusantara yang memeluk agama Islam, iaitu taksir-kira pada tahun 1275 Masihi. Sederajat ada benar ataupun tidak, belum cak semau bukti lain yang boleh menafikannya.

Walaupun dalam ki kenangan Aceh ada mendaftarkan bahawa kesultanan Aceh yang berteraskan Islam telah berpunca pada waktu 1205 Masihi, di Perlak lagi telah ada pemerintah yang mempekerjakan gelaran sri paduka iaitu Sultan Alaidin Syah nan memerintah Tatami pada tahun 1161 hingga tahun 1186 Masihi.

Dengan itu Aji Malik al-Saleh nan turut Islam pada perian 1275 tidaklah boleh dianggap sebagai pemerintah yang awal memeluk agama Selam.

Dalam Hikayat Yang dipertuan-Aji Pasai suka-suka menegur bahawa di Semerlanga, ada dua orang kaisar bersaudara yang tua lontok bernama Raja Ahmad dan yang muda bernama Yang dipertuan Muhammad.

Ketika Aji Muhammad sedang menebang serumpun buluh betung, tiba-tiba di bahagian perdua rumpun aur itu didapati koteng kanak-kanak gadis di kerumahtanggaan rebung bambu tersebut. Lalu kanak-kanak perempuan tersebut dibawa pulang dan diberi segel Puteri Buluh Betung.

Manakala Raja Ahmad pun menemui koteng kanak-kanak lelaki di atas kepala gajah, lalu kanak-kanak itu diambil dan diberi cap Merah Gajah.

Setelah kedua-duanya besar lalu dikahwinkan dan mereka memperoleh dua orang putera. Yang tua bangka dinamakan Merah Silu dan yang bongsu dinamakan Merah Hasun.

Satu tragedi telah berlaku apabila Berma Gajah mencabut sehelai rambut yang berwarna kuning di tengah kepala isterinya, Puteri Buluh Betung itu.

Selepas tergoda keluarlah darah tidak berhenti-henti sehingga membawa maut. Akhirnya Merah Gajah telah dibunuh maka dari itu bapa mertuanya Raja Muhammad.

Enggak lama kemudian terjadi pula pergaduhan antara Raja Muhammad dengan kekandanya Raja Ahmad sehingga kedua-duanya berpulang.

Kerana terharu atas keadaan itu Merah Silu jadinya berpindah ke sebuah kancah bernama Rimba Jeram.

Pada suatu hari saat sedang mencari, anjingnya nan bernama Pasai menyalak ke arah sebuah tanah tahapan.

Di ajang itu Merah Silu terlihat ada seekor semut sebesar kucing lalu tempat itu dinamakan Samudera iaitu sempena semut yang raksasa dan Pasai pun sempena dengan label anjing pemburuan.

Lama-kelamaan kedua tempat tersebut disebut Samudera/Pasai. Semasa memerintah di Samudera/Pasai inilah Merah Silu diIslamkan oleh koteng cerdik pandai nan bernama Juragan kapal Ismail yang datang dari Ahmar.

Setelah masuk Selam Merah Silu mengambil nama Sultan Malik al-Saleh dan mengikut sejarahnya Sultan Malik al-Imani memerintah Samudera/Pasai lega masa 1275 dan pangeran mangkat pada 1297.

Oleh: Ufuk.A. HALIM

SUMBER-Artikel Munjung: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=1998&dt=0624&pub=Utusan_Malaysia&sec=Gaya_Hidup&pg=ls_01.htm#ixzz4K02VSiNZ © Utusan Melayu (M) Bhd

Source: https://matsejarah.blogspot.com/2016/09/malik-al-saleh-pemerintah-islam-awal-di.html

Posted by: gamadelic.com