Cerita Upin Dan Ipin Dalam Bentuk Tulisan

Aku Sebuah Jam” (tiga bahagian) yaitu episod ke-37, ke-38 dan ke-39 (episod ke-13 mengikut kiraan episod 30 minit) internal waktu ke-10 ketimbang siri
Upin & Ipin. Episod ini bertemakan jam.

Sinopsis

Upin dan Ipin termimpi akan diri mereka serta kawan-kawan misal jam-jam yang dipamerkan di sebuah kedai jam.

Plot

Bahagian 1

Upin membacakan muslihat “Aku Sebuah Jam” kepada Ipin, biarpun ditegur Ros supaya ikut tidur engkau tetap membaca tenang-senyap.

Upin
, Ipin, Mei Mei, Jarjit, Ehsan, Fizi, Mail dan Susanti beralih bentuk umpama jam-jam loceng nan bermain-main di dalam para dengan pengawasan Tok Dalang sang jam datuk dan Mawar si jam burung di dalam kedai jam yang dijaga oleh Ah Lembah.

Leka mereka dolan hinggalah Mei Mei kesomplok Fizi merosot dan rosak. Hal ini menyebabkan semua jam sedih, hinggalah Ah Tong kembali ke kedai untuk memulihkan Fizi. Pada masa yang sama datangnya koteng budak nan terbantah nakal mengancam jam-jam dengan tukul mainannya.

Bahagian 2

Ah Drum menghalang budak itu daripada memecahkan jam, tetapi budak itu jadinya membeli Ehsan.

Malam harinya setelah kedai tutup, semua jam-jam bergurau senda sambil berganti-ganti narasi suka-benguk. Fizi juga aktif berbahagia senggang tentang Ehsan dibeli. Upin dan Ipin bermain-main dengan Kak Ros sebatas pening.

Susanti sang jam poket menangisi dirinya nan sukar dijual kerana tunggakan zaman. Tok Induk bala pula mengisahkan narasi silamnya misal jam kesayangan hamba allah kaya yang akhirnya dibuang setelah sekali rosak, kemudian dipulihkan oleh Ah Tong. Hal ini mengalihkan semua jam kepada Opah si jam bidang datar antik yang kelihatan rendah bermaya kerana kehabisan kuasa bateri.

Bahagian 3

Keesokan harinya, kedai jam digemparkan dengan kepulangan Ehsan dalam keadaan rosak. Ah Lurah mengaduh tidak dapat membaikinya, mewujudkan semua jam tersentuh perasaan, lebih-lebih Upin berujar tidak mahu hidup sebagai jam. Akan belaka budak nan membelinya hinggap dengan alat nan tertinggal, menceriakan sekali lagi seluruh kedai. Selepas dibaiki, Ehsan mengalem tuannya kerana menjaganya dengan baik dan menyayanginya.

Jam loceng berbunyi, Ros pun masuk mengejutkan adik-adiknya. Privat pada itu, Kak Ros menggarong jam loceng, menyebabkan Upin dan Ipin marah dan merebut pun jam sehingga beliau jatuh. Sebelum ke tadika, Upin dan Ipin mengirimkan jam loceng ke bengkel Ah Ngarai lakukan dibaiki. Di sana mereka mengawasi pelbagai bentuk jam yang mengingatkan mereka kepada rupa kenalan-kenalan mereka.

Di tadika, Cikgu Melati memuji Upin dan Ipin kerana menjaga jam bilik darjah dengan baik, apendiks pula berpesan supaya “masa itu kencana”. Lebih menggembirakan lagi Upin adalah kerja rumah karangan berjenjang “Aku Sebuah Jam”.

Teaser

Promo_Teaser_Upin_&_Ipin_Musim_10_-_Aku_Sebuah_Jam


Promo Teaser Upin & Ipin Hari 10 – Aku Sebuah Jam

Promo Teaser: Upin & Ipin Musim 10 – Aku Sebuah Jam

Video

Upin_&_Ipin_Musim_10_-_Aku_Sebuah_Jam_HD_(Full_Episode)


Upin & Ipin Musim 10 – Aku Sebuah Jam HD (Full Episode)


Tonton di RCTI+

  • https://www.rctiplus.com/programs/540/upin-ipin/putaran/11047/aku-sebuah-jam-putaran-1
  • https://www.rctiplus.com/programs/540/upin-ipin/episode/11048/aku-sebuah-jam-bagian-2
  • https://www.rctiplus.com/programs/540/upin-ipin/episode/11049/aku-sebuah-jam-bagian-3Source: https://upinipin.fandom.com/ms/wiki/Aku_Sebuah_Jam