Berapa Jarak Pemasangan Perangkap Lalat Buah Dengan Tanaman

Saya buruk perut berkat pertanyaan adapun permasalahan keburukan dan serangga perosak tumbuhan fertigasi terutama lalat biji zakar. Sebagai model soalan seperti di dasar:

salam pemilik…saya banyak dapat info dalam website tuan myagri..dalam satu posting intern website myagri pemilik nyatakan jangan guna pemikat lalat buah…makara cam mana cara untuk kawal lalat buah secara efisyen?..

Saya saja berkongsi pengalaman dan penyelesaian terbaik kerjakan membasmi masalah lalat biji zakar ini.

Masalah lalat buah adalah masalah utama menyerang sistem pohon fertigasi terutama tanaman cabai.

Jika serangan lalat biji pelir berlaku, biji kemaluan cili bukan boleh ditunggu masak merah. Takdirnya dibiarkan menguning merah, buah cabai akan menjadi lebih berair, akibat ulat larva yang memakan bahagian intern buah cabai.

Kebiasanya, lalat biji kemaluan akan menyuntik telurnya sedarun buah cili hampir menguning.

Lalat buah ini pun, akan menyuntik kesemua biji zakar cili yang makmur di intern ladang.

Persoalanya, apakah perampungan masalah ini???

Cak semau berpendapat penyelesaian terbaik adalah hormon pemikat lalat biji kemaluan atau methyl eugenol.

Memasang perangkat penunda lalat buah dengan memasang perangkap air yang dititis dengan methyl eugenol di kerumahtanggaan pot. Adakah ini penyelesaiannya???

Ramai pengusaha fertigasi memasang jebakan ini di internal distrik kebun seorang. Tetapi tindakan seperti akan menyentak lebih banyak lagi lalat biji zakar daripada kewedanan luar masuk ke kebun anda.

Saya tentu masalah lalat biji pelir akan bintang sartan lebih teruk sreg tanaman merica fertigasi anda.

Suatu lagi perampungan adalah dengan semburan racun malathion. Adakah ini juga penyelesainya???

Kaedah semburan racun malathion adalah kaedah contact ataupun gesekan. Senang cantik jika, particle racun malathion kene alias sentuh lalat buah baru lalat buah itu akan mati. Jika tiada senggolan bermain, maka tiada lalat buah akan antap. Persoalan, adakah masa semburan kita tepat puas masanya laler buah kene bakal menyuntik buah kita. Serta bau racun malathion tidak digemari oleh laler biji pelir.

Kesemua kaedah tersebut adalah tidak tepat bagi mencegah lalat buah ini.

Tindakan minimum tepat dan betul adalah sebagai halnya berikut:

1) Takdirnya kawasan anda yakni tempat baru memulakan fertigasi embalau, Jangan kadang-kadang menggunakan hormon methyl eugenol ini. Saya ulang JANGAN GUNAKAN HORMON METYHL EUGENOL.

2) Jika kawasan anda tiada serangan lalat buah JANGAN GUNAKAN HORMON METYHL EUGENOL. Takdirnya ia gunakan hormon ini, seolah-olah anda menghantar kad jemputan kenduri. Lalat biji pelir akan datang berduyung-duyung untuk menyuntik telurnya ke dalam buah sahang sebelum turut ke kerumahtanggaan jebakan.

3) Takdirnya kewedanan anda telah terkena bidasan lalat biji kemaluan. Penggunaan perangkap adalah disarankan tetapi letakkan perangkap hormon ini di luar kawasan kebun anda. sejauh 3 – 5 km, biar menarik lalat buah ini keluar tinimbang kebun anda. Penggunaan racun malathion juga disyorkan sekadar dalam bentuk fogging asap dapat meningkatkan takdir senggolan / contact.

Saya harap tips ini bisa kondusif anda semua.

  • Author
  • Recent Posts

ysuhaimi

About ysuhaimi

Penulis jemputan MYAGRI. Dikenali sebagai Dr Mut. Veteran Agronomist, Researcher dan Farmers yang majuh menulis berkaitan tentang perladangan tepat guna.

Source: https://myagri.com.my/2013/09/lalat-buah-edisi-fertigasi/