Bacaan Doa Malam Lailatul Qadar

Zikir SUNNAH Berlanggar MALAM LAILATUL QADAR

Insha Allah start malam Khamis, 21 April 2022 ini, kita akan mula masuk ke fasa keladak Ramadan.

10 malam terakhir ini saat distingtif dan kita boleh membusut pecutan amalan privat mencari lailatul qadar.


Ramadan adalah bulan grasi di mana plong bulan ini Yang mahakuasa membeberkan luas pintu ibadah dan memberikan bilangan keampunan buat dosa-dosa silam kita.

Saidatina Aisyah pernah menanya kepada Rasulullah tentang apakah nan perlu dilakukan andainya bertemu dengan malam Lailatul Qadar.

Dulu Baginda Rasul mengajarkan kepadanya doa di bawah ini:

Tahlil Lilin batik Lailatul Qadar

اللَّـهُـمَّ إنَّكَ عَفُوٌّ تُـحِبُّ العَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Allahumma Innaka ‘Afuwwun Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Annii

Maksudnya:

“Ya Almalik, sebenarnya Engkau Maha Pengampun dan amat gemar akan keampunan, maka berikanlah keampunan kepadaku.”

doa malam lailatul qadar hp

Dari Aisyah RA, dia menyoal kepada Nabi SAW:
يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِنْ عَلِمْتُ أَيُّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ القَدْرِ مَا أَقُولُ فِيهَا؟ قَالَ: قُولِي: اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Maksudnya: Wahai Rasulullah, seandainya aku menjumpai satu malam yaitu Lailatul Qadar, apa yang harus aku ucapkan di malam itu?

Paduka menjawab: Ucapkanlah:
Allahumma Innaka ‘Afuwwun Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Annii

(HR. Ahmad 25384, At-Tirmizi 3513, Ibn Majah 3850, An-Nasai dalam Amal Al-yaum wa lailah, dan Al-Baihaqi dalam Syua’bul Iman 3426).

Menurut Dr Sanusi, signifikansi tahmid ini, ia mengirimkan maksud nan jelas bahawa perkara pertama yang diajarkan maka itu Rasulullah kepada Saidatina Aisyah adalah kiranya memohon keampunan dari Sang pencipta.

Oleh itu amalkan doa lailatul qadar ini sepanjang rembulan Ramadan ini. Ia ialah tahmid nan diucapkan seorang oleh Emir Utusan tuhan dalam persuasi kita memohon keampunan dari Yang mahakuasa.

doa lailatul qadar

Kemustajaban Lailatul Qadar

Menurut Laman Web Pejabat Mufti Wilayah, para ulama berpendapat, sebaik-baik amalan soleh adalah pada malam Qadar yang mana ianya kian baik tinimbang seribu bulan.

Kejadian ini, berdasarkan nas yang terdahulu.

Antara kelebihan lilin lebah ini yakni:

 • Dikatakan makin baik daripada seribu rembulan. Imam al-Qurtubi mengomong:“Lilin lebah Qadar mempunyai kelebihan kerana banyaknya faedah dan malam tersebut dibahagikan manfaat yang banyak nan tidak terwalak
  seumpamanya pada seribu wulan.
  Ramai ulama dan ahli tafsir berpendapat amalan dilakukan pada lilin lebah Qadar kian baik tinimbang seribu bulan yang tiada padanya malam Qadar. Hal ini, disokong oleh Abuk al-‘Aliyah.
 • Malaikat dan Jibril terban sreg malam tersebut. Imam Qurtubi berkata:“Mereka turun ketimbang setiap langit dan juga Sidratul Muntaha ke langit dunia buat mengaminkan doa manusia yang memohon pada malam tersebut hingga waktu fajar.
 • Turunnya malaikat dan Jibril membawa hidayah dengan perintah Tuhan.
 • Berbintang terang keselamatan dan kebaikan semuanya tanpa sebarang kejahatan sebatas keluarnya subuh. Al-Dahhaq bertutur: “Tuhan tidak takdirkan pada malam tersebut kecuali keselamatan. Sedangkan Mujahid berpendapat: “Ia merupakan malam selamat di mana syaitan lain mampu lakukan mengerjakan sebarang ki kebusukan plong malam tersebut.” Lihat
  Tafsir al-Qurtubi
   20/133.
doa lailatul qadar

Baca juga: Pendirian Bayar Zakat Fitrah Melampaui Maybank (Maybank2U). Cepat & Mudah!

Antara Amalan Nan Digalakkan Plong 10 Hari Terakhir Bulan puasa

Jelas mujarab sungguh mulia dan agungnya malam Lailatulqadar sehingga melebihi ketimbang 1000 bulan.

Justeru, hendaklah kita lakukan amalan fetis dengan mati-matian sonder sebarang pelengahan.

Berikut merupakan amalan lilin lebah Lailatul Qadar yang dianjurkan:

 • qiamullail,
 • bacaan al-Alquran,
 • zikrullah,
 • munajat dan doa (terutamanya tahmid keampunan dan kerahmatan ketimbang-Nya)
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
Sumber: Galeri Ilmu

Biaya siluman Tambahan: Cara Rasulullah SAW dansalaf as-solehBeribadah Pada 10 Lilin batik Bungsu Ramadan

 • Daripada ‘Aisyah R.Anha, katanya:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ الْعَشْرُ ، أَحْيَا اللَّيْلَ ، وَأَيْقَظَ أَهْلَهُ ، وَجَدَّ وَشَدَّ الْمِئْزَرَ

Maksudnya:“Yakni Rasulullah SAW apabila turut lega sepuluh akhir (Bulan berkat), Ratu SAW akan meramaikan malamnya (dengan ibadah), peranjat pandai keluarganya, dan memperketatkan kain sarungnya (menjauhi tinimbang melakukan hubungan seksual dengan isteri-isterinya)”

(Riwayat Muslim: 2022)

 • Daripada ‘Aisyah R.Anha, katanya:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ” يَجْتَهِدُ فِي الْعَشْرِ مَا لَا يَجْتَهِدُ فِي غَيْرِهِ

Maksudnya:
“Ialah Rasulullah SAW berusaha bersungguh-sungguh (beribadah) pada sepuluh pengunci (Ramadan) melebihi kesungguhannya sreg bulan-bulan yang lain”

 (Riwayat Ahmad)

 • Rohaniwan Sufyan al-Thauri Rahimahullah berkata:

أحب إلي إذا دخل العشر الأواخر أن يتهجد بالليل و يجتهد فيه و ينهض أهله و ولده إلى الصلاة إن أطاقوا ذلك

Maksudnya:“Apabila masuknya sepuluh akhir Ramadan, aku lebih suka untuk melakukan tahajjud sreg musim malam dan bersungguh-sungguh melakukannya. Sufyan al-Thauri Rahimahullah juga akan mengejutkan ahli keluarganya untuk mendirikan solat seandainya mereka berbenda melakukannya.” Lihat
Lathaif al-Maarif
 (hal. 160).

Minimal kurang pastikan solat fardhu kita dilakukan secara berjemaah.

 • Pater Ibn Rajab al-Hanbali Rahimahullah menyatakan. Sebahagian ulama mazhab Syafie menakalkan riwayat tinimbang Ibn ‘Abbas R.Anhuma bahawa:

يصلي العشاء في جماعة و يعزم على أن يصلي الصبح في جماعة و قال مالك في الموطأ بلغني أن ابن المسيب قال : من شهد ليلة القدر ـ يعني في جماعة فقد أخذ بحظه منها و كذا قال الشافعي في القديم : من شهد العشاء و الصبح ليلة القدر فقد أخذ بحظه منها

Maksudnya:

Menghidupkan malam Lailatul Qadar akan terhasil apabila seseorang mendirikan solat ‘Isya’ secara berjemaah dan berazam bagi melakukan solat Subuh secara berjemaah jua. Pendeta Malik merekodkan dalam al-Muwatta’ bahawa Imam Ibn al-Musayyib merenjeng lidah: Sesiapa yang bertemu dengan Lailatul Qadar bermaksud (nan mendirikan solat) dalam berjemaah (pada malam tersebut), maka dia akan memperolehi kebaikan malam itu. Begitu jualah yang dikatakan oleh Imam asy-Syafie rahimahullah dalam pendapat lamanya: Sesiapa yang mendirikan solat Isya’ dan Dini hari plong lilin lebah Lailatul Qadar, maka beliau akan memperoleh kebaikannya.” Lihat
Lathaif al-Maarif
 (hal. 159).

*Sendang: https://muftiwp.gov.my/artikel/bayan-linnas/1811-lailatulqadar

Contoh Zikir Munajat Nan Boleh Dibacakan Dalam Bulan Bulan rahmat (Bahasa Melayu)

Selepas solat Witir tadi, imam membacakan doa internal Bahasa Melayu. Memang amat jarang sekali kita dengar pastor baca zikir intern Bahasa Melayu. Amat tersentuh, menetes air mata apabila imam membacakan ratib. Sewaktu moreh saya tanya imam, rampas mana tahmid tadi, JAKIM ke, Majlis Agama ke fikir saya privat hati? Dia prolog dia buat sendiri. Lalu saya minta dia hantarkan doa tersebut bikin tatapan kita, semua.

MUNAJAT RAMADHAN…

Ya Sang pencipta…Ya Rahman…Ya Rahim…

Dalam dakapan Ramadhan yang suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yang kerdil dan hina ini memohon wirid dengan penuh pengharapan kepadaMu ya Halikuljabbar… Moga Ia sudi mendengar aplikasi kami, kerana sesungguhnya Engkaulah Almalik yang Maha Mendengar.

Ya Fattahu Ya ‘saleh…

Ajarkanlah kami yang teklok ini utk melihat jalan keluar dari semua keburukan nan memborgol kami, bukakanlah hijab kepada kami yang tidak kreatif melihat setiap kekuatan pada kejadian dan takdirmu. Ya Halikuljabbar..takdirkanlah yang baik-baik bikin diri kami, Janganlah kau menguji kami puas barang apa yang tidak mewah kami lalui.. Bukakanlah ki-pintu rahmatMu buat kami ya Almalik…

Ya Sang pencipta Rabbul Jalil….

Sejahterakanlah untuk kami dgn kesihatan yang baik supaya dengannya kami bisa beribadah kepadaMu. Ya Yang mahakuasa..ampunkanlah segala apa dosa kami, kerana kami terlalu banyak dosa kepadaMu Ya Halikuljabbar…Kami tengung-tenging akan Anda ketika sihat, kami ingat padaMu bila ditimpa gempa bumi, Kami lupa kepadaMu saat doyan, kami ingat kepadaMu bila cak bertengger kesusahan. Kami lalai kepadaMu disaat kami gembira, Kami ingat kepadaMu ketika sedih dan kecut hati, Kami habiskan usia muda dengan keseronokan dunia, kami mula mengingatiMu ketika usia telah lanjut usia.

Justeru ya Tuhan…ampunilah semua dosa kami..berilah guna kpd kami utk melawan hawa nafsu dan dunia yang sentiasa mengancaikan kami daripada mengingatiMu ya Allah…

Ya Allah…Ya Rahman..Ya Rahim…

Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami,. Kami memohon agar setiap titik tetek ibu yg berputar kerumahtanggaan diri kami…kau gantilah dengan kebajikan untuknya yang boleh membawanya ke syurgaMu ya Halikuljabbar…ya Rahman…pada setiap peluh yang mngalir plong bodi ayah kami dalam mcari rezki kepada kluarga kami…kau gantikanlah dengan keampunan nan membawa ke syurgaMu ya Almalik. Sesungguhnya pengorbanan mereka lain akan rani kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup internal kesusahan dan kesempitan, sedangkan kami berada privat kebahagiaan dan kemewahan…Justeru kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempat yg khusus di syurgaMu ya Allah…..

Ya Allah….

Kami juga memohon ampun untuk suku bangsa kerabat kami, sahabat-sahabat kami dan guru-guru kami nan terlebih dahulu pergi memencilkan kami ke alam samar…golongkanlah mereka kerumahtanggaan golongan orang yang Beliau redhai…apabila tiba pula giliran kami menuju barzakhMU..maka Kau ambillah kami dalam keadaan yang baik-baik…dalam keampunan dan rahmatMu Ya Tuhan…

Ya Allah Ya azizz…
Kurniakanlah kpd kami kehidupan yg kesatuan hati…hiasilah hati kami dgn sifat terima kasih, redha, sabar, ikhlas, amanah dan bertanggungjawab…Kau jauhkanlah drp kami sifat ujub, riak,takabbur, cerca, menyabung domba, sangka buruk dan khianah.

Ya Rashid…Ya rahman…Ya Rahim..
Jika ada dikalangan kami mereka yg diuji dgn kesusahan, maka kau bantulah mereka, permudahkanlah urusan mereka, jika cak semau di halangan kami mereka yg bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jln keluar kpd mereka, jika suka-suka di guri kami sdg berhajat dgn keperluannya, maka tunaikanlah hajat mereka, dan cukupkanlah keperluan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yg diuji dengan sakit, maka kau sembuhkanlah mereka Ya Allah…agar dapat beribadah bersama kami. Jika ada dikalangan kami mereka yg derhaka kpd ibubapa atau terkurang dlm melayani mereka, maka kau ampunilah mereka, jadikanlah kami anak2 yg taat dan berbakti..sesungguhnya Engkaulah Tuhan yg Maha Mendengar dan Mengasihi…

Ya Allah Ya Malikal Mulk…

Ya Razak..Ya Fattahu Ya ‘Alim…

Kurniakan kpd kami rezeki yg halal lg diberkati dan jadikanlah dgn rezeki itu kami semakin dekat dgnMu..sebaliknya, jgnlah kau jadikan kami drp golongan yg lalai diri setelah asian kurniaannMu.

Ya Allah….

Bantukanlah kami dlm menjalankan urusan agama kami, Elokkanlah urusan mayapada kami, yg padanya tempat kami mengejar kehidupan, Elokkanlah urusan alam baka kami, yg padanya tempat kami akan lagi utk selama2nya.. jadikanlah nyawa kami ini perumpamaan adendum segala apa kurnia kpd kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kpd kami bermula segala apa karas hati, Sememangnya kami kepingin pun kpdMu dgn kehidupan yg tenang….

Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Pendewaan…

Ya Allah….Jgnlah kau jadikan ramadhan ini sbg yg buncit buat kami, temukanlah kami dgn Ramadhan yg akan dtg…

Tapi, Misal ini Ramadhan keladak bikin kami, jadikankanlah puasa kami sbg puasa yg Kau rahmati, jadikanlah ramadhan ini paling bererti, mumbung dgn binar iman, mencahayai kegelapan hati kami menuju redha serta pemberian sayangmu ya Allah…jadikanlah ramadhan ini sebagai penghapus dosa2 kami.. Ya Sang pencipta…temukanlah kami dgn lailatul qadr…pilihlah kami dikalangan hambaMu yg dpt beramal di mlm al-Qadr….Ya Allah..terimalah amalan kami..terimalah taubat kami..ampunkanlah segala dosa kami…amankanlah umur kami disana nanti yg kekal abadi… kurniakanlah kpd kami syurgamu yg maha luas nikmatnya…

Amiin… Ya Rabbal ‘Alamiin.

Angka: Facebook

Source: https://harianpost.my/doa-malam-lailatul-qadar/

Posted by: gamadelic.com