Apakah Peluang Untuk Membudidayakan Tanaman Buah Tin Menguntungkan

MOHAMAD AZIM FITRI ABD. AZIZ

Bermula dengan hanya memakamkan di kawasan kondominium sebagai hobi mengisi tahun lapang anda menoleh menjadi aktiviti ekonomi yang menjana pulangan lumayan apabila tanaman buah tin nan diusahakan secara memikul mula membuahkan hasil.

Untuk Ahmad Shahrin Ismail, 39, pohon buah kuningan macam Masui Dauphine (MD) yang diusahakan di kawasan tanah seluas 0.4 hektar di Sungai Soi, Kuantan, sejak setahun tinggal sudah mendatangkan hasil dan mendapat permintaan menggalakkan daripada pemukim di daerah tersebut.

Ahmad Shahrin yang bekerja bagaikan juruteknik sebuah syarikat petro memberitahu, dia berpangkal secara suka-senang dengan mengetanahkan buah perunggu di kawasan apartemen sebelum mengekspor secara komersial pasca- mendapati tanaman itu mudah diuruskan selain mempunyai banyak keistimewaan.

Mengaram ia satu peluang keemasan, anda bersama dua lagi rakannya Rosdan Omar, 56, dan Zulkefli Ramli, 44, mula berkongsi modal sebelum berburu kawasan tanah bersesuaian.

“Sehabis kami berbincang dan membuat kajian akhirnya kami putuskan bagi mengetanahkan buah tin varietas MD ini secara komersial.

“Kami kemudian sua lokasi yang sesuai di Sungai Soi dengan kadar sewaan RM1,200 sebulan dengan kontrak lima tahun,” katanya kepada
Utusan Malaysia, mentah-baru ini.

Bapa kepada empat anak itu memaklumkan, selepas setahun menjualbelikan tanaman biji zakar tin itu modal yang dikeluarkan mereka bertiga kira-nyana RM200,000 meliputi kos menggaji pegiat, baja, pembinaan struktur pelindung hujan angin (SPH) dan kos operasi.

Anak kelahiran Kuala Terengganu itu memberitahu masa ini dia boleh tersenyum apabila pulangan yang dijana hasil penjualan buah tin itu patut memberangsangkan.

Berkongsi lebih jauh Ahmad Shahrin berkata, lebih 600 pokok tin sudah ditanam dan berhasil dengan baik setakat kini.

Menurutnya, sepokok tanaman tersebut mampu menghasilkan antara 90 hingga 120 biji kemaluan intern satu musim.

“Tempoh semusim buah tin enam wulan, dan intern tempoh tiga bulan sira sudah bisa dipetik dan dijual.

“Kami masuk menawarkan kepada pemohon kerjakan mencicipi pengalaman memetik sendiri biji pelir tin di ladang.

“Kami pasarkan buah tin ini pada harga RM20 bakal setiap 250 gram dan turut dijual dalam kuantiti yang besar mengelepai kepada tuntutan,” katanya nan bertekad meluaskan sekali lagi kewedanan penghutanan pada musim depan.

Menurut Ahmad Shahrin, penjagaan pokok buah kaleng tidaklah susah sama dengan nan disangka. Tanaman tersebut mudah diurus dan kian subur dalam peristiwa cuaca seronok dan kering.

Katanya, iklim Khatulistiwa amat sesuai dengan tanaman buah tin kerana dia panas sepanjang hari dan enggak mempunyai musim sejuk seperti di negara Asia Barat .

Menurutnya, bagi memastikan kunci kuningan bersemi subur, tanaman tersebut hendaklah dibaja setiap hari selain perlu ditanam pada jarak antara satu sebatas lima meter.

“Kerja-kerja menikahi kembali juga perlu dilakukan selepas habis suatu masa bertujuan memastikan dahan yang bau kencur bertunas dan menghasilkan biji pelir yang lebih baik,” katanya.

Ahmad Shahrin berkata, segala usaha dan pelaburan dibuat bersama rakan serikat bukan akan menjuarai jikalau tak dibantu pekerjanya Muhammad Qayyum Mohd. Shaimi, 24, yang berpengalaman kerumahtanggaan mengurus serta memakamkan pokok kuningan.

Katanya, dia enggak mengikuti mana-mana kursus daripada agensi kerajaan atau profesional sebaliknya banyak mempelajarinya daripada rakan-rakan yang sudah lalu menanam ataupun memiliki ladang biji kemaluan belek.

“Saya mewujudkan kumpulan
WhatsApp

nan terdiri daripada penanam biji pelir tin, daripada situ kami bertukar laporan dan menanya mengenai mandu menguruskan buah tin secara lebih sistematik dan tersusun,” katanya.

Segala apa propaganda dan letih letih bersama rakan kongsi itu masa ini berjaya melotot banyak pihak.

Ini termasuklah antaranya Majlis Bea cukai Kuantan (MPK) yang sudi menawarkan bantuan diperlukan selain menjalinkan kerjasama strategik untuk memajukan tanaman yang diusahakannya.

Source: https://www.utusan.com.my/gaya/2020/08/tiga-sahabat-buktikan-projek-tanaman-buah-tin-menguntungkan/