Apa Yang Dimaksud Hari Tasyrik

Ketimbang Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Perian Tasyrik
هاري التـّشریق
Nama rasmi bahasa Arab: Ayyam At-Tashriq (أیّام التـّشریق)

Juga dikenali misal

Hari Makan Minum (Umat Islam diharamkan berpuasa ketika Masa Tasyrik)

Diraikan oleh/di

Umat Islam seluruh dunia, pula enggak muslim di negara Mukminat
Diversifikasi Perayaan agama
Kepentingan Perumpamaan lanjutan kepada Musim Raya Aidiladha, bakal memperingati peristiwa kerelaan Nabi Ibrahim a.s. bagi menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. sebagai simbolik ketaatannya kepada Halikuljabbar SWT. Namun Allah SWT telah mengambil alih bulan-bulanan sembelihannya kepada kambing biri-biri (kibas) dan menodongkan Nabi Ibrahim lakukan menyembelih kibas berkenaan.
Petanda berakhirnya musim Haji ke Makkah.
Sambutan Penukaran kelambu Kaabah (Kiswah) pada 9 Zulhijjah, Menalamkan flat, menziarahi keluarga dan sahabat taulan, jamuan makan, menjatah hadiah, memakan baju baharu pula bersih, pencong kampung
Ritual Solat, mengadakan ibadah korban iaitu menyembelih binatang tertentu plong Waktu Raya Aidiladha alias Hari Tasyrik dengan tujuan cak bagi mendampingkan diri kepada Almalik SWT. Binatang yang dibolehkan korban adalah onta, lembu, kerbau, kambing dan wedus kambing arab (kibas). Memberi 1/3 daging kurban kepada setangga jiran, sahabat handai dan sedekahkan 1-3 bahagian daging kurban atau makin kepada orang miskin, fakir dan yang memerlukan. Daging, indra peraba, tanduk atau barang apa-apa jua bahagian raga berpokok haiwan sembelihan tak dapat dibuat jual beli juga ataupun bahan bakal urusniaga.
Tarikh 11,12, 13 Zulhijjah

Berkaitan dengan

Haji, Umrah & Masa Raya Aidiladha (sepuluh Zulhijjah).

Periode-masa Tasyrik
kerumahtanggaan istilah Islam adalah merujuk kepada Hari Raya Aidiladha (drop pada hari ke-10) serta periode ke-11, 12 dan 13 bulan Zulhijjah mengikut almanak Islam Hijrah. Pada periode-hari tersebut, umat Islam yang medium melakukan ibadah Haji akan menunaikan janji amalan-amalan berkenaan dengan melakukan ibadah melontar di ketiga-tiga Jamrah; iaitu Jamratul Ula, Jamratul Wusta dan Jamratul Aqabah. Ibadah melontar jamrah ini dilaksanakan bersempena mengingati peristiwa Nabi Ibrahim a.s. dan Rasul Ismail a.s. yang melontarkan momongan bisikan kepada syaitan apabila sira beralih bentuk untuk mengganggu konsentrasi kedua-dua Nabi osean itu lakukan melakukan ibadah bulan-bulanan begitu juga yang diperintahkan oleh Allah SWT.

Umat Islam boleh mengamalkan ibadah korban sehingga sebelumnya masuk waktu Maghrib 13 Zulhijjah. Sebagai halnya amalan bertakbir, lagi disunatkan sehingga sebelum masuk masa Maghrib tahun tersebut.

Takbir raya tidak semestinya dilaungkan di zawiat semata-mata mahupun sehabis setiap waktu solat. Umat Islam digalakkan menempikkan lafaz ratib ini (pada masa-masa nan disunatkan/dibenarkan) di mana-mana sahaja. Di intern kenderaan, waktu menengah memandu, di internal rumah, waktu medium menguruskan hal-situasi kerja, bersantai, di jalanan detik waktu pergi ke masjid atau surau dan di mana-mana sahaja mereka subur dan teringat hendak bertakbir. Mereka tidak perlu menunggu sampai di bandarsah dan selepas solat baru hendak bertakbir.

Gelap bertarak

[sunting
|
sunting sumur]

Pada periode-perian Tasyrik, umat Selam (Muslim) selaras sekali diharamkan untuk melakukan pujaan puasa, ini kerana Masa Tasyrik kembali mengirimkan maksud “Waktu Makan Minum”.

Hadis Rasulullah
S.A.W
yang bermaksud: Pecah Nubaisyah al-Hudzali RA katanya: ”Rasulullah
S.A.W
bersabda: ”Hari-masa Tasyrik (10,11,12 dan 13 Zulhijjah) yakni hari-hari makan mereguk.”

(Hadis Riwayat Pendeta Mukmin)

Sumber

[sunting
|
sunting sumber]

  • Jabatan Kemajuan Selam Malaysia (JAKIM), Jabatan Perdana Menteri Malaysia.
  • Puasa Khitan Hari Arafah – IslamGrid, Jakim
    [
    pagutan nyenyat kekal
    ]Source: https://ms.wikipedia.org/wiki/Hari_Tasyrik

Posted by: gamadelic.com